6 apps per promoure la participació ciutadana i el compromís social

Colectic
Appgree, l'aplicació per votar idees de manera col·lectiva. Font: Appgree
Appgree, l'aplicació per votar idees de manera col·lectiva. Font: Appgree
CitySwipe permet recollir preocupacions ciutadanes per millorar la gestió municipal. Font: Springwise
CitySwipe permet recollir preocupacions ciutadanes per millorar la gestió municipal. Font: Springwise
Be My Eyes és una aplicació que uneix voluntariat i persones amb visió reduïda. Font: Be My Eyes
Be My Eyes és una aplicació que uneix voluntariat i persones amb visió reduïda. Font: Be My Eyes
Les aplicacions de participació ciutadana tenen l'objectiu involucar el veïnat i la ciutadania en la governança del municipi. Font: Pixabay
Les aplicacions de participació ciutadana tenen l'objectiu involucar el veïnat i la ciutadania en la governança del municipi. Font: Pixabay
CityZn és l'app per crear ciutats sostenibles i intel·ligents amb la cooperació de la ciutadania. Font: CityZn
CityZn és l'app per crear ciutats sostenibles i intel·ligents amb la cooperació de la ciutadania. Font: CityZn

6 apps per promoure la participació ciutadana i el compromís social

Colectic

Resum: 

Appgree o CityZn són algunes de les aplicacions per a telèfons intel·ligents que permeten a la ciutadana decidir de manera comunitària des del sofà de casa.

La digitalització de la presa de decisions ha arribat per quedar-se. Cada cop més, les tecnologies ajuden a ONGs, entitats i en general a la ciutadania a millorar els seus plans d’atenció o agilitzar de manera virtual processos que físicament serien més feixucs. Per aquest motiu, els smartphones s’han aliat també amb els col·lectius més vulnerables oferint diferents eines informàtiques que promouen la participació ciutadana i el compromís social.

D’una banda, en les assemblees es proposen idees per després votar-les de manera col·lectiva. D’altra banda, en els darrers anys les Administracions públiques han impulsat programes per a fer pressupostos participatius o recollir iniciatives ciutadanes de millora de la ciutat. A més, la col·laboració entre persones per ajudar als col·lectius més vulnerables és una realitat que es pot apreciar a través del voluntariat o plans d’atenció de diverses entitats.

Tots aquests processos, que impliquen un elevat grau de participació ciutadana i compromís social, avui dia es poden dur a terme des del sofà de casa o de camí a la feina en el metro. A continuació es presenten algunes aplicacions mòbils que fan que la ciutadania s’apoderi i que fomenten el treball col·laboratiu.

Appgree, votar idees de manera col·lectiva

És una aplicació que permet que grups diversos puguin interactuar sense importar com de gran siguin. L’app funciona amb un algoritme que posa en contacte grups i idees. Cada persona pot enviar la seva idea sobre un projecte concret i el grup la vota, de manera que és una intermediària per conèixer l’opinió de la comunitat. La primera fase és la recollida d’idees d’un grup sobre un tema, posteriorment es fa una votació entre totes les persones participants i la darrera fase és conèixer els resultats amb una classificació segons els vots obtinguts. Actualment té gairebé 3 milions d’usuaris i usuàries a tot el món.

CityZn, participació ciutadana per cooperar a la teva ciutat

L’objectiu de l’app és que veïns, veïnes i ajuntaments col·laborin per crear una ciutat més sostenible i intel·ligent. A través de l’app els consistoris defineixen els pressupostos participatius, formulen reptes de creació col·lectiva i gestionen la comunicació amb la ciutadania per fer-la activa i participativa. L’aplicació té l’objectiu de crear una xarxa global de municipis i participació ciutadana i ser una eina referent per als ajuntaments.

CitySwipe, el Tinder per conèixer l’opinió pública en l’àmbit municipal

És una aplicació que de moment encara no s’ha llençat per a mòbil però que està disponible en format web. Aquesta fa servir el mateix funcionament que Tinder, l’app de moda per lligar. L’app té l’objectiu de mesurar l’opinió pública i s’està testejant als Estats Units. A la pantalla, van apareixent diferents preocupacions de la ciutadania, com pot ser l’estat dels carrers, el transport públic de la ciutat o altres preocupacions al voltant de mobiliari urbà, pàrquing públic, etc. Si a la gent li agrada el que apareix, arrossega la foto a la dreta, i si no li agrada, a l’esquerra. D’aquesta manera les Administracions locals poden conèixer l’opinió de la ciutadania d’una manera pràctica i el veïnat pot expressar la seva opinió a través de l’aplicació.

Be My Eyes, l’aplicació per ajudar a persones amb visió reduïda

Be My Eyes és gratuïta i connecta a persones cegues i de visió reduïda amb voluntariat de tot el món perquè puguin realitzar tasques d’assistència visual a través de la videotrucada. Creada a Dinamarca, actualment té més d’1 milió d’usuaris i usuàries. El voluntariat pot explicar-li a aquelles persones que utilitzen l’app el contingut d’una fotografia o enviar una nota de veu descrivint algun arxiu que no poden veure.

Share a Dream, trobar projectes col·laboratius a la teva comunitat

Amb aquesta aplicació es poden posar en contacte a persones amb projectes de les seves comunitats, perquè d’aquesta manera, puguin generar un impacte social i despertar la consciència del veïnat. L’app promou la idea que els millors resultats sempre s’aconsegueixen treballant en equip i, així doncs, fomenta el treball col·laboratiu i comunitari.

CitySense, l’app per compartir dades i millorar l’ecosistema urbà

CitySense és una aplicació que converteix la ciutadania en un sensor. Creada a Màlaga, l’app vol promoure experiències col·laboratives i recaptar informació d’interès públic envers diferents temes de ciutat. Té l’objectiu de ser una eina de participació ciutadana i transparència de dades, però a més, la ciutadania també pot reportar incidències a la ciutat mitjançant fotografies i descripcions d’allò que no funciona correctament.

Afegeix un comentari nou