Un congrés per fer front a la pobresa energètica

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Un congrés per fer front a la pobresa energètica

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Entitats ambientals, socials i administracions es citen pel 1r Congrés Català de Pobresa Energètica que es celebrarà els dies 3 i 4 de novembre del 2016 a Sabadell.

El Congrés Català de la Pobresa Energètica vol ser un espai de debat i reflexió sobre els reptes i dilemes que es presenten al voltant de la problemàtica de la pobresa energètica, i alhora un laboratori per a oferir solucions a problemes concrets.

El programa preveu la participació de més de 90 ponents, i es buscarà aportar solucions específiques, a través de tallers demostratius, a problemes tècnics, així com als reptes de caràcter ètic, jurídic i/o reivindicatius.

L'esdeveniment està coorganitzat per l'entitat ambiental Ecoserveis, per la Taula del Tercer Sector Social, pels Ajuntaments de Sabadell, Barcelona i Badalona i per la Diputació de Barcelona. L' assistència és gratuïta i les inscripcions es poden realitzar en aquest enllaç.


La pobresa energètica: una qüestió social, ambiental i sanitària

La pobresa energètica genera impactes en l'àmbit mediambiental, sobre la salut i la qualitat de vida.

El fenomen està directament vinculat amb el de l'increment de la pobresa econòmica. Segons les dades de IDESCAT 2014, un 20,9% de les llars es troben en situació de pobresa, un 26% en risc d'exclusió social (IDESCAT, 2014) i un 12,9% arriba amb molta dificultat a fi de mes.

Però el consum energètic no és només una qüestió econòmica, i també cal tenir en compte les deficiències energètiques que presenta el parc d'habitatges, fet que genera increment de la despesa, de l'impacte ambiental i del risc de pobresa energètica. Un tercer factor que incideix en la pobresa energètica és la configuració del mercat energètic i l'elevat preu de l'energia.

Actualment un 50% dels habitatges a l'estat han estat construïts sense criteris d'eficiència energètica (INE, 2014) i un 17,1% presenten humitats, goteres o altres problemes d'aïllament (Unió Europea, 2014).

A Catalunya, la pobresa energètica ha crescut en els darrers anys: el 10,9% de llars declaren que no poden mantenir l'habitatge a una temperatura adequada (una xifra que s'ha duplicat respecte a l'any 2008).


18 Reptes

El congrés s'estructura al voltant de 18 reptes, que van des de la reflexió sobre la utilitat del bo social, a la diagnosi sobre la qualitat de les edificacions i l'efectivitat de les diferents mesures d'implantació de millores a l'edificació, la relació entre pobresa energètica i salut, el paper de les comercialitzadores i distribuïdores en un model idoni per fer front a la pobresa energètica i la capacitació dels professionals de l'atenció social per poder aplicar polítiques integrals de prevenció de la pobresa energètica.

Un dels reptes està vinculat a l'avaluació de la implantació de la Llei 24/2015. Catalunya ha estat pionera en la lluita contra la pobresa energètica amb l'aprovació d'aquesta llei, a partir de la ILP, però cal avaluar si s'estan complint els terminis, si cal una reglamentació complementària i qui assumeix veritablement les competències.


9 Dilemes

El gran dilema de congrés serà la recerca d'un model energètic per disminuir la vulnerabilitat, però és previst debatre al voltant de 9 grans argumentacions.

Dues grans reflexions seran sobre la necessitat de reconeixement de l'energia com a dret, i la d'incloure el dret a l'aigua en la pobresa energètica. Altres estan vinculats amb el paper de l'usuari final, amb els seus drets i deures, amb el paper de les administracions locals, i en el dels mitjans de comunicació. També es debatrà sobre la necessitat d'identificar i actuar vers la pobresa energètica oculta, i sobre la necessitat d'incentius per la millora de les llars.


Voluntariat pel congrés

L'organització fa una crida al voluntariat que desitgi col·laborar en l'operativa i la gestió del congrés, que té prevista una participació de més de 350 persones.

Afegeix un comentari nou