Un informe revela el patiment dels animals de granja en el seu trasllat de la UE
Comparteix
'A data dump of suffering: the EU's long-distance trade in farm animals exposed' denuncia la trampa de les excepcions del reglament europeu i la tràgica realitat dels viatges prolongats dels animals de granja.
Un recent estudi exposa el "sofriment" experimentat pels animals de granja durant els seus trasllats entre països de la Unió Europea (UE) i destinacions fora d'aquesta, amb l'objectiu de ser consumits per humans.
L'informe titulat 'A data dump of suffering: the EU's long-distance trade in farm animals exposed', elaborat per les organitzacions Compassion in World Farming i l'Eurogroup for Animals, una coalició de la qual forma part la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA), ha analitzat exhaustivament més de 180.000 registres d'enviaments d'animals durant un període de dinou mesos, que va des d'octubre del 2021 fins a l'abril del 2023.
Els resultats d'aquest estudi revelen que el comerç a llarga distància és una pràctica àmpliament estesa a la UE. Anualment, més de quaranta milions de porcs, vaques i ovelles són transportats entre estats membres, mentre que quatre milions d'animals, incloent-hi bovins, ovins i porcins, s'exporten cap a països fora de la UE, com Turquia, Sèrbia, destinacions a l'Orient Mitjà, el nord d'Àfrica, i fins i tot a llocs tan llunyans com Kazakhstan i Uzbekistan, així com Brasil i Colòmbia.
Després d'analitzar detingudament aquestes dades, les dues organitzacions defensores dels drets dels animals conclouen en el seu informe que els registres oficials actuals són "insuficients i erronis", subestimant així el "verdader horror" associat amb el comerç de llarga distància.
La controvèrsia dels viatges prolongats
Malgrat que el Reglament 1/2005 del Consell de la Unió Europea sobre la protecció dels animals durant el transport estableix un límit de vuit hores per als viatges, amb la necessitat de descarregar els animals per proporcionar-los aliment, aigua i un mínim de 24 hores de descans abans de continuar, aquest reglament permet excepcions.
Si es compleixen certes normes addicionals per als vehicles (que, segons critica l'informe, "no són particularment exigents"), els animals poden ser transportats durant períodes significativament més llargs, com 28 hores en el cas dels bovins i ovins, 24 hores per als porcs i cavalls, i 18 hores per als animals lactants.
Malgrat aquestes disposicions, l'informe alerta que hi ha "evidències clares" que els animals, especialment els porcs, ovelles, vedells i altres bovins, pateixen gana i set durant períodes de privació d'aliment o aigua en el transport.
Segons 'A data dump of suffering: the EU's long-distance trade in farm animals exposed', els animals solen experimentar un patiment significatiu durant els viatges llargs, on es veuen amuntegats en camions sobresaturats, experimentant esgotament, deshidratació i un augment progressiu de l'estrès a mesura que es prolonga el trajecte.
En els casos més greus, molts d'ells moren, ja sigui ofegats quan els vaixells es bolquen o víctimes de cops de calor quan els camions queden atrapats durant hores o fins i tot dies a les fronteres. Aquests perills són especialment crítics per als animals lactants, com els petits vedells.
Nuevo informe: el verdadero horror del transporte de animales en la UE al descubierto. Unos 44 millones de reses, cerdos y ovejas son transportados desde y dentro de la UE cada año enfrentándose a un sufrimiento inimaginable. +info: https://t.co/H54PDmp6V1#BanLiveExports pic.twitter.com/MRUfoH7eEd
— CIWF España (@CIWF_ES) November 29, 2023
Registres inadequats
L'informe també revela que els registres de viatges de la UE són incomplets i sovint inexactes, subestimant significativament la longitud i la durada real de molts viatges.
Aproximadament el 60% dels trajectes es registren com a iniciats en "punts de reunió", tot i que els animals podrien haver estat transportats durant hores sense la documentació corresponent. Aquesta pràctica és considerada com una estratègia per part de les empreses de transport, ja que els permet estendre el temps màxim de viatge permès.
A la llum d'aquests fets, Compassion in World Farming i l'Eurogroup for Animals insten la Unió Europea a prohibir l'exportació d'animals vius cap a països fora de la comunitat, promovent, en canvi, la comercialització exclusiva de carn, i a establir normes més rigoroses per garantir el benestar dels animals durant el transport en territori de la Unió.
Afegeix un nou comentari