Retorna, la iniciativa que vol acabar amb els plàstics d’un sol ús

LaviniaNext
Autor/a: 
Ariadna Roca
 Font: retorna.org
Retorna lluita per implementar a Espanya el Sistema de Retorn d’Envasos. Font: retorna.org
 Font: retorna.org
Amb aquest sistema, més del 90% de les llaunes i les ampolles es recuperen de manera separada. Font: retorna.org
 Font: retorna.org
Ja fa anys que funciona amb èxit a països com Alemanya. Font: retorna.org

Retorna, la iniciativa que vol acabar amb els plàstics d’un sol ús

Autor/a: 
Ariadna Roca
LaviniaNext

Resum: 

Des de fa nou anys, Retorna treballa per millorar el sistema de recollida de plàstics i lluita per implementar el Sistema de Retorn d’Envasos.

Cada dia s’abandonen 30 milions d’ampolles i llaunes a Espanya, residus que no van a parar enlloc. L’Estat és el segon país que més envasos aboca al Mediterrani, convertint-lo en el mar més contaminat per plàstics del món. És per això que ja fa anys que existeixen iniciatives com Retorna, que treballen per millorar el sistema de recollida de plàstics.

Des de l’any 2010, Retorna lluita per implementar a Espanya el Sistema de Retorn d’Envasos, que consisteix a pagar un dipòsit cada cop que es compra un envàs i quan ja s’ha fet servir, es retorna a la botiga per recuperar els diners. El mateix que es feia amb molts materials fins als anys 80.

Aquest sistema ja fa anys que funciona a països com Alemanya, on s’ha demostrat que més del 90% de les llaunes i les ampolles es recuperen de manera separada. I això fa que es puguin reutilitzar o convertir en nous envasos, en lloc d’acabar a un abocador, una planta d'incineració o a l’entorn.

“La sensibilitat i el coneixement que té la societat actualment amb el tema del medi ambient i els residus i, sobretot, el plàstic als mars i oceans, ha crescut moltíssim. Cada cop més persones rebutgen el ‘sobreenvasat’ i demanen alternatives més sostenibles. La societat ha madurat molt en aquest sentit”, explica el César Sánchez, director de comunicació de Retorna.

Actualment el sistema de dipòsit funciona amb èxit a 40 països i aviat s’hi sumaran Portugal, França i Escòcia. És per això que des de Retorna creuen que a Espanya això “arribarà segur”. I, a més, tindrà una bona rebuda, ja que “les coses que són de sentit comú, la gent les comprèn de seguida”.

Segons explica el César, als països on aquest sistema ja està implantat, “la gent està contenta i orgullosa de fer-ho”, ja que “és un sistema molt transparent i una manera de col·laborar molt efectiva”.

Nova normativa europea

A Europa s’ha aprovat recentment una directiva de plàstics d’un sol ús. Una normativa que a partir del 2030 obligarà a recollir selectivament el 90% de les ampolles de plàstic, les quals hauran de portar, com a mínim, un 30% de material reciclat. Per tant, cada cop més països hauran de buscar noves maneres d’acabar amb els plàstics d’un sol ús.

Tot i això, des de Retorna intenten transmetre aquest missatge al “màxim de gent possible”. Es reuneixen amb entitats ecologistes, consumidors, la indústria envasadora i supermercats. Ja que tots formem part de la solució per salvar el planeta.

Afegeix un comentari nou