Àmbit de la notícia
Comunitari

Activistes veïnals contra la violència masclista

  • Un grup de dones amb el certificat del curs Eines contra la violència masclista
  • Curs "Eines contra la violència masclista" a Manresa
  • Un grup de dones amb el certificat del curs Eines contra la violència masclista

Més de 200 dones s'han format en eines contra la violència masclista per tal de poder sensibilitzar la ciutadania, així com acompanyar les dones víctimes de la violència masclista.

Les xifres de dones assassinades víctimes de la violència masclista són esgarrifoses: A l'Estat espanyol han mort 42 dones en el que va d'any i 700 durant els últims 10 anys. Moltes entitats socials tenen un paper actiu en la lluita contra aquesta lacra i, en el marc del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, el 25 de novembre, organitzen accions reivindicatives i de sensibilització. Per descomptat, la resta de l'any no es deixa de banda aquesta lluita.

La Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), per exemple, treballa la sensibilització i la presa de consciència a nivell veïnal i des de 2008 té en marxa el projecte "Eines contra la violència masclista". Aquesta iniciativa serà presentada com a bona pràctica a l'Àgora d'Experiències del IV Congrés del Tercer Sector Social, que tindrà lloc del 27 al 29 de novembre a Barcelona.

Amb "Eines contra la violència masclista", la CONFAVC ofereix una formació especialitzada en coneixements i eines d'atenció psicosocials, des del marc teòric feminista. L'objectiu és crear grups de voluntàries que, després de formar-se, desenvolupin activitats de sensibilització sobre la violència masclista i donin suport a les dones que la pateixen.

Aquest programa s'ha desplegat des del 2008 a Reus, Barcelona, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Esplugues, Manresa i Sant Joan Despí. Entre 2010 i 2012, s'hi han format més de 200 persones, que després han continuat sensibilitzant la gent del seu voltant i de les seves associacions de veïns/es.

Les associacions de veïns poden ser agents molt importants tant en la sensibilització i detecció de la violència masclista als barris, com en la primera atenció de les víctimes

LA CONFAVC es mostra satisfeta amb la resposta de les entitats. El president de la confederació, Jordi Giró, explica que valoren "molt positivament que el moviment veïnal s'hagi posicionat i adopti com a prioritat, entre moltes altres, la sensibilització contra la violència masclista". Assegura que "a les entitats involucrades amb la formació, la lluita contra la violència masclista ha començat a ser una prioritat d'actuació i a estar en l'agenda d'actes i projectes".

Segons Giró, moltes dones, actives dins de les associacions de veïns o en altres entitats, comencen amb ganes aquesta formació, però el que resulta més difícil és dinamitzar els grups de voluntàries després de la formació per tal que despleguin i desenvolupin actuacions als barris: "És una etapa que a vegades no ha estat reeixida, ja que han faltat recursos econòmics per consolidar i donar continuïtat a aquest grups de voluntàries formades". En canvi, també han detectat que "cada dona, després en el seu àmbit, mira d'actuar, amb independència que el grup de voluntàries tingui continuïtat".

Per això, des de la CONFAVC s’està treballant en la dinamització i la consolidació de la fase dels grups de voluntàries com a nucli fort de sensibilització als barris, i de primera atenció de les víctimes.

Les persones que han realitzat el curs crearan en el seu àmbit espais d’atenció i escolta a les dones

La idea és que aquesta xarxa de veïnes voluntàries pugui assessorar i derivar les dones que pateixen maltractaments des de les associacions veïnals als serveis especialitzats. És a dir, acompanyen les víctimes de la violència masclista als serveis especialitzats que cada situació requereix, ja sigui assistència jurídica, psicosocial, assistencial, etc. Les voluntàries també realitzen activitats de sensibilització sobre aquesta problemàtica. Així, esdevenen activistes veïnals.

El curs que s'ofereix al posar en marxa el projecte a un municipi o ciutat està impartit per professionals amb experiència en l'àmbit de la dona i el tractament de la violència de gènere, des de diferents disciplines, i en el marc d'un enfocament feminista. La formació, totalment subvencionada, dura tres mesos (30 hores lectives) i toca diferents aspectes: Fa una anàlisi sociològic de la violència contra les dones, i revisa la legislació i les polítiques d'igualtat i d'eradicació de la violència masclista de l'Estat espanyol i a escala autonòmica. També ofereix eines d'atenció psicosocial des de la perspectiva de gènere, és a dir, explica com desplegar una atenció directa de suport i orientació a les dones, de quina manera fer l'entrevista d'acollida i quines són les actuacions prioritàries.

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari