Mesures ecologistes per un món post-Covid
Comparteix
Ecologistes en Acció demana al Govern i a totes les administracions posar en acció 19 propostes ambientals i socials per donar resposta a la crisi del coronavirus.
La pandèmia del coronavirus ha trasbalsat el món. Aquesta crisi sanitària ha sigut especialment dura per la gran quantitat de víctimes mortals, la dificultat d'acomiadar-se dels éssers estimats i el fet d'haver de dur a terme un confinament total moltes vegades en situacions precàries.
Més enllà dels efectes sanitaris de la pandèmia, les conseqüències del coronavirus també estan desencadenant una crisi econòmica i social i esdevindran un dels reptes més importants del segle XXI.
En aquest escenari, Ecologistes en Acció ha volgut fer palès la necessitat de canviar el model econòmic que teníem fins ara per la seva insostenibilitat social i ecològica. Així, ha elaborat un document amb 19 mesures encaminades a la transició ecològica justa que requereixen acció per part de les administracions internacionals, estatals, autonòmiques o locals.
A escala social, el coronavirus ha posat de manifest tres coses: la rellevància dels serveis essencials moltes vegades poc reconeguts a escala social i retributiva; la importància dels serveis públics; i la capacitat de prendre mesures dràstiques globals i alhora crear xarxes veïnals autogestionades per evitar que ningú es quedi sense recursos.
A escala ambiental, ha constatat una vegada més el que ja sabíem: el model econòmic actual és insostenible i posa en perill la nostra pròpia espècie. Per exemple, l'aparició de zoonosis (transmissió de malalties d'animals a persones) es produeix de manera natural, però el canvi climàtic, la pèrdua de diversitat i pràctiques com la ramaderia industrial fomenten l'aparició d'aquests nous virus que poden infectar les persones.
Línies d'actuació
Tot i que les mesures concretes proposades per Ecologistes en Acció són un total de 19, es poden resumir en cinc línies d'acció fonamentals:
Per una banda, s'ha d'apostar per mantenir els estàndards ambientals. Segons l'entitat, no s'ha de rebaixar la protecció ambiental ni relaxar els objectius ja compromesos perquè tenir un planeta habitable o no tenir-lo és el que està en joc.
Per l'altra, s'han de crear nous equilibris ecològics, productius i socials. Pel que fa a l'equilibri ecològic, la reconstrucció econòmica ha d’abordar els problemes ecològics on la salut ha de ser un factor de primer ordre.
Respecte a la producció, s'ha de fomentar la proximitat i substituir els sectors més contaminants per un teixit que satisfaci les necessitats de la població respectant els límits ambientals. A més, aquest nou equilibri ha de tenir en compte la justícia social que ha d'incorporar mesures com corregir les desigualtats socials, repartir el treball (productiu i reproductiu) i reduir la jornada laboral.
Per acabar, també s'ha de crear una nova cultura de la terra que reivindiqui la seva cura i la de les persones per garantir un futur de justícia social i ambiental.
Mentre a Catalunya, a l'Estat espanyol i a la UE es discuteixen els plans de reactivació de l'economia després de l'aturada de la #COVID19, presentem un programa de mesures ecologistes per a un món poscovid.
— Ecologistes en Acció de Catalunya (@ecologistes) July 15, 2020
OBRIM FIL...https://t.co/4c5CPmlNq3
Afegeix un nou comentari