10 pel·lícules, documentals i sèries sobre la lluita LGTBI basades en fets reals
Comparteix
Repassem algunes de les lluites i conquestes de drets de la història de la comunitat LGTBI a través de pel·lícules, sèries i documentals basats en fets i personatges reals.
El moviment LGTBI que lluita contra la discriminació del col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals, transgèneres, travestis, bisexuals, intersexuals i altres grups com els asexuals o els queer, té una gran, tot i que relativament recent, història.
El cinema ha sabut explorar i alhora donar suport a la lluita d’aquest col·lectiu donant veu a personatges i històries LGTBI, moltes vegades des de la ficció, però altres també a través de fets i personatges reals.
Proposem algunes d’aquestes pel·lícules, sèries i documentals basades en fets reals per conèixer o revisar les lluites i la conquesta de drets de la història de la comunitat LGTBI.
L’impuls de la lluita per a la igualtat de la comunitat homosexual
-
Stonewall (2015)
Aquesta pel·lícula explica la història dels aldarulls de Stonewall el juny del 1969 a Nova York. Els fets que van marcar el punt de partida dels moviments LGTBI que reivindiquen els drets d’aquests col·lectius.
Tràiler (en castellà)
-
When we rise (2017)
Aquesta sèrie parteix just després dels aldarulls de Stonewall i relata fins a 45 anys d’història que mostren l’evolució del moviment de LGTBI a través de les lluites personals i polítiques dels protagonistes.
Tràiler (en anglès i amb subtítols en castellà)
Reconeixement jurídic i representació política
-
Freeheld (2015)
Basada en la vida real de Laurel Hester (1956-2006, Estats Units), la pel·lícula narra la seva lluita per aconseguir transferir els seus beneficis de pensió a la seva parella sentimental després d’haver estat diagnosticada de càncer terminal.
Tràiler (en castellà)
-
Em dic Harvey Milk (Milk, 2008)
Pel·lícula basada en la vida de Harvey Milk (1930-1978, Estats Units). Milk va ser el primer home obertament homosexual triat per a exercir un càrrec públic i va morir assassinat un any més tard de la seva elecció.
Tràiler (en castellà)
Reassignació de sexe
-
La noia danesa (The danish girl, 2016)
Aquest llargmetratge està basat en la història real de la pintora danesa Lili Elbe (1882-1931, Dinamarca), la primera dona transsexual a sotmetre’s a una cirurgia de reassignació de gènere.
Tràiler (en castellà)
Matrimoni igualitari
-
Elisa y Marcela (2019)
Aquesta pel·lícula està inspirada en la història d’Elisa Sánchez Loriga i de Marcela Garcia Ibeas, el matrimoni de les quals, celebrat l’any 1901 i amb Elisa adoptant una identitat masculina, es considera el primer matrimoni homosexual a Espanya.
Tràiler (en castellà)
Reivindicació trans i de minories
-
Paris is burning (1990)
Documental que repassa el moviment ‘Ball culture’ liderat per la comunitat homosexual de Nova York, sobretot gais llatins i afroamericans i la comunitat transgènere. Mostra també com aquesta comunitat crea una xarxa de famílies col·laboratives, entorn la figura de les ‘mother-drag’ que adopten els més desfavorits i sense sostre.
Tràiler (en anglès)
-
Pose (2018)
Aquesta sèrie de televisió tracta el mateix tema que el documental ‘Paris is burning’. Explica l’escena LGTBI afroamericana i llatina a Nova York dels anys vuitanta i principis dels noranta a través dels ‘drag balls’ clandestins de la ‘Ball culture’ i les famílies col·laboratives. Posa el focus també en temes com el VIH i les dones trans racialitzades.
Tràiler (en anglès, subtitulat en castellà)
Suports i complicitats amb altres col·lectius
-
Orgull (Pride, 2014)
Aquesta pel·lícula narra la història real d'un grup d'activistes gais i lesbianes que va iniciar una recol·lecta de diners per ajudar a les famílies afectades per la vaga de miners britànics el 1984. Iniciativa que, tot i la reticència dels miners en un primer moment, va suposar l'inici de la històrica aliança ‘Lesbians and Gays Support the Miners’.
Tràiler (en castellà)
El moviment LGTBI a Catalunya
-
El fil rosa (2017)
Aquest documental català repassa la història dels moviments LGTBI a la ciutat de Barcelona, partint dels anys previs a la convocatòria de la primera manifestació del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), el 26 de juny del 1977. El documental indaga en què ho va fer possible, què en podem aprendre d’aquests 45 anys d’història i quins són els reptes encara pendents per a la conquesta de drets i llibertats.
Teaser (en català)
Afegeix un nou comentari