Xènia Martí i Laura Del Hoyo: "Durant el curs, totes les unitats intenten fer alguna actuació en el medi ambient que ens envolta"
Comparteix
Entrevistem l'Agrupament Escolta Montnegre de Calella, participant del 'Clean Up The Med' en múltiples edicions, per conèixer el projecte i les iniciatives del cau per treballar la salvaguarda del medi ambient.
Què és el ‘Clean Up The Med’?
És un moviment mundial que té un compromís amb el medi ambient, ja que el que pretén és augmentar la consciència de la població sobre la necessitat de conservar el medi ambient i, alhora, reduir la contaminació que generem amb l’activitat humana.
Quines activitats planteja?
El ‘Clean Up The Med’ ofereix formacions monogràfiques; trobades dels equips que hi formen part oferint un espai de coneixença i assessorament; trobades per a infants i joves i, caps i quel·les (monitors/es) on poder compartir experiències, recursos i vivències; punts d’informació sobre l’ecologisme i la consciència ambiental; propostes per a netejar fragments de la costa; excursions per a visitar espais naturals de gran valor; etc.
Per què l’Agrupament Escolta Montnegre hi participa cada any des de 2014?
Perquè estem reformant una ermita, Sant Andreu de l’Arboçeda, situada a dues hores caminades del cau, i sempre que hi anem podem observar com pel camí hi ha molta brossa i molta gent que aboca les seves deixalles, ens hem arribat a trobar ordinadors, taules de billar, rodes, i diverses coses que sembla impossible trobar-nos a la muntanya. En caminar per allà amb els infants i joves ens adonem que per tal de preservar el nostre medi més proper és necessari que ho cuidem, i aquesta és la manera de cuidar-ho, recollint la brossa del camí.
Però més enllà dels camins del litoral, a primera línia de mar també aneu a fer servei durant el ‘Clean Up The Med’.
Sí. Nosaltres vivim a Calella, una ciutat costanera, a més, hi ha una gran riera on s’acumula molta porqueria, normalment els nostres Clean Up the Med es basen en la neteja d’aquesta riera o els llocs per on passa l’aigua de la muntanya.
Quines altres activitats dueu a terme per a conscienciar sobre la salvaguarda del medi ambient?
Des del nostre agrupament participem de la salvaguarda del medi ambient tant els caps i quel·les com els infants i joves. Durant les nostres rutes i excursions, procurem netejar el camí pel qual passem, recollint la brossa que ens trobem per terra.
A més, sempre procurem tractar temes de conscienciació els dissabtes de cau i en les diverses sortides que fem. És per això que no tenim llocs concrets on fem el servei, sinó que l’intentem fer per allà on passem.
Quina és la vostra relació, com a agrupament, amb l’entorn natural proper?
Com diu una de les lleis escoltes: ‘Estimem la natura i protegim la vida’. Durant el transcurs del curs totes les unitats intenten fer alguna actuació en el medi ambient que ens envolta, ja sigui a les muntanyes del costat o netejant les platges. Intentem treballar-ho a totes les sortides, encara que alguna sigui de ciutat, treballant la contaminació o altres aspectes que formin part de cuidar el medi natural en diferents espais.
Quins valors creieu que van associats amb la preservació del litoral català?
Els valors que treballem amb els infants i joves quan fem activitats i serveis associades a la preservació del litoral català, principalment, es basen en la llei escolta que ja hem mencionat (‘Estimem la natura i protegim la vida’). Des dels més petits i petites, que no matin una simple formiga, mosca, etc., fins als més grans creant projectes de gran dimensió com ara l’ecologia portada a terme a la nostra ciutat. Alguns exemples són la creació de sabó per promoure que no es facin servir els envasats amb plàstic i decorar bosses de roba per promoure que les compres les fem amb les nostres pròpies bosses i no consumint les de plàstic. Intermitentment, a les diferents unitats, s’intenta en cada sortida o en diversos caus treballar per preservar petits aspectes del medi.
Afegeix un nou comentari