Nova guia internacional de segells de Comerç Just

F Pere Tarrés
La nova guia internacional de segells de Comerç Just avalua les principals certificacions existents en el mercat. Font: xarxanet
La nova guia internacional de segells de Comerç Just avalua les principals certificacions existents en el mercat. Font: xarxanet
Segell Fairtrade. Font: Wikipedia Font:
Segell Fairtrade. Font: Wikipedia Font:

Nova guia internacional de segells de Comerç Just

F Pere Tarrés

Resum: 

La publicació explica a la ciutadania quins principis fonamentals d’elaboració compleixen els productes de Comerç Just i avalua les principals certificacions existents en el mercat.

La Plataforma Francesa de Comerç Just, Fair Word Project, Fairness i Fòrum Fairer Handel han elaborat la Guia internacional de segells de Comerç Just, una eina que analitza les principals certificacions de Comerç Just amb l’objectiu de facilitar la identificació dels productes responsables i evitar la confusió de la ciutadania davant la proliferació d’altres segells de desenvolupament sostenible.

En els darrers anys, la ciutadania ha pres consciència de la necessitat d’actuar davant la crisi ecològica i social que pateix el planeta. Consumir de manera responsable pot suposar millores significatives en l’àmbit personal, econòmic i, sobretot, mediambiental. Aquest fet ha provocat un increment del consum de productes responsables, identificats gràcies als segells de Comerç Just impresos en l’envàs, que certifiquen que en la seva elaboració es compleixen els 10 principis fonamentals.

La guia analitza les 8 principals certificacions de Comerç Just i descriu les seves característiques principals, els criteris que avaluen i les mesures de control que duen a terme. A més, el document presenta diverses iniciatives de comerç just local arreu del planeta. La guia també analitza segells de desenvolupament sostenible i iniciatives promogudes per les multinacionals.

10 principis fonamentals del comerç just

L'Organització Mundial del Comerç Just estableix els 10 criteris fonamentals que regeixen els processos d'elaboració dels productes.

 • Creació d’oportunitats per a productors amb desavantatges econòmics
 • Transparència i responsabilitat
 • Pràctiques comercials justes
 • Pagament d’un preu just
 • Assegurar absència de treball infantil i treball forçós
 • Compromís amb la no-discriminació, equitat de gènere i llibertat d’associació (sindical)
 • Assegurar bones condicions de treball
 • Facilitar el desenvolupament de capacitats
 • Promoció del Comerç Just
 • Respecte pel medi ambient

Afegeix un comentari nou