20 barris i 40 micropobles d’arreu de Catalunya formaran part del programa ‘Barris amb futur’

Xarxa Digital Catalana
Autor/a: 
Anna Adrià
 Font: Ajuntament de Barcelona
Cada territori seleccionat pel pla de barri haurà de dissenyar una estratègia d'intervenció de manera consensuada. Font: Ajuntament de Barcelona

20 barris i 40 micropobles d’arreu de Catalunya formaran part del programa ‘Barris amb futur’

Autor/a: 
Anna Adrià
Xarxa Digital Catalana

Resum: 

Aquest any 2024 es desplegarà la fase pilot del pla ‘Barris amb futur’, un programa que busca aplicar polítiques socials i urbanes en zones d’especial complexitat i enfortir el seu teixit comunitari.

El dilluns 15 d’abril, el Departament de Drets Socials, juntament amb especialistes i representants municipals, van concretar els territoris on es desplegarà el pla de barris aprovat el passat mes d’octubre.

El programa parteix de la premissa que la intervenció comunitària permet trencar el cercle d’exclusió d’un territori concret. Així, pretén fomentar que les persones que l’habiten treballin plegades pel benestar comú i evitar l’èxode dels barris i territoris. D’aquesta manera, el projecte compta amb la col·laboració d’associacions veïnals, entitats del tercer sector, actors de l’economia social i solidària i el teixit associatiu, per tal de crear una agenda compartida, coordinar recursos i fer xarxa.

Els territoris escollits presenten graus elevats de pobresa extrema, un gran percentatge de població en situació irregular i males condicions urbanístiques que dificulten la vida. Els barris s’han escollit, indica el departament, d'acord amb criteris quantitatius, tenint en compte indicadors com ara població migrant amb renda baixa o mitjana, població amb estudis baixos o joves sense estudis, i criteris qualitatius, basats en la capacitat de resposta del territori tant des de l’àmbit institucional com des de l’acció comunitària.

Les accions que es desenvoluparan en el marc de ‘Barris amb futur’ giraran al voltant de tres grans eixos: l’espai de sociabilitat, referit a la millora dels equipaments i l’espai públic; la millora de les condicions de vida, amb accions centrades en l’habitatge i l’ocupació; i la igualtat d’oportunitats, amb intervencions en matèria d’educació, cultura, salut i equitat de gènere.

Entre els barris escollits hi ha el barri de Sant Roc a Badalona; Sant Cosme, al Prat de Llobregat; Pont Major, a Girona; el Centre Històric de Manresa; la Mariola de Lleida o el barri de Sant Salvador a Tarragona.

'Microcomunitats', un programa per atendre la realitat rural

‘Barris amb futur’ inclou també el programa ‘Microcomunitats’, coordinat per la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària i acordat amb l’Associació de Micropobles de Catalunya. Aquest treballarà en l’accés als serveis públics i a l’activitat comunitària a la població resident en 40 petits municipis.

A Girona, el programa intervindrà a Beuda, Cabanelles, Esponellà, Mieres, Ridaura, Sant Aniol de Finestres, Sant Ferriol, Sant Martí de Llémena, Vilademuls i Viladasens. Al Camp de Tarragona ho farà Capafonts, els Garidells, els Guiamets, la Febró, la Torre de Fontaubella i Renau. A les Terres de l’Ebre, Alfara de Carles, Freginals, Prat de Comte i Vinebre. A Lleida, Alcanó i Baronia de Rialp. A l’Alt Pirineu i Aran, Abella de la Conca, Conca de Dalt, Les Valls d’Aguilar, Lladorre, Llavorsí, Sant Esteve de la Sarga, Soriguera, Talarn i Vall de Cardós. A la Catalunya Central, Castellar de la Ribera, Clariana de Cardener, la Molsosa, Lladurs, Llobera, Navès, Odèn, Pinell, Pinós i Riner.

Afegeix un comentari nou