Celebrar el Nadal també amb el medi ambient
Comparteix
Arriben les festes i amb elles tot un seguit de consells per celebrar aquestes festes minimitzant el nostre impacte ambiental. Hi ha coses que es poden fer que són senzilles...
El Nadal s’ha convertit en un moment de consum desmesurat però amb el temps va creixent una major consciència ecològica, en la que segurament la crisi econòmica hi té molt a veure.
Aquí teniu una sèrie de recursos, opcions i petits gestos que podeu fer per passar unes festes sent respectuós, també, amb el medi ambient.
L’arbre i el verd nadalenc
Per Nadal la tradició ens diu de guarnir la casa amb l'arbre de Nadal i plantes pròpies d'aquestes festes.
Els avets pateixen en climes mediterranis, i pocs sobreviuen gaires mesos més enllà de les festes. D’una banda, es poden buscar alternatives amb arbres i arbustos locals. Però, si el que voleu és un avet tradicional cal que provingui d’un viver o plantació controlada.
Tingueu en compte, a més, que entre els arbres i arbustos típics del Nadal, algunes són espècies protegides com el boix grèvol. A l'hivern és la base alimentària i el refugi de moltes espècies de fauna salvatge.
Si feu el pessebre, recordeu que la molsa també té una funció molt important dins del bosc: preserva la humitat i és l'hàbitat d'animals petits, a més de protegir el sòl. La seva recol•lecció està permesa però regulada, per això s'aconsella buscar alternatives com ara sorra, pedres, o bé la molsa reutilitzada del pessebre anterior.
Per les garlandes i la decoració nadalenda, també és un bon moment per a la creativitat. Trobareu alguns exemples curiosos a www.amarilloverdeyazul.com.
Els regals i el consum responsable
Per no caure en un consum accessiu, potser ens podem plantejar si cal celebrar l'amic invisible, el tió, el Pare Noel i els Reis.
A més, abans de sortir al carrer millor pensar en els regals que volem fer. Quin és l'impacte ambiental de l'objecte que volem regalar? Millor apostar per productes locals i que no necessitin piles ni electricitat i informar-se, a més, sobre el productor. És desitjable que siguin ecològics o elaborats amb criteris de sostenibilitat (hi ha molts productes i serveis amb distintius oficials o etiquetes de qualitat ambiental).
Pel què fa als embolcalls, convé evitar els envasos i els embalatges innecessaris i les bosses de plàstic que sempre ens proporcionen a la botiga. Per embolicar els regals, també es pot recórrer als papers reciclats o embolicar-los amb roba.
Abans, però, de comprar un regal nou també es pot pensar en reutilitzar-ne algun que ja no fem servir o aprofitar materials usats per fer-ne un de nou.
Altres alternatives són la Xarxa Compra Reciclat on es poden trobar productes reciclats, reciclables i/o biodegradables, o allargar la vida dels nostres objectes i combatre la cultura de fer servir i llençar amb campanyes com Millor que nou, en el que s’ofereixen tallers de reparació i botigues de segona mà, o tallers per aprendre a reparar els objectes.
Àpats raonables
La nit de Nadal, Nadal, Sant Esteve i el dia de Reis acostumen a ser uns dies de menjar en excés. Sense renunciar a les tradicionals gastronòmiques, n’hi ha prou amb una quantitat justa. Prioritzeu els productes locals i frescos i limiteu el consum de marisc (consulteu la guia de consum responsable de marics d'Ecologistes en Acció). I, a l'hora d'anar a taula, millor evitar les vaixelles d’un sol ús.
L'energia necessària
La calefacció i tots els llums de la casa encesos formen part de la imatge típica d'un dia de Nadal amb la família a casa. Un ambient càlid és confortable, però un excés de temperatura és incòmode, a més d'una despesa d'energia inútil. És un bon moment per fer un bon ús, entre tots, de l’energia.
Si voleu il·luminar l'arbre de Nadal, millor apostar per les llums LED. Tot i que la factura inicial és més gran, queda compensada a la llarga perquè consumeixen menys energia. També podeu fer servir llums solars.
Cal anar en cotxe?
Si feu servir el transport públic o aneu a peu o amb bicicleta contribuireu a la sostenibilitat en els desplaçaments.
El moment per reciclar per excel·lència
Per Nadal es duplica la quantitat de residus que genera cada persona i, per això, el reciclatge en aquestes dates té més repercussió que mai. A més dels contenidors del carrer, utilitzeu les deixalleries o punts verds.
Aquestes festes també poden ser un bon moment per donar un segon ús a aquells productes que ja no necessitem. Podem fer arribar les joguines que estan en bon estat a les nombroses campanyes de recollida que s'organitzen a Catalunya adreçades a nens i nenes de famílies amb necessitats. La resta les podem reciclar a través, per exemple, del R-ciclejoguina, una campanya de recollida de joguines i els petits aparells elèctrics i electrònics en l’àmbit escolar i municipal.
Pel què fa als avets, consulteu, passades les fetes, els punts de recollida d’arbres de Nadal del vostre municipi.
Entre la gran diversitat de recursos existents a la xarxa, podeu trobar més idees, a:
- Et proposem un Nadal més ecològic i solidari (Ecologistes en Acció)
- Nadal sostenible (Generalitat de Catalunya)
- Nadal + sostenible (Diputació de Barcelona)
- Receta para una Navidad Sostenible (Greenpeace)
Afegeix un nou comentari