Àmbit de la notícia
Comunitari

3 plataformes digitals per activar la vida comunitària

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Eneida Iturbe
  • Il·lustració amb diferents persones interactuant en una escala
  • L'equip de la plataforma ¿Tienes sal?
    ¿Tienes sal? és una xarxa social de veïns i veïnes que pretén ajudar a recuperar l'esperit de col·laboració i d'ajuda i combatre la solitud.
  • Un grup de persones mirant a càmera en un bar
    Veïns i veïnes de Sant Antoni, Barcelona, que s'han conegut a ¿Tienes sal? han fet diverses trobades.
  • Fotograma del vídeo de presentació de Nextdoor
    La xarxa social de veïns/es Nextdoor funciona a 230.000 barris d'Europa i els Estats Units.

En molts barris i municipis la relació entre veïns i veïnes s'ha refredat, fins al punt d'evitar coincidir a l'ascensor. Et parlem de diverses iniciatives que intenten ajudar a recuperar el contacte i a fer comunitat.

Si s'ha de treure alguna cosa positiva de la pandèmia de la Covid-19, sense dubte, és la solidaritat entre veïns i veïnes. Als barris més afectats per la crisi sanitària i econòmica s'han generat xarxes de suport mutu per proporcionar cures a qui ho necessita en matèria de serveis públics, drets laborals i d'habitatge, etc.

Des d'abans de la pandèmia ja existien iniciatives per recuperar la vida comunitària. Algunes d'elles digitals, que amb el confinament es van revifar pel fet de ser virtuals. Aquestes plataformes busquen posar en contacte els veïns i veïnes i fomentar l'ajuda mútua. També ofereixen eines a barris i municipis. A Barcelona funcionen dues d'aquestes: ¿Tienes sal? i Nextdoor. 

¿Tienes sal?

Ara ja no piquem a la porta dels veïns i veïnes ni per demanar sal. Amb l'objectiu de canviar això, la barcelonina Sonia Alonso va crear juntament amb altres companyes la xarxa social ¿Tienes sal? Els primers passos els van fer a Madrid i ara també està disponible per a veïns i veïnes de Barcelona i València. Compta amb 160.000 usuaris i usuàries, que la fan servir per establir contacte amb persones que viuen a prop seu i fer comunitat.

Intercanviar recomanacions, prestar objectes, fer plans, organitzar activitats i regalar o vendre objectes són algunes de les accions que es poden fer en aquesta xarxa. L'objectiu és ajudar a recuperar l'esperit de col·laboració i d'ajuda i combatre la solitud.

La plataforma està disponible en versió web i amb aplicació per a dispositius mòbils. Cal registrar-s'hi amb nom, cognoms, un correu electrònic i l'adreça completa. Aquesta altra es demana per poder assignar correctament el veïnat. El fet d'haver de donar l'adreça física acostuma a generar recel en algunes persones. "L'adreça ha de verificar-se, així ens assegurem que tots els veïns són reals", explica Sonia Alonso.

Nextdoor

Nextdoor va néixer a San Francisco 'any 2010, a partir de la idea que els barris són la comunitat més important i útils en el dia a dia. Ara és present a 230.00 barris d'Europa i els Estats Units. També als de la ciutat de Barcelona.

És una aplicació per estar connectat/da amb els veïns i veïnes i amb tot el passa al barri. Per trobar cangur en l'últim moment; per vendre, comprar o intercanviar coses; per muntar un esdeveniment; donar un cop de mà; o per fer del barri un lloc més segur.

Per fer servir aquesta eina també és necessari aportar l'adreça física. A la seva plana web ho argumenten així: "Tots els membres de Nextdoor utilitzen el seu nom real i la seva direcció ha estat verificada. La conversa és i serà sempre privada. Només per a tu i els teus veïns". Insisteixen que ofereixen un espai privat i segur per a cada barri.

La Esclaera

La Escalera és una mica diferent de les dues plataformes anteriors. No s'adreça a barris sencers, sinó que ofereix eines a les comunitats de veïns/es per fomentar la comunicació i el suport mutu. D'aquí el seu nom. Es tracta d'un projecte de recerca i creació col·lectiva amb què volen reflexionar sobre com vivim en comunitat i com voldríem fer-ho. 

Ofereix un kit amb materials per posar en marxa el projecte en les comunitats de veïns/es. Inclou cartells i adhesius que diuen 'Comparteixo WiFI', 'Et rego les plantes', 'Et pujo la compra' i 'Et convido a un cafè'. També etiquetes en blanc perquè cada comunitat pugui escriure els seus propis missatges. A més, ofereixen un tutorial amb consells per muntar La Escalera.

Les comunitats interessades a engegar aquest projecte en la seva escala es poden registrar al formulari que trobaran a la plana web de la iniciativa i es posaran en contacte amb elles.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari