Mare óssa i els seus cadells gravats a la Vall d'Aran per Depana

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Mare óssa i els seus cadells gravats a la Vall d'Aran per Depana

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Dos cadells d'ós segueixen la seva mare per les muntanyes araneses. Podeu observar les imatges de gran qualitat que han estat capturades per l'equip de seguiment de Depana.

Oriol Alemany, membre de Depana i fotògraf de natura, ha aconseguit una gravació de gran qualitat amb les imatges de l'óssa i els seus cadells en les muntanyes araneses. Alemany ha acompanyat l'equip de seguiment de l'ós bru de Depana, dirigit pel naturalista Marc Alonso.

Durant 10 dies, els membres de l'equip han seguit des de la distància - 1 km - la mare óssa i els seus cadells, per no molestar-los ni interferir en el seu comportament.

L'equip de Depana col·labora amb el Conselh Generau d'Aran pel seguiment i la recollida de mostres, que permetran conèixer la genètica de la mare i els seus fills, i identificar quin ós va ser el pare.

El seguiment s'ha dut a terme el passat mes de juny, en una zona de boscos, penya-segats i tarteres al municipi de Naut Aran, un sector de difícil accés en la que l'óssa ha trobat un lloc tranquil i ric d'aliments, i alhora allunyat de la presència d'altres óssos mascles adults, que podrien suposar una amenaça pels cadells.

Rastres d'una altra mare amb cadells han estat trobats a la zona.

Els óssos, indicadors de qualitat ambiental

La presència de l'ós en un bosc és la màxima expressió de la seva qualitat ambiental, ja que l'animal actua com a bioindicador de la zona on habita.

La seva conservació protegeix també moltes altres espècies, a causa del fet que necessita grans extensions de natura ben conservada, i, per tant, protegir el seu hàbitat implica conservar també la resta d'espècies que l'habiten.

L'ós bru és l'espècie més amenaçada del Pirineu, que tot i trobar-se en protecció prioritària a les directives de la unió europea, es troba en greu perill d'extinció al Pirineu.

L'ós bru del Pirineu i Depana

Per aquests motius la conservació de l'ós bru és una de les prioritats de Depana.

L'entitat ambiental desenvolupa diversos projectes, tan pel que fa a la millora i la protecció del seu hàbitat, i la denúncia a les agressions, com al seguiment de l'espècie, com a la divulgació d'informació i millora de l'acceptació de l'ós.

Afegeix un comentari nou