Un casal d’estiu per conscienciar sobre la cura de l’entorn marí

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
L'objectiu de Casal Blau és que els infants estimin el mar i aprenguin a cuidar aquest entorn natural. Font: Anèl·lides Serveis Ambientals
L'objectiu de Casal Blau és que els infants estimin el mar i aprenguin a cuidar aquest entorn natural. Font: Anèl·lides Serveis Ambientals
L'objectiu principal de la BioMarató és la divulgació de la biodiversitat del litoral català. Font: Twitter: @anellides
Totes les activitats nàutiques i de coneixement del mar seran supervisades per monitors i especialistes. Font: Twitter: @anellides
Es duran a terme activitats, durant tot l'estiu, a les platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Costa Daurada i la costa Brava. Font: Twitter: @@CREAF_ecologia
Imatge d'arxiu d'un grup de participants a la BioMarató. Font: Twitter: @CREAF_ecologia

Un casal d’estiu per conscienciar sobre la cura de l’entorn marí

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

Anèl·lides Serveis Ambientals i el Barcelona International Sailing Center (BISC) impulsen Casal Blau, un projecte per a infants i adolescents que té l’objectiu de transmetre l’estima pel mar.

L’aprenentatge, l’educació ambiental i els esports de mar són els tres elements que el projecte Casal Blau fusiona per traslladar a infants i adolescents la importància de l’entorn marí i la seva conservació, una coneixença del mar des de tots els punts de vista. El casal pretén ser un espai de descoberta, per comprendre i conèixer millor la natura que ens envolta.

"Creiem que és necessari que els infants, a part de conèixer l’esport nàutic i la vela, també coneguin el medi on estan interactuant", explica Andrea Comaposada, directora de Casal Blau. Anèl·lides Serveis Ambientals i el Barcelona International Sailing Center (BISC) són les dues entitats que l'impulsen.

Se celebrarà al Parc del Fòrum de Barcelona del 27 de juny al 31 de juliol i el formaran dos grups, el mini, per a infants de tres a sis anys, i el grup infantil i juvenil, per a canalla de sis a setze anys. Es duran a terme activitats diàries per tal que les participants aprenguin curiositats noves sobre l’ecosistema viu, amb l’objectiu final de conservar, mantenir i protegir aquest recurs natural. Des d’Anèl·lides Serveis Ambientals defensen que “només s’estima allò que es coneix”.

Descobrir el mar a través del lleure

L’organització de les activitats es durà a terme mitjançant cinc àmbits, repartits en les cinc setmanes de durada del Casal Blau: l’oceanografia, física i química marina, la biodiversitat, el sector mariner i la geologia marina. Els infants podran descobrir la fauna i flora de l’entorn marí, els impactes ambientals, les característiques de la sorra i l’aigua, com s’hi treballa… amb un seguit d’eines que els permetin aprendre a mantenir aquest ecosistema. Tot aprenentatge s’acompanyarà d’experiments, jocs i tallers amb manualitats per facilitar la diversió.

Encaixant amb aquests cincs àmbits, cada setmana també es convertirà els infants en personatges diferents. Per exemple, la primera setmana seran oceanògrafs; la segona seran mariners; la tercera, biòlegs marins; la quarta setmana tractarà la sostenibilitat marina i la contaminació i, per últim, la cinquena, i darrera setmana, seran geòlegs marins.

Per participar, només cal inscriure’s a la pàgina web del Barcelona International Sailing Center (BISC). Les inscripcions estan obertes fins al 31 de maig. Cada setmana, Casal Blau podrà acollir fins a noranta infants en cinc grups diferents, és a dir, un total de quatre-cents cinquanta participants. "Creiem en el concepte, és innovador i que cal fer-lo. Barcelona és la gran ciutat de mar", opina Andrea Comaposada.

Un ampli ventall d’activitats

Totes les activitats nàutiques i de coneixement del mar seran supervisades per monitors i especialistes i estaran adaptades a cada grup d’edat. Alguns exemples d’activitats són els experiments vivencials, en els quals s’introdueix als infants en l’àmbit de l’oceanografia; o els racons de descoberta permetran realitzar activitats cognitives, manipulatives i simbòliques de temàtica marina.

També es podran trobar jocs cooperatius temàtics, amb l’objectiu de crear una unió de grup i enfortir la sensació de suport. I, per últim, hi ha les manualitats reciclades, que permeten desenvolupar la creativitat de les participants a través de l’expressió artística i conèixer diferents materials de manera autònoma. Setmanalment, es practicaran diferents esports, com vela col·lectiva, pàdel surf i sortides d'esnòrquel.

L’eix transversal del casal és la sostenibilitat: tots els tallers de manualitats mencionats es treballaran amb material reutilitzat, sense plàstic. "Volem implicar una visió de conscienciació ambiental i ecològica molt potent", destaca Comaposada.

Els beneficis del Casal Blau per als infants

La interacció amb el mar i la participació al Casal Blau implica amplis beneficis. Per una banda, hi ha la vessant esportiva. Els infants aprendran, des de ben petits, l’esport de la vela, el pàdel surf i l’esnòrquel. "Som una ciutat de mar, i s’ha de notar. Cal donar importància als esports nàutics i marítims", detalla Comaposada.

També se’ls dona la oportunitat de conèixer el medi: el mar és el gran desconegut, només se’n coneix el 10% de la totalitat de mars i oceans del planeta, segons detalla la directora de Casal Blau. "Cal interactuar molt més amb aquest medi, resoldre curiositats", exposa.

Afegeix un comentari nou