Àmbit de la notícia
Ambiental
'Practica l'off': menys consum energètic i més drets humans
Comparteix
El cotxe que agafem, la poma que mengem, la roba que vestim... tota la nostra vida és petroli. I petroli és fam, malalties, destrucció i guerra. Potser si agafem la bici, la població del Txad no patirà tant. Potser si al Nord practiquem l'off, al Sud viuran millor. I qui sap si podem fer que alguna guerra s'acabi... L'efecte papallona no és cap invenció.
El món avui està marcat per la tecnologia petrolera. La nostra vida diària depèn totalment del petroli, la font principal del model energètic basat en l'ús de combustibles fòssils, que impera. Però aquest recurs no és net i provoca malalties, destrucció, dependència, fam i guerres a molts indrets. Per posar-ne només dos exemples: les dones de l'Amazònia equatoriana tenen un 150% més risc de patir avortaments que les dones dels països més rics, a causa del petroli; i el Txad, avui el vuitè país més pobre del món, abans que s'hi descobrissin les reserves petroleres era situat en la tretzena posició, és a dir, era menys pobre.
L'efecte papallona
L'efecte papallona no és cap invenció: està provat que els nostres petits gestos afecten directament a altres punts del planeta. Aquesta idea ha inspirat les ONG Enginyeria Sense Fronteres, Medicus Mundi, Entrepobles i el Centre d’Estudis Africans en l'impuls de la campanya 'Practica l’off: menys consum energètic, més drets humans'. A través de la web, la campanya explica la relació que hi ha entre el consum d’energia dels països rics i les violacions de drets humans als països del Sud, i insta els ciutadans a canviar alguns dels nostres hàbits. Moure'ns amb bicicleta, usar el transport públic o evitar desplaçaments innecessaris en són alguns exemples. Si contribuïm a reduir el consum energètic –diu la campanya–, evitarem malalties i morts i preservarem les terres de molts pobles indígenes i camperols, així com la biodiversitat del planeta.
Una idea
Si busques idees per a reduir el consum energètic, t'interessarà fer un cop d'ull a les recomanacions de Colin Beaven, recollides per CanalSolidari. Gràcies al consum responsable, aquest novaiorquès va reduir l'impacte ambiental durant un any i va decidir explicar-ho.
Podeu trobar més informació en aquests enllaços:
Fonts de la notícia: Jove.cat i web de la campanya practica l'off
Afegeix un nou comentari