Propostes ambientals nadalenques

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Les propostes de les entitats ambientals per celebrar aquest Nadal Font: xarxanet
Les propostes de les entitats ambientals per celebrar aquest Nadal Font: xarxanet

Propostes ambientals nadalenques

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

S'apropa el Nadal, i presentem algunes de les maneres de celebrar-ho que ens proposen les ong ambientals per poder-ho fer sense perdre de vista els valors de la sostenibilitat i la conservació de la natura.

1. Animal Latitude i la tinença responsable de fauna

El 12 de desembre l'associació organitza un dels seus Encontres Animals dedicat a la compra i venda de fauna, especialment l'exòtica. La seva idea és fomentar l'adopció i no la compra d'animals en aquest període nadalenc. La Trobada serà al bar La Sonora de Gràcia a les 19 h, i serà a càrrec de Tere Rodríguez, presidenta de l'Associació Protectora d'Animals Exòtics de Catalunya.

2. Fem Mercat al barri de Vallcarca de Barcelona, un mercat contra el consumisme

El Fem Mercat de Vallcarca és una iniciativa que va néixer de les entitats del barri, entre les quals l'Aula Ambiental de Bosc de Turull i la Societat Catalana d'Educació Ambiental, per promoure una agricultura local i de temporada, justa social i ambientalment, i un consum responsable que eviti la despesa en envasos, agroquímics i combustibles que comporten els productes d'importació. També aposta per potenciar els valors comunitaris, divulgar, participar i generar xarxes de suport veïnal, d'apoderament ciutadà, que provoquin canvis en valors i estils de vida i que permetin avançar cap a una ciutat més sostenible, justa i cohesionada.
El 15 de desembre se celebra una edició nadalenca, que estarà centrada per promoure el consum responsable, ideal per aquesta època de consumisme desmesurat. Hi haurà una ruta a través de les iniciatives autogestionades al barri, i xerrades contra el malbaratmaent alimentari amb sObres Mestres, REstarters Bcn i Xaingra.

3. La campanya pel comerç sostenible de La Sínia

A Torredembarra l'Associació Mediambiental La Sínia col·labora amb l'ajuntament i les botigues per promoure la creació de l'aparador de Nadal més sostenible. Cada any al municipi s'organitza una gimcana entre els aparadors: enguany també es premia aquell més sostenible. Entre els criteris per fer-lo possible, s'aconsella una decoració feta amb plantes autòctones mediterrànies i productes naturals.

4. Un taller per un Nadal Sostenible amb Depana

Dijous 13 de desembre l'entitat organitza un taller creatiu per poder fer un Nadal més verd i sostenible: es faran servir materials naturals i/o reaprofitats per crear postals de Nadal, embolcalls per a regals i altres elements decoratius...

5. Defensem l'Ortoll i la pedra seca

El 16 de desembre l'associació Defensem l'Ortoll celebra el Nadal amb cava i torrons a la muntanya més alta de Vilanova i la Geltrú, recuperant un tram del camí ramader que connecta la platja de Vilanova amb la Cerdanya. Els voluntaris i voluntàries també reconstruiran marges de pedra seca, que fa pocs dies van ser declarats Patrimoni de la Humanitat.

6. El casal naturalista i la quina amb els Natus de Girona

L'Associació de Naturalistes de Girona proposa pels infants un casal d'hivern en contacte amb la natura, en el que poder explorar les plantes i animals de la Vall de Sant Daniel a l'hivern, i descobrir com poder-les aprofitar tot aprenent a fer de petits naturalistes.
A més a més, el 29 de desembre organitzen una Quina sostenible i naturalista.

7. Els campaments de Nadal amb La Sorellona als Aiguamolls de l'Empordà

Ja fa 3 anys que l'Associació La Sorellona organitza campaments de natura per acabar l'any, als Aiguamolls de l'Empordà. És un moment en el qual els aiguamolls estan preciosos després de les pluges de la tardor, i una ocasió per posar-se a la pell de científics i cinentífiques estudiosos de la fauna i la flora de la zona. Enguany es faran del 27 al 29 de desembre.

8. El Dinar de Nadal amb els Amics del Jardí Botànic de Barcelona

El 16 de desembre, els voluntaris i voluntàries de l'Associació d'Amics del Jardí Botànic de Barcelona organitzen el dinar de Nadal. Enguany l'acte inclourà la cloenda dels 25 anys, amb una activitat per recollir testimonis per a una publicació que estan preparant.

9. Descoberta de la natura amb el Gepec

El 19 de desembre l'Escola de Naturalistes del GEPEC i l'Institut d'Horticultura de Reus han preparat una activitat de descoberta de l'entorn per a infants.
El 27 de desembre organitzen un taller familiar de construcció de caixes niu per a mallerengues.

10. Una neteja a la platja de Llançà

L'Associació Platges Netes organitza per Nadal una acció ambiental a la platja del Port i Gola de Llançà, diumenge 16 desembre.

11. Ipcena al Cucalocum de Lleida

El Parc de la Infància i la Joventut de Lleida organitza el Cucalocum del 27 de desembre al 4 de febrer. Ipcena hi serà present amb el taller d'educació i sensibilització ambiental "Produïm menys residus i reciclem més", tot parlant i experimentant sobre els residus amb els infants i les persones adultes.

11. Regals que donen un cop de mà

Paisatges Vius proposa regalar un buff que ajuda el gall fer; la Fundació Emys una experiència, formació, o samarreta per apadrinar d'una tortuga d'estany, i la Fundació Mona tasses, calendaris o peluixos per ajudar els primats rescatats. L'Associació Cen proposa el joc Ictio, mentre que el Grup Natura Freixe proposa el conte 'La Bruna i la Pruna' de Roser Gay, amb fantàstiques il·lustracions i ambientat a la Reserva Natural de Sebes.

Afegeix un comentari nou