Rebuig de les entitats a la construcció d’un macropolígon a la Conca d’Òdena

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Recollida de signatures el passat 13 de setembre per aturar el PDUAECO. Font: Salvem Can Titó
Recollida de signatures el passat 13 de setembre per aturar el PDUAECO. Font: Salvem Can Titó
Pancartes reivindicatives de les entitats durant les mobilitzacions. Font: Salvem Can Titó
Pancartes reivindicatives de les entitats durant les mobilitzacions. Font: Salvem Can Titó
Oposició transversal per part de les entitats i part de la ciutadania al PDUAECO. Font: Salvem Can Titó
Oposició transversal per part de les entitats i part de la ciutadania al PDUAECO. Font: Salvem Can Titó

Rebuig de les entitats a la construcció d’un macropolígon a la Conca d’Òdena

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Per la Conca, Salvem Can Titó i Unió de pagesos lideren un moviment per la retirada del Pla Director Urbanístic de l'Activitat Econòmica de la Conca d'Òdena.

Entitats que defensen el patrimoni natural i cultural de la Conca d'Òdena han preparat una mobilització aquest dissabte 26 de setembre per mostrar el seu rebuig al Pla Director Urbanístic de l'Activitat Econòmica de la Conca d'Òdena (PDUAECO). Tal com assenyalen des de les entitats, s'oposen a la construcció d'unes 400 hectàrees de nous polígons industrials a la zona, repartides entre Can Morera i la zona de l'aeròdrom d'Òdena, Cal Blasi de Jorba, i Can Titó i les Parellades, entre Vilanova i Montbui.

Per la Conca, Salvem Can Titó i Unió de pagesos són les tres entitats que lideren el moviment, i que van impulsar un manifest que en poques setmanes van signar més de 5.000 persones, a més d'una trentena d'entitats, quelcom que asseguren que és una "oposició frontal i transversal de diversos sectors" al Pla Director. Així, l'objectiu de la mobilització és "donar encara més força a tot aquest moviment i poder recollir les voluntats de tothom".

Al manifest s'exigia que es retiri del pla, i la reforma del Pla Director Urbanístic vigent, així com la necessitat de fer una anàlisi de la situació a la Conca d'Òdena. "Això ha de servir de punt de partida per buscar solucions sostenibles que facin compatibles la indústria, l'agricultura, els serveis i el medi ambient, afavorint la participació i el consens de tots els implicats i de la població en general", expliquen al manifest.

Des de Per la Conca expliquen que estan en contra d'aquesta planificació per diversos motius, com per exemple l'impacte a nivell ecològic i a nivell de salut de les persones. "Aquest Pla afectaria un mosaic agroforestal molt important, i zones agràries que la llei dels espais agraris menciona com d'especial interès per protegir. A més, el Pacte de Milà i les noves polítiques europees defensen que l'autoabastiment saludable i sostenible de les ciutats és clau", recorden des de Per la Conca.

D'altra banda, manifesten que cal tenir en compte que la qualitat de l'aire a una conca és molt important, i que hi ha una afectació a nivell alimentari, "ja que afectaria directament a la viabilitat de moltes explotacions agropecuàries de la comarca", asseguren.

A la mobilització també demanaran una reunió amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, així com una petició als alcaldes de la zona perquè retirin el seu suport al pla director. "Volem que aquesta manifestació acabi tombant a questa planificació", asseguren.

Un model logístic

Des de les entitats es manifesta que la del PDUAECO és una aposta per un model logístic. "La indústria logística necessita grans parcel·les per poder-se implantar, així com grans infraestructures per treure la mercaderia. A la comarca no tenim grans superfícies, perquè és una conca i l'única superfície plana que hi ha és l'agrícola fèrtil", asseguren. Expliquen que els nous polígons no responen a una demanda real, ja que a la Conca d'Òdena ja hi ha sòl industrial, "i alguns d'ells estan buits", afegeixen.

Un altre dels punts que posen sobre la taula per rebutjar el pla director és que, el que asseguren que es planteja, "és un model d'Indústria de baixa intensitat laboral". "No és una indústria que tingui molta concentració de mà d'obra i no aporta un valor afegit, està tot robotitzat i els magatzems són d'emmagatzematge i transport", sentencien.

Afegeix un comentari nou