#ActNow: una acció internacional per sensibilitzar sobre les formes de violència masclista que no veiem
Comparteix
L'organització ABD participa, al costat d'altres entitats europees, en una campanya del projecte LILA que posa el focus en les violències masclistes que escapen del nostre radar.
La societat contemporània es teixeix en una complexa xarxa de reptes socials. Enmig d'aquest teixit, organitzacions com l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) emergeixen en la lluita contra les violències que continuen penetrant i afeblint les bases d'una convivència justa i igualitària. Amb més de quaranta anys d'història, el Grup ABD ha evolucionat des del seu inici en la dècada dels vuitanta, expandint el seu ventall d'acció i arribant a 2023 per participar en campanyes que, com #Actua #ActNow, posa el focus en les diferents formes de violència masclista.
"El nostre enfocament es basa en l'atenció centrada en les persones i la comunitat", explica Mireia Munté, Coordinadora del Programa Internacional d'ABD. Aquest enfocament es tradueix en una mirada àmplia que abasta la dependència, la infància, la discapacitat intel·lectual, les desigualtats socials i sanitàries... i la igualtat de gènere. En aquest marc neix la seva participació en una campanya internacional, concebuda com a part integral del projecte europeu LILA.
"Les violències masclistes tenen causes profundament arrelades en el teixit de la societat i, per tant, totes i tots tenim una responsabilitat i podem jugar un rol actiu en la seva prevenció, identificació i suport a les supervivents", explica Munté. La campanya té uns objectius molt clars: visibilitzar situacions quotidianes de violència masclista i fomentar una "ciutadania activa" per a prevenir, identificar i fer costat als qui sofreixen aquestes violències.
Una resposta conjunta per a un problema universal
Gestada en col·laboració amb tres entitats d'Itàlia, Grècia i Bèlgica (ACRA, Diotima, Payoke) la campanya #Actua #ActNow treballa a partir de la sinergia amb altres organitzacions: "és el fonament dels projectes europeus que ofereixen tant oportunitats com reptes significatius". "La campanya vol mostrar situacions i contextos quotidians en els quals es produeixen violències masclistes, i promoure una ciutadania activa per a prevenir, identificar les violències i fer costat a les persones que la pateixen", conclou Munté.
Has sentit a parlar mai dels proxenetes adolescents (loverboys)
— ABD (@abd_ong) November 10, 2023
Mira la història de la Patrícia en el primer vídeo de la campanya #ActNow #Actua, en el marc del #LILAproject#Actua | És hora de trencar el cicle i construir un món sense violències.#nomésviolència #niunamenys pic.twitter.com/jNcnLtnuoM
La batalla contra les violències masclistes transcendeix fronteres i es nodreix de la col·laboració internacional. "El treball amb organitzacions d'altres països ha estat molt positiu", assegura Munté, que a més destaca que les situacions i necessitats de les dones que han pogut veure "són sorprenentment similars i ressalten la necessitat d'abordar la violència masclista globalment".
"L'assetjament i captació de joves a través de les xarxes per a fins d'explotació sexual, les violències que pateixen els dones migrades per raó de gènere i origen o situació administrativa, i els comportaments masclistes que donen peu a violències en les relacions de parella" són alguns dels contextos que reflecteix la campanya, i en els quals —sense que, potser, el gruix de la societat sigui conscient— es donen multitud de casos de violència masclista.
Xarxes socials: el lloc en el qual comunicar
La campanya cobra vida a través de vídeos que no sols exposen diferents formes de violència, sinó que també constitueixen elements de sensibilització i vies d'acció. Maria Creixell, responsable de comunicació del Programa Internacional d'ABD, subratlla el valor d'aquests recursos visuals: "el vídeo ens permet exposar diferents formes de violència i oferir suport a les supervivents; a través del seu format directe i visual, arribem a un públic més ampli i divers".
Les xarxes socials, un terreny fèrtil per a la comunicació contemporània, es converteixen en l'escenari on aquestes violències sovint troben un espai d'impunitat. Per tant, és clau utilitzar els mateixos codis que l'amenaça. "És important visibilitzar aquestes situacions per a animar a les víctimes a trencar el silenci i buscar ajuda", emfatitza Creixell, que a més destaca la col·laboració amb personalitats públiques i compromeses, que comparteixen els vídeos de la campanya i es posicionen.
"La lluita contra les violències masclistes no s'ha de considerar completada" .
La periodista i humorista Ana Polo, la monologuista Pamela Palenciano, l'actor Iñaki Mur, l'actriu i cantant Elena Gadel, la il·lustradora Rocio Quillahuaman, la periodista Danae Boronat o els creadors de contingut Berta Aroca i Pol Mallafré (Mockudrames) multipliquen l'abast i diversifiquen l'arribada del missatge. "Aquesta estratègia ajuda a arribar a diferents perfils de població i invita a ser activa en la identificació i prevenció de la violència masclista", conclou Creixell.
Treballar des de l’educació per a evitar la perpetuació de dinàmiques masclistes
En quin punt estem en 2023? Lara Rot, coordinadora de projectes i experta en gènere d'ABD, assenyala avanços significatius, "especialment entre la joventut", en termes de recursos i informació; no obstant això, subratlla "la persistència d'unes certes violències arrelades en rols de gènere". "És crucial treballar des de l'educació primerenca per a evitar la perpetuació d'aquestes dinàmiques," recalca Rot, ressaltant la necessitat de canviar estructures arrelades en la societat.
El proxenetisme adolescent (mètode loverboy) és una forma de tràfic de persones.
— ABD (@abd_ong) November 10, 2023
Hi ha un patró comú: seducció, manipulació, regals, aïllament, incitació a les drogues i finalment explotació sexual.#Actua | És hora de trencar el cicle i construir un món sense violències. pic.twitter.com/cYDnQ9KdfB
"Gràcies a la feina que s'ha fet des del moviment feminista, s'ha aconseguit visibilitzar i posar de manifest l'existència de violències normalitzades i silenciades socialment", apunta Rot, que, no obstant això, té clar que "encara hi ha una gran part de violències que resten invisibles o que no reben prou atenció".
Campanyes com la d'ABD evidencien una realitat que és important no oblidar: "malgrat els avanços, és fonamental reconèixer que la lluita contra les violències masclistes no s'ha de considerar completada i que encara ens trobem davant de desafiaments importants per assolir una societat lliure d'aquestes violències".
És, per tant, fonamental continuar actuant des dels diferents àmbits que permetran erradicar aquest tipus de violència que, en les seves etapes més inicials, "encara passen desapercebudes" perquè encara estan "molt arrelades i intricades en rols i estereotips de gènere molt establerts". "Cal posar molt èmfasi en l'educació i en l'acompanyament des d'edats molt primerenques per continuar sensibilitzant i conscienciant, i evitar la perpetuació de les violències masclistes", conclou Rot.
Afegeix un nou comentari