Raiels, un model de pagesia viva, compromesa, diversificada, arrelada i amb futur

Ravalnet
Judith Pardos, Núria Serena i Núria Alamon, de la cooperativa Raiels Font: Pam a pam
Judith Pardos, Núria Serena i Núria Alamon, de la cooperativa Raiels. Font: Pam a pam.

Raiels, un model de pagesia viva, compromesa, diversificada, arrelada i amb futur

Ravalnet

Resum: 

La pagesia s’ha d’entendre com un element estructurador de les dinàmiques socials rurals.

Una pagesia que vol territoris vius i de qualitat amb persones que hi viuen i hi treballen, oberts a la innovació mantenint la seva pròpia identitat. Un model de territori equilibrat i inclusiu, basat en la corresponsabilitat i l’apoderament de la seva gent.

Una pagesia que arrela en femení

Raiels és una cooperativa de treball sense ànim de lucre que des del 2019 acompanya en la cerca de solucions personalitzades per afrontar els reptes del territori i generar desenvolupament local buscant la transformació social i econòmica.

Les sòcies fundadores i treballadores de la cooperativa, Judith Pardos, Núria Serena i Núria Alamon són tres super emprenedores que volen aportar el seu granet de sorra ajudant a millorar alguns dels principals reptes que presenta el sector agrari català. Per exemple, les dificultats de les petites produccions per arribar a la persona consumidora final o la manca de relleu generacional del sector agrari.

Després de quedar-se sense feina en tancar la fundació on treballaven elaborant plànols i estratègies per al desenvolupament social i econòmic en l’àmbit rural, van decidir unir forces i seguir fent el mateix pel seu compte.

Per a elles, les arrels d’un territori tenen la mateixa funció que les arrels d’una planta: aferrar-se a la terra per aportar-li estabilitat, facilitar-ne el creixement i l’esplendor.

Creuen doncs en la necessitat d’adoptar models de distribució i consum basats en els circuits curts i la venda de proximitat, que permeten acostar els aliments a qui els consumeix i, alhora, assoleixen preus més justos per a la pagesia. Estem parlant d’una relació de confiança i reconeixement teixida entre el medi rural i el medi urbà i un model de consum més conscient, respectuós i saludable.

Algunes de les accions que han desenvolupat en aquest sentit són l’anàlisi de la distribució i comercialització dels productes locals del Parc Natural del Cadí-Moixeró, el pla de foment de la comercialització de productes agraris de Sant Vicenç dels Horts, les jornades de reflexió i innovació “Qui continuarà treballant la terra” realitzades al Pallars Jussà, el disseny i coordinació de la Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix i l’organització de diversos espais de networking entre pagesia i entitats consumidores.

Raiels esdevé així un agent més que treballa per una pagesia viva, compromesa i digna per al territori.

Afegeix un comentari nou