Persones refugiades per causes climàtiques

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
Sequera a l'Afganistan  Font: Acnur
Sequera a l'Afganistan Font: Acnur
Es preveu que milions de persones hauran d'emigrar  per motius climatics  Font: Acnur
Els efectes del canvi climàtic actuatan com a amplificadors d'altres amenaces, provocant grans desplaçaments de poblacions
La iniciativa Nansen busca dotar de protecció  legal les persones refugiades per causes climàtiques Font: Nansen Iniciative
La iniciativa Nansen busca dotar de protecció legal les persones refugiades per causes climàtiques Font: Nansen Iniciative
Les13 ong que col·laboren al projecte Same World donen visibilitat al fenómen de la migració climàtic Font: Same World
Les ONG que col·laboren al projecte Same World donen visibilitat al fenomen de la migració climàtica

Persones refugiades per causes climàtiques

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

El programa de medi ambient de Nacions Unides preveu que d'Àfrica sortiran 50 milions de persones migrants climàtiques abans del 2050. ACNUR preveu que en puguin haver-hi entre 200 i 250 milions a tot el món.

Clima, medi ambient i societat

Tot canvi en el clima i en el medi ambient, té repercussions sobre la societat i sobre l'economia, i viceversa. Aquesta interacció es tradueix en transformacions territorials que generen milions de desplaçaments. Es preveu que a les àrees del món que ja ara estan sotmeses a fortes pressions sobre els mitjans de vida, seguretat alimentària i disponibilitat de recursos, la situació empitjorarà.

D'una banda hi ha esdeveniments imprevistos com terratrèmols, ciclons, tsunamis, inundacions, erupcions vulcàniques, sequeres... La pujada del nivell del mar lligada als efectes previsibles del canvi climàtic, serà un element de gran incidència, atès que la major part de la població mundial viu al llarg de la costa. Però hi ha altres esdeveniments previsibles com la pèrdua de sòl fèrtil, la desforestació, la salinització de terres i aigües dolces, que van actuant com a metxa per a les reaccions de fugida si no es lluita contra elles.

Els especialistes expliquen que no hi ha una única causa que empeny la gent a fugir en cerca d'un espai segur per viure. Però sembla evident que les modificacions derivades del canvi climàtic esdevenen factors multiplicadors que amplifiquen l'impacte d'altres amenaces i vulnerabilitats existents.

Les dades de l'estimació Global de IMDC (Disasters Internal Displacement Monitoring Centre) confirmen que 19,3 milions de persones es van veure obligades a deixar les seves llars a causa de riscos ambientals l'any 2015.

La protecció legal a les persones refugiades pel canvi climàtic

La definició de persones refugiades ambientals va néixer el 1970 de la mà del fundador del World Watch Institute Lester Brown. Tot i la llarga trajectòria, i la constatació del canvi climàtic, la legislació encara no ha estat adequada per a la protecció d'aquestes persones.
La iniciativa Nansen és una proposta promoguda des de Noruega i Suïssa el 2012, per permetre afrontar el fenomen de les migracions climàtiques i incorporar la figura de la persona refugiada ambiental a la convenció de Ginebra de 1951. En 2015 van aconseguir que 110 països donessin suport a l'"Agenda per a la Protecció de desplaçats transfronterers en el context dels desastres naturals i el canvi climàtic".

Existeix un debat, en quant les persones refugiades ambientals no fugen dels seus governs, sinó, precisament, són víctimes de les accions de tots els països que no actuen suficient per pal·liar els efectes del canvi climàtic. D'altra banda, les conseqüències del canvi climàtic com les situacions extremes, la pujada del nivell del mar, l'augment d'inundacions o manca d'aigua potable, incideixen directament sobre drets humans, com el dret a la vida, el dret a l'alimentació i a no patir gana, el dret a l'aigua potable, el dret a la salut i el dret a habitatge.

Diverses ong's com Climate and Migration Coalition treballen pel reconeixement jurídic internacional dels refugiats climàtics. Same World recull la tasca de 13 entitats ambientals europes implicades en visibilitzar aquest fenomen.

Afegeix un comentari nou