Àmbit de la notícia
Ambiental

Natura i Espiritualitat, un Tot

Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • (imatges: Santuari del Miracle)

Silenci, contemplació, pregària o meditació, per viure la comunió amb la natura. Aquesta és la proposta que fa el Santuari del Miracle -tot seguint el cicle de les quatre estacions- per afavorir el creixement personal i fomentar la vivència del sagrat que hi ha dins de la natura.

Al bell mig dels boscos del sud del Solsonès, hi ha, encara avui, i des del segle XV, el Santuari del Miracle, de la mà d’una petita comunitat de monjos benedictins que també forma part de la del Monestir de Montserrat.

La casa d’espiritualitat del Santuari ha estat renovada i dinamitzada, en el darrers anys, amb l’objectiu d’acollir aquelles persones que cerquen un ambient de pau, de reflexió i de silenci.

Les activitats que s’hi proposen estan orientades a descobrir l’espiritualitat en la vida mateixa que ens envolta, i especialment en el dia a dia: sigui des de la natura, però també l’art, les diverses cultures, la psicologia, o la senzilla convivència humana. Tot plegat, arrelat en “el ferm compromís de contribuir a assolir una societat més profundament humana, sensible i solidària”.

El símbol espiritual de la natura

En aquesta línia, el Miracle organitza unes estades o tallers de “Natura i Espiritualitat”, seguint el cicle de les estacions, és a dir, quatre trobades l’any en sintonia amb cada estació. Tots quatre tallers es proposen com “un temps per respirar l’alè de la creació seguint els cicles de la natura”, des d’una aproximació religiosa o laica, però sempre des de l’espiritualitat.

En definitiva, van adreçats a aquelles persones que consideren la natura “una vivència i un símbol espiritual”.

Així, contemplant les diferents estacions de l’any, proposen fer l’experiència:

  • d’austeritat i alleujament a la tardor;
  • de silenci, recolliment, quietud i espera a l’hivern;
  • de comunió amb el gran esclat de la vida a la primavera;
  • de joia agraïda pels fruïts a l’estiu.

 

En un treball que -tot i la seva senzillesa i potser a causa d’això- “esdevé transcendent per a la persona”. El format del taller és pluridisciplinar: a més de temes teòrics propis de cada estació, inclou sessions de cinema o un taller de poesia, i es realitza en contacte estret amb l’entorn natural, en un ambient on “la comunicació va més enllà de les paraules”.

És un taller que dirigeixen els monjos Ramon Ribera-Mariné i Vicenç Santamaria conjuntament amb el consultor ambiental Josep Maria Mallarach -que ha participat en diverses institucions, entre elles, la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN). 

Celebrant la primavera

Del 17 al 20 de maig, arriba la sessió de primavera. Des del Santuari s’explica com una oportunitat per “imbuir-se sense cap mena de presses de l’esclat de la vida després de la letàrgia de l’hivern, amb la llum naixent i el cant matinal dels ocells”.

A més, del 31 de maig al 2 de juny, de la mà dels naturalistes Josep Nuet i Joan Cuyàs (president de DEPANA), també proposen un nou cap de setmana de natura al Miracle: “Mira la vida que et mira”. Es tracta d'un taller pensat per posar nom a flors i ocells dels voltants del Santuari, aprenent a distingir-ne les formes i els cants per apreciar-los i estimar-los millor en la seva singularitat.

Les places per a cadascun dels tallers són limitades. Podeu fer la vostra inscripció a través del telèfon 973 480 002 o bé a l’adreça casespi@santuarielmiracle.com

Per a més informació, consulteu el web del Santuari del Miracle.  

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari