Pau Ylla: "Creiem que falta educació i conscienciació sobre la importància de preservar el medi ambient"

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Pau Ylla, director de la Fundació Kilian Jornet. Font: Fundació Kilian Jornet
Pau Ylla, director de la Fundació Kilian Jornet. Font: Fundació Kilian Jornet
L'estima a les muntanyes ha portat al Kilian Jornet a iniciar aquest projecte per lluitar contra els efectes del canvi climàtic. Font: Matti Bernitz
L'estima a les muntanyes ha portat al Kilian Jornet a iniciar aquest projecte per lluitar contra els efectes del canvi climàtic. Font: Matti Bernitz
Les glaceres estan patint des de fa anys les conseqüències del canvi climàtic. Font: CC
Les glaceres estan patint des de fa anys les conseqüències del canvi climàtic. Font: CC

Pau Ylla: "Creiem que falta educació i conscienciació sobre la importància de preservar el medi ambient"

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La Fundació Kilian Jornet ha iniciat la seva activitat amb un projecte, en col·laboració amb World Glacier Monitoring Service (WGMS), per tenir un control de les glaceres i obtenir informació sobre el seu estat i retrocés.

Kilian Jornet és un dels esportistes més reconeguts i admirats del nostre territori. Els valors que transmet pel respecte per la natura arriben arreu del món a través dels seus èxits esportius, i l'amor que demostra a la seva feina. Ara, Jornet ha fet un pas més, i ha engegat la Fundació Kilian Jornet que té com a objectiu protegir els espais de muntanya del canvi climàtic.

Parlem amb el director de la Fundació, el Pau Ylla, sobre aquest nou projecte d'en Jornet, la seva missió i la importància de protegir els espais naturals en una situació de crisi climàtica com la que estem vivint.

Com neix la Fundació Kilian Jornet?

La Fundació neix per idea i ganes d'en Kilian Jornet. Tots som coneixedors dels valors que ha tingut des de petit i el gran respecte i estimació que ha tingut a la muntanya. De fet, en Kilian ha nascut a la muntanya, al refugi del Cap del Rec, ha crescut allà. I una persona que s'entén tant en aquest mitjà l'acaba estimant molt. Ell sentia que havia de fer un bé a la muntanya.

Creu que potser no s'està tractant la muntanya com se l'hauria de tractar?

En aquest món va tot tan ràpid, que volem viatjar, el Kilian el primer: volem agafar un avió, anar a fer una cursa aquí, voler passar el cap de setmana allà... I ell s'ha adonat que el model que portava era un nivell de vida que no era correcte. És el primer de dir "jo també ho vull canviar". Per exemple aquest any ha reduït el nombre de viatges. Farà un càlcul exhaustiu dels viatges que ha de fer i hi ha un compromís que, si es passa per algun tipus d'emergència, haurà de compensar aquesta petjada de carboni amb algun tipus d'acció.

Les muntanyes pel Kilian són essencials.

El Kilian ja feia molt temps que volia protegir les muntanyes i senzillament ara ha trobat el moment. Suposo perquè està més establert, vivint a Noruega. Tots sabem que, fins ara, portava un calendari que anava amunt i avall, no tenia estabilitat i ara potser l'ha trobat, així com el temps per poder-se dedicar a això. El Kilian no només posa la seva imatge en aquesta fundació, sinó que cada dia està treballant i supervisant tots els projectes. És un treballador més.

Perquè engegueu la Fundació en aquest moment?

Tots sabem de les conseqüències el canvi climàtic, la contaminació que patim, la massificació en tots els aspectes. Creiem que falta certa educació i conscienciació sobre la importància de preservar el medi ambient. I encara som a temps de treballar-ho. Fa un any i mig que treballem en la Fundació, ha coincidit amb la situació actual de pandèmia, però no està relacionat.

Quins són els objectius i la missió de l'entitat?

La missió és molt clara: és la preservació de les muntanyes i el seu entorn. No entrem en temes de fauna perquè és un món completament diferent i hi ha altres fundacions molt més ben dotades i requereix altre tipus de tècnics.

Quines són les àrees en les quals treballeu?

Ens basem en tres pilars, tots molt connectats entre ells. El primer és una acció directa. Un exemple és una neteja a la muntanya. El segon pilar, és l'educació i sobretot la conscienciació, quelcom molt important per a nosaltres. Volem crear programes d'educació a tota mena d'edats, i no només per a infants. Creiem que als adults ens fa falta una mica de conscienciació a tots nivells. I el tercer és la investigació. Sabem que, si volem crear una acció directa molt concreta, s'ha d'investigar una mica què és el que està passant.

El primer projecte va relacionat amb la investigació.

En gran part de les seves curses i projectes, en Kilian ha tingut contacte amb glaceres de tot el món, i tots sabem que les glaceres són una part molt important de la muntanya. A través de les Nacions Unides, vam exposar que volíem fer quelcom per ajudar en el control de les glaceres. Ens van suggerir que contactéssim amb la universitat de Zuric on hi ha les oficines de la World Glacier Monitoring Service (WGMS), una associació que fa més de cent anys que estudia les glaceres més importants del món.

Tenen moltes dades i han aconseguit que les glaceres més importants tinguin un equip que estudia com està evolucionant any rere any.

Quin és l'objectiu?

Volem poder conèixer i controlar, a través d'uns aparells de mesura, com estan les glaceres que estudiem, la qualitat de la neu, si hi ha contaminació i el retrocés que, per desgràcia, van patint any rere any. Així que intentarem finançar aquests aparells que es col·loquen a les glaceres i que permeten fer un monitoratge instantani des d'una oficina.

Quina importància té cuidar de les glaceres?

Moltes vegades la gent es pensa que la pèrdua de les glaceres és només un impacte visual. Aquest impacte sap molt greu, sí, però el que molta gent no sap és que no és només això, sinó que el retrocés d'aquesta glacera provoca conseqüències molt negatives. Tots sabem que les muntanyes aporten vida, conformen el 25% de tota la superfície. El problema real és que ja no ens aporta la vida que ens aportava.

La filosofia de l'entitat és treballar en projectes per protegir els espais naturals del canvi climàtic.

I ho volem fent implicant tota la gent possible. No només crearem els nostres propis projecte. A través de la nostra web intentem que la gent comparteixi amb nosaltres tota mena de projectes, idees que té al cap, o que ja està fent i necessita ajuda. En aquest món hi ha molta gent interessant que tenen un projecte en ment meravellós i estem molt agraïts que la gent el comparteixi amb nosaltres. Si creiem que aquests projectes estan alineats amb els valors de la nostra fundació, també els intentarem donar suport.

La filosofia d'aquesta fundació és aconseguir molts voluntaris. Fem una crida de voluntaris, que tinguin tota classe de coneixement: des d'un tècnic mediambiental, a un informàtic, un traductor, etc. Ens ha sorprès gratament que molta gent ens està insistint que vol col·laborar. I això ens fa molta il·lusió.

Afegeix un comentari nou