Altaveu Jove: "Volem ser una oportunitat per a les joves i un referent perquè s’organitzin"
Comparteix
Aquest nou col·lectiu de joves que vol fomentar la consciència crítica acaba d’iniciar la seva activitat a l’Hospitalet de Llobregat.
Segons les darreres dades de l'Idescat, a l'Hospitalet de Llobregat hi viuen gairebé 44.000 persones amb edats compreses entre els 15 i els 29 anys. Tot i la importància d'aquest grup poblacional, les activitats de participació juvenil són escasses i, encara es redueixen més, si parlem d'iniciatives autogestionades per joves.
En aquest context i després de presenciar l'auge de la ultradreta durant les passades eleccions de juliol, un grup de joves del barri de la Florida van decidir organitzar-se i crear Altaveu Jove, un col·lectiu per fomentar la consciència crítica i l'organització del jovent a l'Hospitalet de Llobregat, que forma part de l'Associació de Veïnes de la Florida.
Les creadores d'Altaveu Jove són Irene Milena, de vint-i-un anys, graduada en Criminologia i mediadora nocturna a l'Hospitalet; Irene Pintor, psicopedagoga de vint-i-quatre anys; Julia Portal, també de vint-i-quatre anys, graduada en Belles Arts i amb un màster en Economia Social i Solidària, i Michael Álvarez, de vint-i-dos anys, estudiant de Belles Arts, que, a més, treballa com a professor en un taller de pintura.
Per conèixer més sobre la iniciativa ens vam apropar al seu espai, el local Pomezia, situat al carrer dels Pins de la Florida per parlar amb elles. Altaveu Jove és la nostra entitat protagonista d'aquesta setmana.
Què és Altaveu Jove?
Irene Milena: Som un grup de gent jove de l’Hospitalet, que s’ha format aquí a la Florida, gestionat per nosaltres, amb l’objectiu d’augmentar la consciència social per tal de parlar de problemes que siguin d’Hospitalet i per fer coses pel benestar de la nostra ciutat. Volem centrar-nos en allò que passa a l’Hospitalet per així poder millorar la ciutat.
| Jo m'hi sumo. I tu, t'hi sumes?#AltaveuJove #LH pic.twitter.com/e276DYWAXU
— (@altaveujove) September 22, 2023
Com sorgeix la idea de crear el col·lectiu?
Michael: La Irene Milena i jo ja érem amigues i, arran de les darreres eleccions, ens va preocupar molt l'auge de la ultradreta a la ciutat i, sobretot, entre la gent jove. En paral·lel, sentíem que la gent jove no teníem espai on debatre i expressar-nos. Va ser llavors quan vam decidir crear Altaveu Jove. Llavors, ens vam trobar amb la Irene Pintor i la Júlia, que són membres de l'Associació de Veïnes de la Florida, que també volien engegar un projecte similar a l'espai on ens trobem, a Pomezia.
És sorprenent que formeu part de l’Associació de Veïnes, ja que a aquestes entitats, solen estar implicades persones més grans, normalment jubilades.
Julia: Totalment, però va ser precisament per això que la Irene i jo ens vam sumar. De fet, jo estic a l'Associació de Veïnes com a presidenta des de fa tres anys per poder representar al teixit del barri. Al barri som joves, som dones, som de diferents nacionalitats i la idea és que a l'Associació estiguem representades totes.
Irene Pintor: I nosaltres, en tant que implicades en l'Associació, vam trobar el perfil d'Instagram d'Altaveu Jove que havien creat el Michael i la Irene i van començar a treballar plegades.
Avui joves de La Florida surten al @elperiodico parlant de les problemàtiques del barri i del seu jovent. https://t.co/K4S4QprZtc pic.twitter.com/r6WAh6cB3d
— AViV La Florida (@AViVLaFlorida) October 21, 2023
Un dels vostres trets més distintius és que Altaveu Jove és un espai completament autogestionat. Per què és tan important que sigui així?
Julia: Jo crec que el que passa al barri, i al conjunt de la ciutat, és que existeixen espais per a joves però pensats per adults. A més, estan programats, és a dir, tenen uns horaris i unes activitats que sovint no interpel·len a les joves. Si ens fixem no hi ha cap espai autogestionat en què siguin les joves les que decideixin què volen fer i com ho volen fer.
Quines són les línies o els projectes en els quals voleu treballar dintre del col·lectiu?
Irene Pintor: De moment ens estem situant, perquè fa molt poc que vam crear el col·lectiu, llavors tenim diferents fronts oberts i estem centrades a contactar amb altres entitats i donar-nos a conèixer. D'altres projectes que tenim al cap són la creació d'una revista del barri amb gent jove, també hem posat en marxa un pòdcast, pel 25 de novembre farem un taller, ens han contactat de l'Institut Eduard Fontserè per fer xerrades relacionades amb el dret a l'habitatge al barri...
Michael: Una cosa de la qual ens hem adonat és que s'estan gestant moltes coses, molts projectes de gent jove, que tenen bones idees, però els hi falta un espai, una xarxa de suport, per formalitzar aquests projectes.
Tot plegat, utilitzant codis i canals comuns entre les joves, com poden ser Instagram o Tik Tok.
Julia: Sí, de fet els formats com els vídeos, per exemple, són el nostre llenguatge habitual, per tant, ens resulta relativament fàcil poder plantejar-los i gravar-los.
Michael: Amb els vídeos i, tenint en compte els nostres coneixements i estudis artístics, el que volem és transmetre informació amb un llenguatge que ens permeti arribar a la gent, al nostre públic. Moltes vegades, des de les institucions, s'amaguen aquests llenguatges perquè no són sistemàtics, però el llenguatge del dia a dia està en constant construcció i en constant canvi.
| Somos ALTAVEU JOVE, un colectivo de jóvenes de L'Hospitalet de Llobregat comprometido con fomentar la conciencia social y crear un espacio autogestionado por nosotras desde una perspectiva crítica y revolucionaria.
— (@altaveujove) October 8, 2023
Ens veiem el pròxim diumenge a les 11h. pic.twitter.com/KxfFHsKwQV
Quina importància té la creació d’un col·lectiu com Altaveu Jove al barri de la Florida i a la ciutat de l’Hospitalet?
Irene Milena: És important perquè l'Hospitalet és una ciutat molt diversa i això al final fa que, davant qualsevol conflicte, sempre perdin les persones més vulnerables, com ara les dones, les persones migrades, etc. Això, sumat a la inestabilitat social i econòmica que vivim, pot ser utilitzat per la ultradreta. El que no volem és caure en el discurs d'odi que, tal com és aquesta ciutat, és molt fàcil que cali. En una ciutat amb tanta gent jove com és l'Hospitalet, és molt important que ens apropiem dels barris i que deixem de marxar fora.
Irene Pintor: Al final, estem en una societat molt individualista i, segurament, a una persona jove no li sortirà crear un espai comunitari, perquè no és un estímul que veus, no és una referència que tens. Per això volem ser una oportunitat per a les joves i un referent perquè s'organitzin i tirin endavant els seus projectes.
Si alguna jove vol sumar-se a Altaveu Jove, què ha de fer?
Irene Milena: És tan fàcil com contactar amb nosaltres per xarxes socials, a través del nostre Instagram, o venir a aquest espai, al local de Pomezia, els diumenges a les 11h.
Afegeix un nou comentari