Salvem lo Pallars es mobilitza contra la instal·lació de plaques solars en 700 hectàrees de la comarca

LaviniaNext
Les entitats alerten de l'aposta per combustibles fòssils que estan fent alguns països per afrontar la crisi. Font: CC
Salvem lo Pallars està conformat per veïns i veïnes de la comarca, principalment dels municipis més afectats per la possible instal·lació d’aquestes plaques solars. Font: CC
Actualment el consum energètic a l’Estat espanyol és 2,4 vegades l’energia que el nostre planeta pot generar. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
La plataforma ha elaborat un manifest que porta més de 1.600 adhesions. Font: CC
 Font:
Salvem lo Pallars ha afirmat que no estan en contra de les energies renovables, i sí en contra d'un model especulatiu. Font: CC

Salvem lo Pallars es mobilitza contra la instal·lació de plaques solars en 700 hectàrees de la comarca

LaviniaNext

Resum: 

Sota el lema 'Aturem el Mega parc solar' la plataforma demana aturar el projecte a quatre municipis del Pallars Jussà: Isona i Conca Dellà, Tremp, Castell de Mur i Talarn.

L'entitat Salvem lo Pallars es mobilitza contra la instal·lació de plaques solars en 700 hectàrees de la comarca. La plataforma creu que "aquest megaprojecte topa frontalment amb el model de territori sostenible del Pallars Jussà". Posen com a exemples iniciatives promogudes per les administracions com el Geoparc Orígens, amb l'acreditació de la UNESCO, la certificació StarLight, Gratitud Pallars o GPS Tourism.

L’entitat neix arran de les diverses reunions informatives que l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà ha realitzat amb els diferents nuclis de població del municipi per presentar un projecte d'instal·lació de plaques fotovoltaiques per part de la promotora Blueprom. La conformen veïns i veïnes de la comarca, principalment dels municipis més afectats per la possible instal·lació d’aquestes plaques solars.

Per impulsar les seves demandes, Salvem lo Pallars ha elaborat un manifest que porta més de 1.600 adhesions entre particulars, cinc ajuntaments i entitats com ara l’associació APROVI, sindicats com JARC i entitats que treballen per protegir el medi ambient com: Ecologistes en Acció, Xarxa per a la conservació de la natura i l’associació TRENCA, entre d’altres. Salvem lo Pallars ha afirmat que no estan en contra de les energies renovables, i sí en contra d'un model especulatiu.

"Repensar el model de territori"

Les principals demandes de la plataforma són "aturar aquests projectes, i pensar quin model de territori volem no a curt termini, sinó a mig i llarg termini". En aquest sentit, reclamen als consistoris de la comarca "que s’impliquin i s’informin bé de quines són les repercussions i afectacions d’aquest model abans d’oferir la nostra terra a empreses sense que hi hagi una regulació territorial que protegeixi el valor ambiental, cultural i social de la nostra comarca".

Consideren que aquests projectes no incentiven el desenvolupament de les persones sinó que limiten el futur del Pallars Jussà en altres àmbits: "s'hipoteca la terra durant trenta anys, menystenint l'alt valor productiu i de l'agricultura i la ramaderia".

Per tot això, han demanat un estudi que reguli i ordeni el territori en front a la implementació de camps fotovoltaics i solars per tal de "transformar aquesta amenaça pel territori en una oportunitat on es tingui en compte l’autoconsum i l’autoproducció".

"Veiem que el model no es sostenible"

Salvem lo Pallars recalca que l’entrada d’aquests projectes, que "semblen petites instal·lacions aïllades", acaben sent un macro-projecte a nivell de comarca que "no és sostenible a nivell social, econòmic i ambiental".

Els projectes d’instal·lacions fotovoltaiques estan previstos en sòl agrícola: "si comptem 700 hectàrees de plaques solars, això suposa la pèrdua de més del 3% de terra cultivable", afegeixen. Això porta, segons expliquen des de la plataforma, a una disminució de la producció agrícola i de l'ús ramader que se'n fa, per tant, d'ingressos per al sector, afectant altres empreses com el subministrament de fertilitzants, fitosanitaris, maquinària i altres proveïdors, així com la pèrdua de subvencions europees (PAC).

Alhora la instal·lació de projectes en zones afectades pel desenvolupament del reg i la concentració parcel·lària dificultaria, segons la plataforma, el seu correcte desenvolupament. La consegüent reducció de superfície de pastures i d'aplicació de purins i gallinassa també tindria efectes negatius per a la ramaderia local i necessitaria d'un pla d'alternatives per a l'eliminació dels nitrats.

Dret a decidir sobre el sòl públic

A Isona, Conca Dellà i Castell de Mur s'ha projectat col·locar les plaques fotovoltaiques en terrenys municipals i per això la plataforma ha demanat un referèndum per poder decidir. Amb el suport de diverses entitats, Salvem lo Pallars va presentar una petició que l'Ajuntament d’Isona i Conca Dellà no va aprovar en el seu darrer ple extraordinari. Per aquest motiu creuen ara per ara "no veiem una predisposició clara a escoltar la veu del poble".

La plataforma destaca, no obstant això, que en el darrer Ple Extraordinari del Consell d’Alcaldes de la comarca, sí que es va acordar fer l’estudi de sòl per regular la implantació de plaques fotovoltaiques, un fet que des de la Salvem lo Pallars consideren un "pas endavant" en les seves demandes.

A més l’Ajuntament Tremp, capital de la comarca, ha anunciat que preveu aplicar una moratòria d’un any a la instal·lació de plantes solars. El ple de l’ajuntament vol iniciar els tràmits per modificar el pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) que haurà de determinar on es poden instal·lar les plantes, quina superfície poden tenir i quina distància hi ha d’haver entre elles.

Afegeix un comentari nou