Reciclatge d'avets de Nadal arreu de Catalunya

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Els avets que no s'han pogut replantar es poden reciclar en els punts de recollida d'arbres de Nadal a diversos municipis. Font: CC
Els avets que no s'han pogut replantar es poden reciclar en els punts de recollida d'arbres de Nadal a diversos municipis. Font: CC
Molts dels municipis demanen deixar l'avet al costat dels contenidors de matèria orgànica. Font: CC
Molts dels municipis demanen deixar l'avet al costat dels contenidors de matèria orgànica. Font: CC

Reciclatge d'avets de Nadal arreu de Catalunya

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Gran part dels municipis d'arreu del país habiliten punts de recollida d'arbres de Nadal un cop acabades les festes per poder reciclar els avets naturals que no s'han pogut replantar.

Un cop finalitzades les festes de Nadal toca tornar a la normalitat, i no hi ha millor manera de fer-ho que traient de les llars la decoració de Nadal que ens ha acompanyat durant les darreres setmanes en les quals hem tancat un any complicat. L'avet de Nadal, un dels símbols d'aquestes festes, juntament amb el Tió de Nadal o el pessebre, és un dels objectes que, per la seva dimensió, es treuen en primer lloc, però són també els objectes més complicats de reutilitzar i reciclar.

Els guarniments els podem reutilitzar pels anys vinents, un gest respectuós amb el medi ambient per tractar d'evitar comprar més adorns i ajudar a no generar més plàstic. Però en el cas dels avets, si són naturals, no és així. No tots es poden replantar per tractar de donar-li una segona vida, i, en cas de poder-se fer, el manteniment d'aquest no sempre és senzill i sovint s'acaben assecant i morint. A Barcelona, per exemple, el clima és desfavorable, tot i que a la ciutat es poden trobar alguns exemplars plantats.

Per tractar de reciclar els avets de Nadal que tenim a casa, i evitar el seu abandonament als carrers, la majoria de municipis de Catalunya posen a disposició de la ciutadania diversos punts de reciclatge d'arbres de Nadal a les ciutats i pobles, uns punts que s'instal·len a partir de l'endemà al dia de reis i que es mantenen disponibles durant dues setmanes més. Aquests són alguns dels punts de reciclatge a les ciutats més poblades del país:

 • Barcelona

A la capital catalana s'han instal·lat 214 punts de recollida d’arbres de Nadal, que estan repartits per tots els districtes de la ciutat. Aquests espais estan oberts les 24 hores del dia fins el proper diumenge 17 de gener. Per dur a terme un procés òptim d’aprofitament dels arbres de Nadal, es recomana lliurar-los nets d’elements ornamentals.

En el cas de Barcelona, els serveis de jardineria de la ciutat retiren els arbres de Nadal dels punts de recollida per traslladar-los al viver municipal, on es trituren per convertir-los en encoixinat, un element de jardineria que millora la retenció d’humitat, l’aireig del sòl i evita l’aparició de males herbes. Aquest material es fa servir als espais verds de la ciutat durant el primer semestre de l’any, per exemple a les zones amb arbustos, planta vivaç i als grups de rosers.

Pots consultar en aquest enllaç la ubicació exacta dels punts de recollida d’arbres de Nadal.

 • L'Hospitalet de Llobregat

A L'Hospitalet, l'ajuntament ha posat a disposició de la ciutadania setze punts de recollida delimitats amb tanques i distribuïts per tots els barris de la ciutat. Sota el lema 'El teu arbre de Nadal és reciclable. Porta-l’hi i en farem compost', l'ajuntament de L'Hospitalet anima als ciutadans a donar una segona vida als arbres de Nadal fins al dimecres 13 de gener. També es poden dur a la deixalleria municipal on també es convertirà en compost.

Pots consultar en aquest enllaç la ubicació dels punts de recollida.

 • Terrassa

Tot i que no hi ha cap punt específic per reutilitzar o reciclar el verd nadalenc, des de l'ajuntament de Terrassa demanen que, un cop passades les festes, la ciutadania deixi al costat del contenidor de matèria orgànica l'avet per tal de fer-ne compost.

 • Badalona

La campanya de recollida d'arbres de Nadal naturals també s'ha iniciat a Badalona i romandrà activa fins al dijous 14 de gener. L'ajuntament demana que es dipositin els arbres al costat dels contenidors de la resta, "mai a dins o entremig dels contenidors", per tal de facilitar-ne la recollida dels serveis de neteja, així com que els avets estiguin lliures de tot guarniment per facilitar el seu reciclatge.

 • Sabadell

Per reciclar els avets de Nadal a Sabadell, es pot trucar al 900 22 22 34, un telèfon gratuït en el qual es pot informar de la voluntat de reciclar l'avet. Funciona com el servei de recollida de trastos, ja que uns operaris passaran a recollir-lo.

 • Lleida

La Paeria recorda que, fins al divendres 15 de gener, la ciutadania de Lleida pot reciclar el seu avet de Nadal deixant-lo al costat del contenidor d'escombraries o duent-lo a la deixalleria municipal, fixa o mòbil. La campanya de recollida d'arbres de Nadal, coordinada per la Regidoria d'Habitatge i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Lleida, fomenta el reciclatge d'aquests arbres que, un cop recollits, seran triturats i convertits en compost que servirà per adobar altres plantes i, d'aquesta manera, s'incorporen de nou al cicle de la natura.

 • Santa Coloma de gramenet

Com cada any, a Santa coloma de Gramenet també s'hi habiliten diversos punts arreu de la ciutat per recollir els arbres de Nadal un cop passades les festes. Fins al dilluns 18 de gener, la campanya que té com a objectiu fer una gestió sostenible de la matèria orgànica dels arbres de Nadal i elaboració de compost amb aquest, posa a disposició de la ciutadania punts de recollida a les principals places i parcs de la ciutat que pots consultar en aquest enllaç, així com a la deixalleria de Santa Coloma de Gramenet.

 • Vic

En el cas de Vic, són quinze els punts de recepció repartits per diferents espais de la ciutat que estaran habilitats fins al divendres 22 de gener. La majoria dels arbres, segons l'experiència dels darrers anys, no es podien tornar a replantar, així que es traslladen a la planta de gestió de residus vegetals amb la finalitat de triturar-los i convertir-los en adob útil per a jardineria i agricultura. Consulta els punts en el web de l'ajuntament de Vic.

 • Vilafranca del Penedès

L'Ajuntament de Vilafranca organitza el servei de recollida dels arbres de Nadal un cop finalitzades les festes i posa a disposició de la ciutadania deu punts de recollida repartits en diferents espais de la vila. Es podran dur els avets, que seran triturats i convertits en compost, fins al diumenge 17 de gener. Consulta els espais on es troben els punts en aquest enllaç.

 • Castelldefels

En el cas de Castelldefels, la campanya romandrà activa fins al dijous 21 de gener amb onze punts de recollida distribuïts per tot el municipi. Aquests són els espais on es troben els punts de recollida per facilitar la retirada dels avets de Nadal, els habituals any rere any, excepte el que hi havia a la plaça Colom amb carrer Indústria, un punt que s'ha hagut de canviar a una nova direcció, Avinguda Manuel Girona amb carrer Major, a causa de les obres de la c-245.

 • Sant Feliu de Llobregat

El diumenge 17 de gener serà el darrer dia per dur l'avet de Nadal als punts de recollida que l'ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ha instal·lat al municipi. Els punts de recollida els pots consultar aquí. Com en la resta de casos, l'objectiu és promoure el reciclatge dels arbres i aprofitar-los per fer compost.

 • Olot

Cinc són els punts de recollida d'arbres de Nadal pel seu reciclatge a Olot. Els espais, convenientment delimitats per tanques, estan ubicats a la Plaça Clarà (al costat del quiosc), al parc del Pic del Bac (Pla de Dalt), a l’avinguda Santa Coloma (al costat de l’estació de servei), a la Rodona i a la planta de compostatge d’Olot. Tots els arbres que no es puguin recuperar o trasplantar s’enviaran a la planta de compostatge d’Olot.

Afegeix un comentari nou