Àmbit de la notícia
Ambiental

'Tu també ho respires': una campanya per denunciar la toxicitat de l’aire al Camp de Tarragona

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • El complex petroquímic de Tarragona és el més gran del Sud d'Europa, el qual és responsable de l'emissió de compostos tòxics i cancerígens.
    El complex petroquímic de Tarragona és el més gran del Sud d'Europa, el qual és responsable de l'emissió de compostos tòxics i cancerígens. Font: Llicència CC Unsplash
  • 'Tu també ho respires' és una campanya que cerca fer arribar a la població les dades alarmants sobre les causes i efectes de respirar l'òxid d'etilè.
    'Tu també ho respires' és una campanya que cerca fer arribar a la població les dades alarmants sobre les causes i efectes de respirar l'òxid d'etilè. Font: Llicència CC Unsplash
  • El diòxid de carboni supera els límits recomanats per l'OMS.
    El diòxid de carboni supera els límits recomanats per l'OMS. Font: CC

La Plataforma Cel Net vol fer visible les conseqüències mediambientals i de salut que provoca el compost òxid d’etilè, provinent del complex petroquímic de Tarragona.

A principis del 2020, la central de l’empresa petroquímica IQOXE, situada a la vora de les poblacions de la Canonja, Reus i Tarragona, va patir una explosió que va provocar tres morts i va afectar la totalitat del Camp de Tarragona, especialment el barri de la Bonavista de la capital del Tarragonès. Aquesta companyia és l’única productora a escala espanyola del compost químic òxid d’etilè, el qual és tòxic i cancerigen, però és estratègic per al sector químic.

“Durant la seva elaboració es generen pèrdues que tothom acaba respirant cada dia sense adonar-se’n”, determinen des de la Plataforma Cel Net. Per fer front a aquesta problemàtica, van llençar la campanya ‘Tu també ho respires’, una iniciativa que té l’objectiu de denunciar públicament la inexistència d’una normativa que reguli les emissions de compostos tòxics i cancerígens, especialment l’òxid d’etilè.

A més d'aquest compost químic, també es vol incloure el Benzè, l’1,3-Butadiè i molts d’altres compostos orgànics volàtils (COV). "En campanyes prèvies havíem posat l’atenció en determinats compostos i en aquesta volíem denunciar públicament la perillositat de l'òxid d’etilè i la manca de control que hi ha a escala pública d’aquest compost", expliquen des de l’entitat. Cal destacar que el complex petroquímic de Tarragona és el més gran del Sud d’Europa.

Una lluita per a la salut del medi ambient i la ciutadania

La campanya es vehicula a través del format digital i, gràcies a quatre càpsules audiovisuals, les membres de la plataforma van plasmar, de manera divulgativa, les causes i efectes de l’òxid d’etilè. Va tenir una durada de quinze dies, però els continguts en vídeo i la pàgina web de la campanya continuen vigents per a consultar informació sobre la situació. Totes les dades que s’han utilitzat han estat extretes d’estudis i investigacions del periodista Rafa Marrasé, del mitjà digital Porta Enrere.

Per a aconseguir un impuls en la divulgació, un altre dels objectius de Cel Net amb la campanya és conscienciar la ciutadania i fer-los arribar aquestes dades alarmants sobre l’aire que es respira a les poblacions properes al complex petroquímic de Tarragona.

Segons dades de l’Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units (EPA), les emissions d’òxid d’etilè es poden estendre fins a més de mil quilòmetres de distància. Per exemple, la fuita del compost nafta que hi va haver a l’empresa Asfalts Espanyols (ASESA), situada a Tarragona, va arribar a afectar habitants del Maresme.

Una moció aprovada com a resultat de l’impacte de la campanya

Gràcies a l’impacte de la campanya i la rebuda positiva, "s’ha aprovat al Parlament una moció sobre seguretat al complex petroquímic del Camp de Tarragona, on es recollien les demandes de ‘Tu també ho respires’ i de ‘Som territori. La impunitat s’ha acabat’", expressen des de Cel Net. Aquesta última acció es va impulsar com a resposta de l’accident de l’IQOXE, en el qual es van sumar més de cent quaranta entitats.

La moció recull un seguit de mesures favorables com, per exemple, un estudi epidemiològic i una millora de la Xarxa de Vigilància. "Tot i això, per l'oposició de determinats grups parlamentaris no s’ha permès avançar cap al que és realment necessari i el que marcarà els nostres propers passos per aconseguir una legislació que controli les empreses i protegeixi la salut de la població i el territori", expressen des de Cel Net.

Cel Net és una entitat formada per veïns i veïnes de les poblacions adjacents al complex petroquímic de Tarragona, la qual lluita per denunciar la situació de contaminació mediambiental i les afectacions a la salut pública que viu la ciutadania. A més, reclamen que des de l’administració es treballi per a la regulació i control de la situació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari