5 podcasts comunitaris que no et pots perdre
Comparteix
El format radiofònic digital genera un espai independent perquè els col·lectius hi posin la veu.
El format del podcast, independent dels mitjans i relativament fàcil de produir en plataformes digitals, s'ha estès en molts sectors de la societat. Configura espais de reflexió en què es genera comunitat i intercanvis de coneixement, a més d'empoderar les persones que hi participen. Fem un recull d'alguns dels podcasts comunitaris més rellevants:
Sindipodcast
El Sindicat de Treballadores de la Llar i les Cures, Sindillar, reflexiona en format podcast al Sindipodcast, creat en col·laboració amb Radio Paquita i La Bonne. Especialment afectades per la pandèmia, comparteixen pensaments sobre les desigualtats i com s'intensifiquen en moments de crisi, aborden el racisme institucionalitzat que viu el col·lectiu i la seva materialització en la llei d'estrangeria i parlen de les lluites per la diversitat. Acostumen a compartir referents i textos per construir noves narratives.
Ona pagesa
És un podcast sobre la vida rural dirigit pel periodista Albert Mercadé, que el presenta juntament amb Miquel Andreu, impulsat per la revista Arrels, de la cooperativa Som. S'hi han tractat temes com el paper de les dones rural, els coneixements de pagès, les energies renovables o les plantes silvestres. Arrels ha impulsat dos podcasts més en aquest sentit. D'una banda hi ha 'Salvant les distàncies', que porta la periodista valenciana Alba Forés establerta a les Terres de l’Ebre, i que dona veu a històries vitals que viuen, com ella, a cavall entre el món rural i l'urbà. De l'altra, 'Ruraletes' explora expressions culturals del món rural tant avanguardistes com tradicionals de la mà de la periodista Txell Bonet.
Radio Rambles
Un espai radiofònic per als veïns i veïnes, entitats, institucions, esdeveniments i comunitats de La Rambla amb l'objectiu de recuperar el passeig per a la ciutadania. El projecte impulsat per Cultura Viva, de l'Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb guifi.net i exo.cat, emet des d'un estudi de ràdio creat en un quiosc de flors de l'emblemàtic carrer de Barcelona. Es podrà sentir des d'una nova web a partir del juny, però per ara els podcasts es pengen a la Xarxa de Ràdios Comunitàries.
Radio Nikosia
Potser la més coneguda de les ràdios lliures i l'origen dels podcasts comunitaris. S'emet en directe els dimecres a les 16 h a Contrabanda fm i en fan repeticions els diumenges a les 8:30 h i els dimarts a les 00 h, però també la podem trobar en format digital. Conduïda per persones diagnosticades amb problemes de salut mental, es defineixen com "un dispositiu, un col·lectiu i una associació formada per persones amb i sense itineraris medicalitzats de patiment" i articulen espais de reflexió oberts a una "pluralitat necessària".
Sangre fucsia
Ens allunyem de casa nostra i anem fins a Madrid per visitar aquesta proposta, que s'emet en directe a Ágora Sol Radio, i en format digital. Va ser creada de manera horitzontal per un grup de dones amb l'objectiu de parlar de tot allò que els generés interès des de la perspectiva feminista. Acostumen a parlar de cultura, activisme i història. El nom ve d'una barreja de colors que identifica les seves lluites: el violeta dels feminismes, el vermell i negre de l'anarcosindicalisme i el rosa del moviment LGTB.
Afegeix un nou comentari