Àmbit de la notícia
Ambiental

Una comunitat de ‘Refugis de Llum’ per protegir la biodiversitat i aturar la pèrdua d’espècies

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • 'Refugis de Llum' és un projecte per protegir i observar diferents espècies d’animals.
    'Refugis de Llum' és un projecte per protegir i observar diferents espècies d’animals.
  • Hotel d'insectes construit en el marc del projecte.
    Hotel d'insectes construit en el marc del projecte.
  • L'entitat esperona qualsevol persona a construir el seu refugi i compartir la seva localització.
    L'entitat esperona qualsevol persona a construir el seu refugi i compartir la seva localització.

L’associació Bosc de Llum, enfocada a l’educació ambiental, té en marxa un projecte per construir refugis per protegir i observar diferents espècies d’animals.

 

“Com a treballadores de l’educació ambiental, tenim molt clar que l’estil de vida que tenim actualment amenaça la supervivència de moltes espècies; moltes d’elles estan en risc de desaparèixer i la responsabilitat de conservar-les i protegir-les ha de ser compartida per totes”, assenyala la Mireia Ibañez, membre de l’associació Bosc de Llum.

Les últimes dades de l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat avalen les seves paraules: en només dues dècades, Catalunya ha perdut un 25% de les espècies autòctones del territori, un percentatge que s’eleva al 50% en ecosistemes com rius, llacs i aiguamolls. Bosc de Llum treballa per contribuir a revertir aquesta emergència a través de l’educació ambiental i de l’impuls de projectes, com ‘Refugis de Llum’, que busquen donar a conèixer la importància de la biodiversitat del nostre planeta i ajudar a conservar-la.

Nascuda el 2014 a Santa Coloma de Gramenet, d’aleshores ençà l’entitat no s’ha apartat del camí que es va marcar a l’inici: fer arribar l’educació ambiental a tots els sectors de la societat per promoure el respecte a la natura i el treball verd. “Entenem l’educació ambiental com un procés d’aprenentatge permanent i una eina per afavorir el canvi de mentalitat en la societat que garanteixi un futur més sostenible per a les noves generacions i doni resposta a l’actual crisi ambiental”, explica Ibañez. 

Aquesta tasca la fan també, entre altres, a través de tallers de ciències naturals per a escoles i famílies, excursions, activitats i actuacions per fomentar el respecte a la natura. Tot plegat, en col·laboració amb les administracions públiques i fent xarxa amb organitzacions i entitats ambientals. 

A més, Bosc de Llum ha posat en marxa projectes que van en aquesta línia, des d'una perspectiva inclusiva i feminista, valors propis de l'entitat que difon a través de l’educació ambiental i les seves iniciatives. Un exemple d’això és ‘Inclou Natura’, que ofereix un ventall d’activitats a la Serralada de Marina i el riu Besòs, dirigides a persones que, per la seva discapacitat, mobilitat reduïda o per formar part d’un col·lectiu en risc d’exclusió, no gaudeixen de les mateixes oportunitats.

“Encara estem en fase de creació, però ens hem fixat l’objectiu de fer arribar l’educació ambiental a tots els col·lectius, sense deixar-nos-en cap, per això hem començat a dissenyar activitats i itineraris inclusius, entre altres, perquè creiem que necessitem arribar a tothom i que totes les persones en formin part, sense exclusions”, afirma la membre de Bosc de Llum.

Una comunitat de ‘Refugis de Llum’ per la supervivència d’espècies en perill

Des de fa un parell d’anys, a més, l’associació també ha impulsat ‘Niu de Llum’ i ‘Refugis de Llum’, iniciatives enfocades a la conservació i cura de la biodiversitat, i especialment a la protecció d’espècies amenaçades.  

Tot i que ambdós projectes comparteixen objectius, mentre que ‘Niu de Llum’ se centra a promoure la construcció col·laborativa de caixes niu i menjadores per a diferents espècies d’aus, alhora que té una finalitat científica en el sentit d’obtenir informació a través de l’observació i el recull de dades, ‘Refugis de Llum’ busca afavorir la supervivència d’espècies, sobretot en entorns urbans, mitjançant la construcció de refugis perquè es puguin resguardar del mal temps, protegir-se dels depredadors, així com ajudar al seu cicle de vida. 

“El projecte comprèn diverses actuacions, des de plantar un jardí de papallones fins a la construcció de refugis per a ratpenats, eriçons, dragonets o el que anomenem hotels d’insectes”, detalla la Mireia Ibañez, qui indica que els objectius de la iniciativa, a banda de protegir i conservar la biodiversitat, també es dirigeixen a “conèixer què és i perquè serveix un refugi, així com observar i identificar els grups d'animals que hi habiten, valorar el seu paper dintre de la natura, comprendre la importància de conservar la biodiversitat i, molt important, descobrir l'impacte de l'ésser humà en els hàbitats naturals”.

Plantejat amb mirada llarga i amb la voluntat de generar una comunitat, ‘Refugis de Llum’ de tot just està començant i és un projecte viu que preveu ampliar-se amb el temps en diverses fases. Un procés que s’està desenvolupant amb un marcat accent femení: “Totes les estructures han estat dissenyades i construïdes per les dones de l’associació”, apunta Ibañez.

Fins al moment, s’ha completat la fase de disseny i construcció dels primers refugis, i ara, en una segona fase, s’estan testant les diferents activitats associades al projecte en espais naturals, on l’entitat ho està treballant amb diferents col·lectius i potenciant la inclusió. 

La tercera fase s’enfocarà a eixamplar la participació de la ciutadania a nivell individual i potenciar la comunitat ‘Refugis de Llum’, animant al públic general i oferint-li eines perquè pugui posar el seu gra de sorra per contribuir a la conservació de la biodiversitat. “Un exemple d’això és posar a l’abast de tothom les instruccions per construir un hotel d’insectes des de casa”, proposen. 

Els primers refugis ja estan operatius i, principalment, estan construïts amb fusta i repartits pel territori. La seva ubicació es pot consultar en un mapa interactiu que l’associació té al seu web. Els primers, un hotel d’insectes i un jardí de papallones, es van bastir a l’Escola Primavera de Santa Coloma de Gramenet. Actualment, s’està treballant per fer-ne de nous a Cornellà i a l’espai natural del Delta del Llobregat, entre altres. Igualment, l’entitat esperona qualsevol persona a construir el seu refugi i compartir la seva localització per omplir el mapa de refugis.

Amb aquest projecte, amb la seva tasca per fer arribar l’educació ambiental a tots els sectors de la societat, Bosc de Llum vol contribuir a llaurar el camí per respondre als reptes ambientals presents i futurs. Avui, són més d’un centenar sòcies i un bon grapat de voluntàries implicades en un projecte comú. “Totes aportem i tenim clar que la nostra missió és promoure un canvi de mentalitat si volem un futur millor”, referma la Mireia Ibañez. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari