10 pel·lícules LGBTI protagonitzades per gent gran
Comparteix
Invisibilitzades en la societat i infrarepresentades en els mitjans i les arts audiovisuals, la gent gran LGBTI cada cop compta amb més films i documentals en els quals veure's reflectides.
El retrat habitual del col·lectiu LGBTI que s'ha consolidat a l'imaginari de la societat és la d'un home, gai i jove. I és que els mitjans solen representar el col·lectiu LGBTI a través d'aquesta figura, la mateixa que apareix majoritàriament a les pel·lícules, sèries i documentals mainstream. Aquesta és una mostra més de la invisibilització dins la societat d'una part important dins el col·lectiu LGBTI, la gent gran, infrarepresentades en les arts audiovisuals i qui pateixen la doble discriminació de LGBTI-fòbia i l'edatisme.
No obstant això, cada cop hi ha més peces audiovisuals que visibilitzen les persones majors de seixanta-cinc anys del col·lectiu LGBTI, i que tracten temes amb els quals es poden veure reflectides. Per gaudir d'un Dia de l'Alliberament del Col·lectiu LGBTI i un Orgull d'una manera completa, et portem deu pel·lícules i documentals protagonitzats per gent gran LGBTI.
A través de vint-i-quatre entrevistes, 'La generació silenciosa' és un film documental que homenatja el col·lectiu de gent gran LGBTI de Barcelona, aquella que es coneix com la generació del silenci perquè va haver de viure la seva sexualitat d'amagat. El film ens mostra històries de persones amb vides tan apassionants com difícils, que van ser valentes i pioneres, creant un camí que no existia abans, però envoltades d'un entorn molt hostil marcat per la repressió de la dictadura franquista i el poder de l'església.
L'any 2011 es va legalitzar el matrimoni homosexual a Nova York. Els dos protagonistes de 'L'amor és estrany', el Ben i el George, una parella que fa quaranta anys que estan junts, decideixen casar-se. A partir d'aquell moment, pateixen discriminacions, a George l'acomiaden sense explicació de l'escola catòlica on dona classes de música i perden el seu pis. Tots dos es veuen obligats de sobte a viure separats, amb la preocupació d'un futur incert.
La Gilda Love és una transformista de 97 anys, símbol d'una Barcelona transgressora, amb epicentre a l'antigament anomenat barri xinès, i que fa anys que pràcticament ha desaparegut. Ella, però, es resisteix a baixar dels escenaris, una lluita per continuar mostrant el seu art que es veu reflectit al film documental que protagonitza, 'Cantando en las Azoteas'. Dirigida per Enric Ribes, la pel·lícula també ens mostra la precària situació de Gilda Love, qui sobreviu amb una petita pensió, a més de l'emocionant relació amb una nena de dos anys, filla d'un antic conegut.
'Cantando en las azoteas' a més és un dels films escollits en la programació de la cinquena edició del Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona, La GRAN Pantalla. El 8 de juliol a les 18.30 h els Cinemes Girona de Barcelona projectaran aquest film tan especial. Les entrades són gratuïtes, però caldrà reservar-les abans. La sessió inclourà un diàleg amb Gilda, la protagonista, i Enric Ribes, director de la pel·lícula.
L'Armand de Fluvià és un genealogista i heraldista català, especialitzat en genealogies catalanes, que va ser pioner del moviment d'alliberament LGBTI durant el final del franquisme. Fundador d'entitats en favor dels drets de les persones LGBTI com el Moviment Espanyol d'Alliberament Homosexual (MELH) i el Front d'Alliberament Gai de Catalunya. 'MELH. Armand, la història d'un moviment' repassa la seva història i lluita, especialment, al capdavant del MELH, organització que el 2020 va fer cinquanta anys.
Barbara Sukowa i Martin Chevallier, o cosa que és el mateix, la Nina i la Madeleine, són dues dones grans, jubilades, que han estat enamorades d'amagat l'una de l'altre des de fa dècades. Viuen en la planta més alta d'un edifici, l'una al costat de l'altra, entrant i sortint de cadascun dels dos apartaments, gaudint d'una vida quotidiana juntes que la societat encara no accepta. I és que, com en molts casos, són vistes com dues veïnes que simplement es porten molt bé, que són amigues.
El secret de la seva relació, però, es revelarà per un esdeveniment inesperat en mans de la filla de la Madeleine. Un bonic i tendre film francès d'amor, però també dur, dirigit per Filippo Meneghetti.
David Hockney, de setanta-set anys, és un dels pintors més influents de la seva generació i icona artística gai de la segona meitat del segle XX, amb obres influenciades per la llum de Califòrnia, el pop art i la fotografia. Per primer cop, el documental, que porta el seu nom, repassa la seva vida a través del seu arxiu personal i inèdit de fotografies i pel·lícules. Randall Wright ofereix una visió única d'un artista poc convencional.
Amb setanta-cinc anys, quaranta-quatre anys de matrimoni i sis mesos després de la mort de la seva esposa, el pare de l'Oliver revela al seu fill que és gai. Ja ho era mentre estava casat, però ara entra en una nova etapa d'alliberament. La seva salut, però, empitjora, i és per això que l'Oliver pren l'exemple del seu pare per viure amb màgia i intensament la nova relació que manté amb l'Anna.
Pak, un taxista de setanta anys que viu amb la seva dona i la seva filla embarassada, es troba amb un antic amic, Hoi, de seixanta-cinc anys, que s'acaba de separar. Els dos sempre han amagat la seva sexualitat, i tot i que estan orgullosos de les famílies que han creat, aquella trobada inicial fa que tots dos sentin com es desperta allò que entre ambdós havia quedat reprimit durant molts anys.
Comèdia queer sobre un excèntric perruquer gai ja retirat que s'escapa de la residència on viu per dur a terme el seu últim encàrrec, possiblement el més important de la seva vida: pentinar i maquillar una antiga celebritat, gran amiga i clienta, interpretada per la fantàstica Jennifer Coolidge, que ha mort. L'objectiu és que el perruquer interpretat per Udo Kier, que guarda dol per la seva amiga, la deixi en perfectes condicions per a la vetlla.
Un fantàstic documental sobre el reconegut escriptor Armistead Maupin, autor, entre altres obres, del llibre 'Històries de San Francisco'. A través d'entrevistes amb personatges de l'star system de Hollywood com Robin Williams, Ian McKellen o Laura Linney, el documental segueix l'evolució de l'escriptor estatunidenc, des dels seus orígens conservadors fins a la seva important lluita pels drets del col·lectiu LGBTI.
Afegeix un nou comentari