Sílvia Giralt: “Si no hi ha un gran canvi, d’aquí uns anys desapareixerà la biodiversitat marina”

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
Els animals que viuen fora del seu rang tèrmic òptim gasten més energia i els fa més vulnerables a malalties i a depredadors. Font: CRAM, Font: Font: CRAM.
Els animals que viuen fora del seu rang tèrmic òptim gasten més energia i els fa més vulnerables a malalties i a depredadors. Font: CRAM.
Degut al canvi climàtic, l'espècie Caretta Caretta a hagut de buscar noves zones de nidificació. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Degut al canvi climàtic, l'espècie Caretta Caretta a hagut de buscar noves zones de nidificació. Font: Unsplash.

Sílvia Giralt: “Si no hi ha un gran canvi, d’aquí uns anys desapareixerà la biodiversitat marina”

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

L’oceanògrafa de la Fundació CRAM alerta de les conseqüències de l’emergència climàtica en la fauna i els ecosistemes marins.

Com afecta el canvi climàtic als ecosistemes marins?

El canvi climàtic està causant l’escalfament dels oceans, provocant alteracions a la xarxa tròfica marina; l’acidificació del medi ambient marí, canviant el pH del medi; i alteracions en la pluviositat. Aquesta combinació de factors tendeix a agreujar els afectes de les pressions antropogèniques sobre el mar, el que produeix una pèrdua de biodiversitat marina.

I als animals que hi viuen en ells?

Els animals que viuen fora del seu rang tèrmic òptim gasten més energia, això els debilita i els fa més vulnerables a malalties i a depredadors. A més, quan les temperatures no són òptimes, també hi ha dificultats per al desenvolupament dels ous o espores d’algunes espècies. Al final, aquesta cadena de circumstàncies afecta al funcionament general de tot l’ecosistema, el que pot provocar una pèrdua de la biodiversitat.

Ens podries posar algun exemple?

Un exemple seria el cas dels copèpodes, que al ser un aliment per tant gran número d’organismes, el seu sofriment afecta a tota la cadena tròfica. En nivells més elevats de la cadena tròfica, els animals que no poden trobar aliment es veuen obligats a desplaçar-se per poder sobreviure.

Quines altres conseqüències pot tenir l’augment de temperatura?

L’increment de la temperatura oceànica també accelera el metabolisme dels organismes i la seva inspiració d’oxigen, el què provoca una reducció de les concentracions d’oxigen de l’aigua i pot arribar a fer que algunes parts de l’oceà deixin de ser aptes per a la vida marina.

L’acidificació afecta a la vida marina de diferents formes. Per exemple, als coralls, musclos, ostres, i altres animals que tenen petxines o esquelets calcaris, quan es redueix el pH de l’aigua els hi és més complicat construir-los, inclús es poden arribar a dissoldre. Per tant, l’acidificació pot afectar a ecosistemes sencers.

Quines conseqüències esteu veient a les costes catalanes i la seva fauna?

Tot i que en les nostres costes i en el mar Mediterrani no s’observin canvis tan visuals com en zones de gran presència coral·lina en què s’està produint el blanquejament de coralls, i la seva posterior mort, s’estan produint conseqüències en termes de desplaçament d’espècies per l’escalfament de l’aigua, inclús la desaparició d’algunes espècies, provocant alteracions a les xarxes tròfiques dels ecosistemes.

Heu observat algun cas en especial?

El cas que més observem en el CRAM és el de la tortuga ‘Caretta caretta’. Aquesta espècie, degut al canvi climàtic, ha hagut de buscar noves zones de nidificació, ja que a la zona establerta que es trobava a les costes orientals del mar Mediterrani hi ha hagut un augment de les temperatures de les platges, fent que la incubació dels ous no sigui viable. Les femelles han buscat noves zones més fredes on poder posar els seus ous i han trobat a les nostres costes una bona zona on nidificar, provocant una alteració de l’espècie.

Afegeix un comentari nou