Oportunitats laborals a través de les entitats ambientals
El tercer sector ambiental és petit però facilita l'accés a un món laboral relacionat amb la natura i el medi ambient.
El 2018 la XCT va publicar una guia socioambiental, que recull iniciatives socials de les entitats ambientals, algunes d'elles orientades a la inserció laboral de col·lectius en risc d'exclusió. En són un exemple l'obrador de la Fundació Catalunya La Pedrera, el de la Fundació Emys, o els projectes ambientals de l'Associació Aurora o l'empresa social Social Forest.
La Fundació Emys i la Fundació Astra van posar en marxa Can Moragues, obrador, botiga i restaurant dedicats a l'elaboració i venda de productes ecològics conreats a les finques de custòdia de la fundació; els treballadors i treballadores també realitzen tasques relacionades amb la conservació del medi natural com esbrossades i treballs a l'hort.
La Fundació Catalunya La Pedrera i diverses entitats socials catalanes dedicades la producció agroecològica es van unir el 2013 per solucionar mancances detectades en la comercialització dels seus productes. Van crear MANS cooperativa, on faciliten la integració social i laboral de joves en risc d'exclusió, i persones amb discapacitat psíquica o trastorn de salut mental que treballen als Horts de Sant Benet, als horts de la Fundació Molí d'en Puigvert, a Palafolls, a l'envasadora de fruita i verdura ecològica de Sant Vicenç dels Horts i a la de fruits secs de La Canonja.
Oportunitats formatives
A més a més la Fundació Catalunya La Pedrera rep estudiants en pràctiques al Campus de Ciències Ambientals i de la Terra a l’Espai Natura d'Alinyà, que poden desenvolupar projectes de conservació de la natura i conèixer el funcionament d'una entitat ambiental.
La Fundació Emys també imparteix cursos de formació ocupacional dedicats a la inserció social laboral de persones aturades de llarga durada, dedicats al desenvolupament de projectes d'economia verda. També tenen convenis de pràctiques perquè estudiants de la Universitat de Girona, de l'Institut Rubió i Tudurí i els centre d'estudis forestals de Sils tinguin experiències en la gestió d'una entitat ambiental de custòdia.
A Sabadell l'Adenc manté una relació amb la Universitat Autònoma de la qual rep estudiants en pràctiques. També col·laboren amb centres de formació ocupacional, especialment amb la Fundació Pere Tarrés formadora de monitors i educadors ambientals.
A Reus el Gepec manté col·laboracions amb la Universitat Rovira i Virgili amb l'escola Agrària de Mas Bové de Reus i amb el centre de formació ocupacional de Mas Carandell. Han realitzat pràctiques estudiants no només de biologia, sinó de dret ambiental, periodisme, magisteri i altres especialitats.
També la SCEA té un conveni amb la IUSC pràctiques de comunicació i educació ambiental. Fundesplai organitza cursos de formació ocupacional dedicats a la gestió ambiental i a la guia interpretació de natura inclouen formacions teòriques i pràctiques la mateixa entitat.
Les entitats ambientals acullen joves treballadors a través dels ajuts del Servei Català d'Ocupació, oferint experiències laborals en l'àmbit del medi ambient.
Límits del sector: necessitat de regulació
Tot i ser un sector petit les entitats ambientals creen ponts cap al treball a la natura, un sector que, tot i ser vist com a estratègic, encara no gaudeix de gaires més accessos, i que necessita persones formades a les ciències naturals, el dret ambiental o l'economia ecològica.
El model de finançament per projectes i les dificultats econòmiques es relacionen amb una professionalització del sector encara a les beceroles. Des de l'Obrador del Tercer Sector Ambiental, s'ha denunciat la precarietat laboral dintre del sector. Entitats com la Scea reflexionen al voltant del perfil professional de l'educador o educadora ambiental per tal d'avaluar-ne una possible homologació, establir barems de les retribucions professionals, i garantir la qualitat del sector.
Impuls a l'emprenedoria verda
L'associació Rurbans a través de l'Escola de pastors cada any forma i acompanya persones en el desenvolupament de projectes de ramaderia agroecològica. L'associació Selvans, que està desenvolupant la xarxa de boscos terapèutics a Catalunya ofereix formació per a guies de natura especilitzats en banys de bosc, un perfil professional necessari pels guiatges terapèutics.
El guiatge de natura és un perfil vinculat al desenvolupament de l'ecoturisme. Les entitats ambientals treballen per oferir experiències ecoturístiques en el territori, els beneficis de les quals reverteixin en la conservació de la natura, a través de la iniciativa Arrèlia, transformada en l'actual Territoris Singulars.
Afegeix un nou comentari