Torna el Park(ing) Day, la celebració d'un model de ciutat centrat en les persones i el medi ambient

LaviniaNext
Autor/a: 
Ona Bachrach
El Park(ing) Day reivindica un model de ciutat centrat en la mobilitat sostenible, l'ecofeminisme i la seguretat ciutadana. Font: Ajuntament de Barcelona
El Park(ing) Day reivindica un model de ciutat centrat en la mobilitat sostenible, l'ecofeminisme i la seguretat ciutadana. Font: Ajuntament de Barcelona
El moviment transforma temporalment places públiques d'aparcament en zones verdes i espais d'ús comú. Font: Park(ing) Day
El moviment transforma temporalment places públiques d'aparcament en zones verdes i espais d'ús comú. Font: Park(ing) Day
El projecte el coordina anualment l'Espai Ambiental Cooperativa i ISGLOBAL, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.  Font: Park(ing) Day
El projecte el coordina anualment l'Espai Ambiental Cooperativa i ISGLOBAL, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona. Font: Park(ing) Day

Torna el Park(ing) Day, la celebració d'un model de ciutat centrat en les persones i el medi ambient

Autor/a: 
Ona Bachrach
LaviniaNext

Resum: 

El 17 de setembre el moviment global de sensibilització ambiental arriba a Barcelona per transformar places d'aparcament en parcs i jardins.

Des del 2014, l'Espai Ambiental Cooperativa i l'Institut de Salut Global (ISGLOBAL), amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, coordina anualment la celebració del Park(ing) Day Barcelona, una protesta a escala mundial on la ciutadania transforma temporalment places públiques d'aparcament en espais d'ús comú.

Taules, cadires, llums, caixes, pancartes i altres objectes domèstics ocuparan la calçada barcelonina el pròxim 17 de setembre com a símbol de protesta davant la contaminació per trànsit i la consegüent degradació de l'espai públic i del medi ambient.

L'objectiu d'aquest esdeveniment és reivindicar un model de ciutat centrat en la mobilitat sostenible, l'ecofeminisme i la seguretat ciutadana. "Park(ing) Day vol posar sobre de la taula la necessitat de repensar com estan dissenyades i construïdes les ciutats, per posar la vida de les persones en el centre", assenyala Celia Santos, membre d'ISGLOBAL, entitat coordinadora del Park(ing) Day.

Per fer-ho, diverses entitats, col·lectius i la ciutadania en general sortiran al carrer per exigir ampliar el verd urbà, places i jardins de la ciutat i reclamar un espai públic accessible i obert a tothom.

L'edició d'enguany centra la seva temàtica en el pensament ecofeminista, un moviment que destaca les relacions existents entre la subordinació de les dones i altres grups socials no privilegiats, i l'explotació del medi natural. En aquest cas, el moviment del Park(ing) Day busca aplicar la perspectiva de gènere a l'urbanisme, una mirada que posa la vida en el centre de les decisions urbanes i incorpora la diversitat de necessitats de les persones a l'hora de crear projectes urbanístics.

"L'urbanisme feminista dissenya els carrers perquè siguin inclusius, segurs i lliures de violència contra col·lectius oprimits", expressa Santos. "Intentem entendre i contemplar les seves realitats a l'hora de repensar l'organització urbana", afegeix.

En l'edició anterior, les més de seixanta-cinc entitats involucrades van transformar fins a cent quinze places d'aparcament esteses per diversos districtes de la ciutat. Aquests espais van emplaçar diverses activitats, des de parades amb informació sobre la qualitat de l'aire i mobilitat sostenible, fins a tallers de dibuix o de cuina a l'aire lliure. La programació de l'edició d'enguany també ofereix una bateria d'activitats ben diverses que es poden consultar en aquest enllaç.

Barcelona, una ciutat contaminada

Segons dades de Park(ing) Day, el 50% de la contaminació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona és causada pel trànsit motoritzat. Les xifres són alarmants: la capital catalana és la ciutat d'Europa amb més densitat de vehicles per km² i es troba entre les cinc ciutats més contaminades d'Europa, superant els valors màxims establerts per l'Organització Mundial de la Salut i la Unió Europea.

La monopolització dels espais públics per part dels vehicles motoritzats ens deixa una ciutat que només destina el 43% dels seus espais als vianants. A vegades, l'ocupació massiva de cotxes, terrasses, motocicletes i quioscos no garanteix un espai suficient per al veïnat.

Respecte a la qualitat de l'aire, Barcelona no compleix amb la normativa europea. Però no només cal parar atenció a la pol·lució ambiental, sinó que la contaminació sonora del transport motoritzat també té nombrosos impactes perjudicials sobre la salut.

Si parlem del verd urbà, actualment la ciutat només disposa d'aproximadament 7 m² per habitant en la trama urbana barcelonina. Cal prioritzar la formació d'espais verds si volem millorar la salut mental i l'estat físic de la població.

Afegeix un comentari nou