VxL va aconseguir al 2018 la xifra rècord de 10.600 parelles lingüístiques formades en un any

Colectic - Comunitari
Les parelles lingüístiques es troben durant un mínim de 10 setmanes Font: VxL
Les parelles lingüístiques es troben durant un mínim de 10 setmanes Font: VxL

VxL va aconseguir al 2018 la xifra rècord de 10.600 parelles lingüístiques formades en un any

Colectic - Comunitari

Resum: 

Des que va entrar en funcionament l’any 2003, el programa Voluntariat per la Llengua ha format més de 130.000 parelles lingüístiques, en què una persona aprèn català amb el suport d'una altra amb domini de la llengua.

El Voluntariat per la Llengua (VxL), impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), va commemorar l'any 2018 els 15 anys de funcionament.

Al llarg de la darrera dècada s'han creat cada any més de 10.000 parelles lingüístiques. Es tracta a més d'un programa reconegut per la Unió Europea que es duu a terme també a l’Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears, Bolzano (Itàlia) i Flandes (Bèlgica).

Les parelles adquireixen el compromís de trobar-se una hora a la setmana per parlar en català en un context distès durant un mínim de 10 setmanes. Tant la persona aprenent com la voluntària s’han d’inscriure al formulari que es troba al web de VxL. Les parelles que es constitueixen disposen d’una persona que els pot oferir atenció personalitzada.

També tenen al seu abast diversos materials que poden ajudar a afavorir la conversa, com ara temes per parlar, la col·lecció 'Parlem tu i jo', 'Llegir per parlar', 'Llegir per aprendre', etc. Però participar al programa té encara més avantatges: a banda d'obtenir un certificat en acabar les trobades, el carnet de VxL permet tenir descomptes en diversos equipaments culturals i establiments de tot Catalunya.

En un començament aquestes trobades eren només presencials, però des del 2017 també es poden fer a partir de la modalitat virtual.

Afegeix un comentari nou