Àmbit de la notícia
Ambiental

Una dècada de Bicicletada de Sant Antoni per posar la bici al centre d’una mobilitat més sostenible i segura

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Enguany, la Bicicletada de Sant Antoni celebra el seu desè aniversari.
    Enguany, la Bicicletada de Sant Antoni celebra el seu desè aniversari. Font: BACC (X)
  • El BACC és l'entitat que organitza la iniciativa.
    El BACC és l'entitat que organitza la iniciativa. Font: BACC (IG)
  • En Bici Sense Edat posarà els seus tricicles a disposició de persones amb mobilitat reduïda.
    En Bici Sense Edat posarà els seus tricicles a disposició de persones amb mobilitat reduïda. Font: BACC (web)

L’acte organitzat pel BACC omplirà els carrers del barri de bicis i alegria en una edició molt especial que celebrarà el desè aniversari de la iniciativa.

Consolidada com un clàssic de la festa major del barri, la Bicicletada de Sant Antoni és molt més que un recorregut en bicicleta. “És una festa en moviment, a cavall entre una activitat familiar, una cursa i alhora un espai de trobada i una manifestació per reivindicar que cal posar la bicicleta al centre per una mobilitat més sostenible”, explica el Jota Montserrat, vocal de la junta del Bicicleta Club de Catalunya (BACC), l’entitat que organitza la iniciativa. 

L’edició d’enguany serà molt especial perquè la Bicicletada de Sant Antoni celebra el seu desè aniversari. Una dècada de comunitat, de convivència, d’enxarxament i de bon rotllo, però també d’activisme i protesta per exigir que tots els carrers de la ciutat han de ser pedalables. 

Així, aquest diumenge centenars de persones ompliran de bicicletes els carrers de Sant Antoni i participaran en la Bicicletada, la més massiva de totes les que se celebren a la ciutat. “Jo crec que el secret de l’èxit és aquest ambient tan bonic que es genera entre totes les persones i les famílies que s’hi apropen, que somriuen, xerren i gaudeixen d’anar en bicicleta pel seu barri”, diu el Jota. 

Activitats i un recorregut de 5 km adaptat a tots els públics

Cada any són més les persones que s’apleguen a la cita, que aquest any té com a punt de trobada el carrer Viladomat, entre els carrers Parlament i del Marquès de Campo Sagrado. El lloc no és casual, atès que allà hi ha la seu de Va de Bici, un taller de bicicletes –o, com ho defineix el Jota, “el comerç de proximitat del món de la bici”. 

A partir de les 11 h, Va de Bici muntarà un taller al carrer perquè tothom que ho vulgui pugui aprendre a reparar i posar a punt les seves bicicletes. “Serà fantàstic i una manera també de reivindicar el comerç local que estem perdent a la ciutat”. 

Fins a les 12.30 h, hora en què es donarà el tret de sortida al recorregut –pensat perquè tothom pugui participar–, hi haurà activitats infantils i per a tots els públics de la mà d’entitats com el mateix BACC o l’Aula Ambiental de la Sagrada Família, a més de la presència d’altres col·lectius com Eixample Respira o En Bici Sense Edat, que posaran els seus tricicles a disposició perquè infants i persones amb mobilitat reduïda puguin seguir l’itinerari sense problema.

La Bicicletada com a tal s’allargarà fins a les 13.30 h i recorrerà cinc quilòmetres pels carrers de Sant Antoni. Amb tot, des de l’organització volen deixar paleses les dificultats per obtenir els permisos que permetin articular un traçat que recorri carrers claus i representatius del barri, com la Gran Via o la plaça d’Espanya, per als quals s’ha denegat el permís. 

“Aquestes limitacions contrasten amb la facilitat amb què es concedeixen permisos per a altres esdeveniments que impliquen ocupacions i talls de carrer”, apunten. De fet, la realitat és que ni l’Ajuntament ni la Guàrdia Urbana han volgut parlar amb les organitzadores per buscar una solució.

Una iniciativa per promoure l’ús de la bici i reivindicar més espais pedalables 

Precisament, una de les reivindicacions centrals d’aquesta edició té a veure amb un d’aquests enclavaments més importants del barri, la plaça d’Espanya. “Actualment, és un forat negre de la bicicleta i la mobilitat sostenible, tenim carrils bici a tots els carrers adjacents, però sembla que la plaça és intocable”, assegura el Jota, qui reivindica que “cal transformar-la en un espai pedalable on qualsevol, també les famílies, puguin creuar amb seguretat i tranquil·litat”.  

Aquesta mena d’entrebancs i menysteniments deixen entreveure que les autoritats de la ciutat no consideren la bicicleta com una alternativa real de transport a la ciutat. “Ens agradaria que tinguessin en compte la bicicleta com una afectació real del trànsit, no com un vehicle de cap de setmana; i en una Bicicletada on venen 700 o 800 persones, en plena festa major, què menys que poder ocupar tots els carrers del barri on vivim”, assenyala el vocal de la junta del BACC, alhora que anima la Guàrdia Urbana a tenir el gest d’acudir a l’esdeveniment amb la flota de bicis elèctriques que van estrenar l’any passat. 

De fet, per a les organitzadores, el desconeixement i la manca de comprensió del món de la bicicleta per part de la classe política és un mal endèmic que llasta l’avenç d’aquest mitjà de transport a la ciutat. Si les autoritats baixéssim al carrer i circulessin en bici, sosté el Jota, s’adonarien de seguida que moltes de les polítiques i infraestructures que proposen no són viables i no tenen sentit.

Un exemple d’aquestes decisions erràtiques és la nova Ordenança de circulació de Barcelona, una normativa, segons l’entitat, “molt poc sensible a les necessitats de la bicicleta, amb l’agreujant del moment de crisi climàtica que vivim, alhora que estableix greuges comparatius amb les motos –per exemple, pel que fa a les sancions– i no ens té en compte com una alternativa real de transport”. 

Una mostra d’aquesta manca de sensibilitat cap a la bicicleta, citen, té a veure amb les obres al carrer d’Urgell, que deixaran aquell tram sense carril bici durant almenys dos anys, mentre que per al vehicle privat motoritzat sí que s’ofereixen alternatives. “És francament trist i demostra que, en ple segle XXI, encara es considera la bici com un vehicle de segona o de tercera”, lamenta el Jota, qui insisteix a reivindicar la bici com un mitjà de transport “còmode, ràpid, que no contamina ni genera soroll, i que ajuda a millorar l’activitat física i la salut mental”.

Per tot plegat, iniciatives com la Bicicletada de Sant Antoni, molt arrelada al barri, o moltes altres que han sorgit a la capital catalana, com el Bicibús de Sarrià, tenen un impacte molt positiu i ajuden a sensibilitzar la ciutadania sobre els beneficis per a les persones i el planeta d’anar en bicicleta, així com impulsar-ne l’ús. “Volem que aquestes iniciatives s’estenguin com una taca d’oli a tots els barris per posar la mobilitat sostenible al centre i situar la bici com una alternativa real als vehicles motoritzats”, conclou el Jota Montserrat. 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari