Mobilització ciutadana per posar fi a l'experimentació amb animals

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Els gossos beagle són utilitzats massa sovint per a experiments de diversos tipus. Font: Llicència CC (Unplash)
Els gossos beagle són utilitzats massa sovint per a experiments de diversos tipus. Font: Llicència CC (Unplash)
Els treballadors de l'empresa denunciada feien proves amb gossos, primats, conills o ratolins. Font: Llicència CC
Els treballadors de l'empresa denunciada feien proves amb gossos, primats, conills o ratolins. Font: Llicència CC
Els conills són un dels animals que han estat utilitzats per testar cosmètics. Font: CC
Els conills són un dels animals que han estat utilitzats per testar cosmètics. Font: CC

Mobilització ciutadana per posar fi a l'experimentació amb animals

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La Iniciativa Ciutadana Europea #SaveCrueltyFreeCosmetics, amb presència activa d'entitats animalistes catalanes, recull 1.413.383 signatures per demanar canvis legislatius en l'ús d'animals en experimentació.

Gossos, gats, conills, ratolins, porcs, i molts altres animals més, són víctimes, encara avui dia, de maltractament en els laboratoris. L'ús que se'n fa d'ells en investigacions i assajos, a través dels mètodes utilitzats, posen en risc el seu benestar pels greus danys que pateixen. En total es parla de deu milions d'animals que sofreixen, cada any, aquest tipus de pràctiques a Europa, amb experiments que els sotmeten a patiment, tal com hem pogut veure en algunes investigacions que han posat llum a l'opac món de l'experimentació amb animals.

Per posar fi a l'ús dels animals en experimentació de productes cosmètics, i altres assajos químics, cinc organitzacions europees, cent associacions i dues grans firmes comercials van impulsar, ara fa un any, la campanya '#SaveCrueltyFreeCosmetics' (Salvar els cosmètics lliures de crueltat). Una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE), el mecanisme més important de participació ciutadana que preveu la Unió Europea (UE) per aconseguir canvis legislatius, suposava l'acció central d'una campanya que, un cop tancada, les entitats consideren exitosa.

Al llarg d'aquest any, l'ICE ha assolit 1.413.383 signatures, una "aclaparadora participació", tal com valoren des de l'Associació per a la Defensa dels Drets dels Animals (ADDA). L'èxit d'aquesta mobilització ciutadana confirma el gran rebuig de la societat europea envers aquestes pràctiques. Així, amb tot aquest suport com a rerefons, les entitats organitzadores exigiran canvis legislatius a la Comissió Europea per caminar, gradualment, cap a la prohibició dels experiments amb animals.

Tal com expliquen des de la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA), un cop tancada l'ICE i assolit un nombre de signatures superior a un milió, el següent pas és la reunió que la Comissió Europea haurà de realitzar amb entitats organitzadores de la iniciativa en el termini d'un mes. Serà en aquesta trobada on les entitats tindran l'oportunitat de presentar les qüestions plantejades a la iniciativa.

En un termini de tres mesos, les entitats organitzadores de la campanya podran presentar la iniciativa en una audiència pública al Parlament Europeu. El Parlament Europeu podrà celebrar un debat en sessió plenària. Seguidament, en el termini de sis mesos, la Comissió Europea explicarà les mesures proposades com a resposta a l'ICE.

Reineke Hameleers, CEO de la coalició Eurogroup for Animals de la qual formen part FAADA i AnimaNaturalis, considera que "l'enorme suport públic envia un senyal molt clar als legisladors europeus sobre les contínues i fortes demandes en aquest tema". Hameleers demana que, aquest cop, els actors implicats "actuïn per presentar un pla urgent cap a la transició a una ciència lliure d'animals, treballant també per a una millor protecció dels éssers humans", afegeix.

Alternatives a l'experimentació amb animals

L'ús dels animals en l'experimentació no és un problema només d'Europa, ja que es calcula que cada any s'experimenta amb més de cent milions d'animals a tot el món. Encara s'utilitzen animals, no només per productes cosmètics, sinó també per investigació biomèdica, educació i formació o investigacions militars, entre d'altres àmbits. Per tant, a banda de fer incidència política per caminar cap a la prohibició dels experiments amb animals, també cal investigar en les alternatives reals a l'experimentació que actualment es duu a terme amb animals.

El Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE) estableix que en les investigacions s’han de tenir plenament en compte les exigències de benestar animal. Una de les entitats catalanes que més incidència fa en la feina al voltant de les alternatives a l'experimentació amb animals és ADDA, entitat membre fundadora de la European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE). De fet, l'entitat animalista té un bloc dedicat, exclusivament, a aquesta temàtica.

Carmen Méndez, presidenta d'ADDA, denuncia que a l'Estat Espanyol s'ha viscut d'esquena a la possibilitat de reemplaçar l'ús dels animals en experimentació. "No hem trobat receptivitat. El ministeri de Ciència i Innovació no ha invertit cap recurs econòmic per estudiar mètodes alternatius", manifesta Méndez. Afortunadament, explica, no és així en altres països europeus, on sí que s'ha treballat per trobar possibles alternatives a l'experimentació amb animals.

La presidenta d'ADDA recorda que ja l'any 2021, el Parlament Europeu va traslladar a la Comissió Europea la necessitat de constituir un full de ruta per apostar pels mètodes alternatius i posar-los l'abast tots els països membres. "Actualment, ja hi ha molt mètodes alternatius, però l'experimentació és tan complexa, i abasta tants camps, que es necessiten molts mètodes", lamenta Méndez. No obstant això, valora que en l'última dècada s'ha progressat moltíssim en la cerca de nous mètodes sense animals.

Afegeix un comentari nou