Voluntariat ambiental: com implicar-se activament en medi ambient

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
El voluntariat ambiental és una forma de participació ciutadana per millorar l'entorn que acull la vida Font: net-travel.org
El voluntariat ambiental és una forma de participació ciutadana per millorar l'entorn que acull la vida Font: net-travel.org
El Projecte Rius és un dels programes de voluntariat ambiental més consolidats a Catalunya Font: Associació Hàbitats
El Projecte Rius és un dels programes de voluntariat ambiental més consolidats a Catalunya Font: Associació Hàbitats
El voluntariat ornitològic mobilitza cada any milers de persones voluntàries Font: Associació ICO
El voluntariat ornitològic mobilitza cada any milers de persones voluntàries Font: Associació ICO
Boscos de Muntanya per a Joves Font: Boscos de Muntanya
Boscos de Muntanya per a Joves Font: Boscos de Muntanya
Voluntariat Ambiental a Riet Vell amb Seo Bird Life  Font: Riet Vell
Voluntariat Ambiental a Riet Vell amb Seo Bird Life Font: Riet Vell

Voluntariat ambiental: com implicar-se activament en medi ambient

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Què fer quan es pren consciència de la necessitat de preservar el medi ambient? Primer, adquirir hàbits responsables. Després, practicar la ciutadania activa, amb activisme i voluntariat ambiental. Presentem 5 projectes on implicar-se.

Cuidar el medi ambient és cuidar les persones

El voluntariat ambiental és una forma de participació ciutadana que busca millorar la vida de les persones. I ho fa prenent cura del medi que acull la vida, la natura.

Perquè només amb un medi ambient sà pot haver-hi un equilibri ecosistèmic, i es pot desenvolupar una societat justa i sostenible. Els ODS expliquen que no pot haver-hi sostenibilitat sense protegir la vida a la terra, la vida al mar, el clima del planeta, i la qualitat de l'aigua.

Elements del planeta estretament relacionats amb la necessitat la justícia social i eradicació de la pobresa, salut i benestar, fi de la pobresa i de la gana, educació i igualtat de gènere i la necessitat d'energia no contaminant i assequible, produccions i consum responsables, comunitats sostenibles i resilients.

200 entitats ambientals a Catalunya

Per això cal una acció social en el medi ambient, i la implicació de persones i entitats de tots els àmbits. A Catalunya hi ha al voltant de 200 ONG ambientals. A més a més hi ha plataformes ciutadanes i grups informals que mobilitzen a la ciutadania.

Un primer pas per implicar-se en el voluntariat ambiental és anar a apropar-se a les entitats actives a la zona de residència, que coneixen les problemàtiques i les amenaces del nostre entorn directe, i donar-hi un cop de mà.

També es pot buscar amb quina ONG implicar-se segons l'àmbit d'interés: biodiversitat, conservació de la natura, ecosistemes marins, rius, boscos, mobilitat sostenible, energia, lluita contra els residus o el malbaratament alimentari o la producció i el consum responsables.

Un portal dedicat al voluntariat ambiental

El portal www.voluntariatambiental.cat recull les entitats i les seves crides. És l'espai on les ONG ambientals catalanes poden exposar els seus projectes i on les persones que volen esdevenir voluntàries els poden trobar. Durant la Setmana de la Natura, que se celebra cada any al voltant del Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, es pot viure l'experiència del voluntariat ambiental i entrar en contacte amb entitats ambientals.

Enguany se celebra de l'1 al 9 de juny i hi ha programades més de 50 jornades de voluntariat ambiental, entre les 400 activitats que les associacions han inscrit a la jornada.

Tot seguit, presentem alguns projectes de voluntariat en els que poder-se implicar

1. Projecte Rius

És un projecte de seguiments de la qualitat física, química i biològica dels rius i rieres de Catalunya. Grups de voluntaris i voluntàries a tota Catalunya surten a fer inspeccions dos cops a l'any d'un tram de 500 metres que ells mateixos han escollit i que, normalment, és proper al seu domicili habitual o segona residència.

Si ho desitgen, els grups de voluntariat poden comprometre's més activament i'adoptar'el tram de riu, i iniciar així un projecte de custòdia del territori, amb l'objectiu de conservar i millorar de forma més exhaustiva i decidida el riu i el seu entorn. Amb les dades s'elabora cada any l'informe Riuscat. Projecte Rius està impulsat per l'Associació Hàbitats, que va rebre el premi Medi Ambient el 2015.

2. Projecte Escanyagats: conservació del peix espinós

L’espinós, escanyagats o punxoset, és un petit peix d'aigua dolça que viu a les aigües continentals i que està àmpliament distribuït per l'hemisferi nord. A Catalunya es considera una espècie en perill d'extinció, ja que moltes poblacions estan en regressió o fins i tot han desaparegut a les darreres dècades. La sequera, les espècies foranes i la contaminació són algunes de les seves amenaces.


El Projecte Escanyagats es centra principalment en la conservació de les rieres mediterrànies de la província de Girona, a les conques de l'Onyar, el Daró i el Ter, entomant com a espècie paraigua l’espinós, peix emblemàtic dels nostres cursos fluvials. També pretén establir un vincle amb la ciutadania, creant grups de voluntariat naturalista estables per sensibilitzar i divulgar la riquesa dels hàbitats aquàtics de l'espinós i altra fauna aquàtica amenaçada, com ara el gripau d’esperons , el tritó verd i el tritó palmat.

3. Voluntariat ornitològic

El voluntariat ornitològic mobilitza cada any milers de persones a Catalunya. Observar aus, observar les dates d'arribada i de marxa de les migracions, fer el seguiment de nius, d'ocells de jardí, d'aus marines o de rapinyaires, i fer anellaments. Dades i dades necessàries per realitzar estudis de biodiversitat, per avaluar l'impacte sobre els hàbitats, de la contaminació, el canvi climàtic o les espècies invasores.

Nombroses entitats ambientals i naturalistes realitzen activitats de voluntariat ambiental ornitològic. L'associació Institut Català d'Ornitologia reuneix dades al portal SIOC, el servidor d'informació ornitològica de Catalunya. En formen part projectes com elsAtles dels ocells nidificants de Catalunya, el Seguiment d'Ocells Comuns de Catalunya (SOCC), el Projecte SYLVIA, Projecte MIGRACIÓ, Projecte PERNIS o l'Oficina Catalana d'Anellament (OCA). El projecte Orenetes i Nius.cat o el portal Ornitho.cat són altres de les iniciatives on fer voluntariat ornitològic.

4. Estades de voluntariat a la Reserva de Riet Vell

Durant tot l'any es poden fer estades de voluntariat ambiental amb Seo Bird Life a Riet Vell, al Delta de l'Ebre, col·laborant amb l'entitat en la gestió i funcionament de la reserva natural. Riet Vell és un projecte demostratiu de desenvolupament sostenible promogut perSEO/BirdLife al Delta de l'Ebre. Uneix la recuperació d'hàbitats naturals de zones humides amb criteris d'investigació aplicada amb un projecte d'agricultura ecològica de l'arròs.

Els voluntaris i voluntàries col·laboren en tasques de la reserva i d'altres espais naturals en custòdia, realitzant activitats com la cura i manteniment dels canyissars, llacunes, arbres de ribera i zones de nidificació d'aus aquàtiques, el manteniment d'itineraris d'educació ambiental i infraestructura de les reserves i col·laborant en seguiments científics de fauna, flora i paràmetres ambientals. També poden donar suport al projecte d'agricultura ecològica de l'arròs, i participar en activitats de difusió i promoció ambiental, de vigilància i atenció al públic.

5. Voluntariat al bosc

Boscos de Muntanya va néixer per permetre a la ciutadania implicar-se en la preservació i millora dels boscos i paisatges del Pirineu amb estades de voluntariat.

La missió de reconnectar les persones amb els boscos i paisatges de muntanya es du a terme a través de la vivència i el voluntariat. Cada estiu s'organitzen estades d'una setmana a boscos del Pirineuon els voluntaris i voluntàries se sumen a les tasques de gestió forestal, manteniment de pastures i camins tradicionals.

Afegeix un comentari nou