14.775 persones van demanar asil a Catalunya durant 2023

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Oscar Loro Castilla
 Font: Canva
El col·lapse de la Policia Nacional entorpeix els tràmits. Font: Canva.
 Font: Canva
Barcelona és la província amb més sol·licituds d'asil a Catalunya. Font: Canva.

14.775 persones van demanar asil a Catalunya durant 2023

Autor/a: 
Oscar Loro Castilla
Suport Tercer Sector

Resum: 

La Comissió Catalana d'Acció pel Refugi (CCAR) ha presentat l’anuari 2023: ‘La situació de l’asil a Catalunya i el món’.

La Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR) és una associació d’utilitat pública que treballa per defensar el dret d’asil i els drets de les persones refugiades, apàtrides o migrants vulnerables. Altrament, també fan acompanyament a les persones refugiades que acaben d’arribar a Catalunya.

El nombre de persones que viuen en situació d'asil no para de créixer, igual que les sol·licituds que es reben cada dia a Catalunya. La CCAR, explica durant la presentació del seu anuari 2023, que per demanar-lo s’ha de fer un primer contacte telefònic amb la Policia Nacional per tal de realitzar una entrevista i això comporta certs problemes.

Durant la presentació van explicar com aconseguir la cita per fer l'entrevista, però també van afirmar que aquest telèfon està "totalment col·lapsat". La poca agilitat en els tràmits ha desencadenat en una mitjana de temps d’espera d’entre sis i nou mesos. Cal destacar que durant el temps que aquestes persones viuen sense protecció institucional, queden totalment desemparades.

L'evolució de les dades és clara: cada vegada hi ha més persones que demanen asil a Espanya i Catalunya. Barcelona és la província on més sol·licituds s'han fet a Catalunya amb 9.422 persones. És la tercera província de l'estat per darrere de Madrid (52.684 sol·licituds) i Màlaga (10.517 sol·licituds).

La CCAR descriu aquests moments de saturació i col·lapse com a “maltractament institucional” i fa èmfasi en les conseqüències psicològiques (ansietat, depressió, inseguretat...) que poden arribar amb la dilatació d’aquest tràmit.

Afegeix un comentari nou