Tancats que donen noves oportunitats de vida als cavalls
Comparteix
La Fundació Miranda impulsa una campanya a migranodearena per aconseguir el suport necessari per barrar finques per mantenir els cavalls i els rucs en grans espais de manera segura.
"L'ésser humà té un deute històric amb l'espècie equina". D'aquesta manera tan rotunda s'expressava la presidenta de la Fundació Miranda, Rosa Galindo, en una entrevista publicada a Xarxanet.org l'any 2021. I és que els cavalls i els rucs han estat utilitzats durant generacions per desenvolupar activitats que els han allunyat de la seva essència i els ha perjudicat la seva salut. Parlem de la guerra, de l'ús que se n'ha fet d'ells com a esclaus o del tracte que els hem ofert, tancant-los en caixes i en espais humanitzats, només per tenir-los a prop de nosaltres.
La Fundació Miranda és una entitat amb gran prestigi que centra la seva activitat, des del 2008, en el rescat i recuperació de cavalls que viuen situacions difícils, de maltractament o abandonament. A través de la seva activitat, la Fundació Miranda els ofereix una vida digna, al mateix temps que potencia els beneficis que tenen aquests animals en la salut i el benestar de l'ésser humà, així com en la natura i la sostenibilitat, actuant com a transformadors del paisatge i prevenint d'incendis.
Per poder continuar amb la seva tasca, des de la Fundació Miranda han impulsat la campanya a migranodarena 'Tancats per a la llibertat'. L'objectiu d'aquesta acció és el d'aconseguir tot el suport necessari per respondre a la necessitat que té la fundació de tancar finques que l'entitat vol destinar a alliberar equins procedents de maltractament i abandó per a la seva recuperació, i assegurar-se que no s'aniran a cap lloc que els posi en risc.
"Ens trobem en un moment en el qual, tot i la dificultat d'accés al territori, podem fer ús d'unes finques que ens permetria mantenir els cavalls i rucs en grans espais, on podrien viure com els correspon i donar-los una nova oportunitat de vida en plenitud", explica Rosa Galindo. "A més, són espais de moltes hectàrees de pastures i boscos en què, com a animals herbívors, els equins aportaran grans beneficis a nivell de sostenibilitat", afirma la presidenta de la Fundació Miranda.
Això sí, per garantir que els animals no marxin, es mengin els recursos d'altres territoris o accedeixin a espais no segurs i que posin en risc tant la seva salut com la de les persones, com per exemple a les carreteres, l'entitat necessita barrar aquests espais i comprar GPS de seguiment. "Necessitem fer tancats perimetrals de seguretat, com ara un pastor elèctric o una estructura més sòlida que no tingui un manteniment continu. No obstant això, no tenim els recursos per fer-ho", assegura.
"Tenim molta dificultat d’accés a territori per la manca de subvencions, que ens deixa en desigualtat davant els ramaders productors de carn, que sí que reben subvencions europees", manifesta Galindo. "Ara hem tingut la sort d'aconseguir fer ús d'un territori que ens permetria acollir més cavalls, però no ens podem permetre fer la inversió per habilitar-lo perquè és molt costosa. Així que els cavalls no podran pasturar aquests espais concedits sense que aquesta campanya sigui un èxit", exposa des de la Fundació Miranda.
La campanya es va iniciar recentment i té com a objectiu assolir 20.000 euros per poder costejar una part d'aquests tancats perimetrals. "Ens agradaria arribar a les persones que puguin ser sensibles a aquest propòsit perquè ens ajudin a aconseguir-ho", afirma Galindo.
Fent costat als nostres sèniors
La Fundació Miranda també compta amb una segona campanya a migranodearena, 'Fent costat als nostres sèniors', activa des de fa quinze dies, i dirigida als cavalls i ruquets sèniors. "Vam detectar la necessitat que tenen els cavalls sèniors de rebre unes atencions especials", afirma Galindo. "Volem respectar el tancament de cicle de la seva vida i acompanyar-los en aquest període, on els animals encara aporten molt, perquè visquin amb dignitat", manifesta la presidenta de la Fundació Miranda.
Normalment, aquestes atencions, expliquen des de la Fundació Miranda, són més cares que les habituals en l'espècie equina: atenció veterinària específica, manteniment dental, suplement de fenc, i, a vegades, ser conduïts en remolc fins a una pastura més fàcil. "La campanya se centra en la figura del Corró, que es troba al Garraf, però que en qualsevol moment l’haurem de transportar en remolc fins al Pirineu perquè pugui continuar fent la seva vida; ell representa molts altres cavalls que arribaran a aquesta edat madura amb una sèrie de necessitats", afirma.
Nova Campanya pels nostres Sèniors
— Fundació Miranda (@fundaciomiranda) July 6, 2023
Arriba un moment a la vida d'un cavall lliure, en què la natura diu prou
Tu ens pots donar suport per fer possible el benestar dels cavalls i ruquets fins a l'últim moment, aportant o compartint aquesta campanyahttps://t.co/QjmxYFrWvk pic.twitter.com/4jSAUyCWUF
L'entitat també ha engegat una campanya de Teaming perquè aquelles persones que vulguin ajudar la Fundació Miranda aportin un euro al mes per fer possible la llibertat i el benestar dels cavalls. "Ens trobem en un moment en què hem d'anar impulsant aquestes campanyes perquè, a banda de la manca de subvencions, les activitats que es fan al Garraf, que solen ser més accessibles per a la majoria de les persones, estan més restringides pel risc d'incendi", explica. "Totes som voluntàries, així que tot el que rebem són pels cavalls i per fer tasques socials", assegura.
Afegeix un nou comentari