Amunt i Crits!, dones referents comunitàries de l’Alt Empordà per facilitar l’acollida de les nouvingudes

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: Amunt i Crits!
Les dones referents comunitàries de l'Alt Empordà han format l'associació Amunt i Crits! Font: Amunt i Crits!
 Font: Amunt i Crits!
L'associació treballa per facilitar l'acollida de la població nouvinguda. Font: Amunt i Crits!
 Font: Amunt i Crits!
Les dones referents comunitàries són un perfil professional innovador. Font: Amunt i Crits!

Amunt i Crits!, dones referents comunitàries de l’Alt Empordà per facilitar l’acollida de les nouvingudes

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

L’associació, creada l’any passat per dones amb experiència migratòria, vol ser un pont entre la població migrada i la societat d’acollida.

Les dones migrades i racialitzades són un dels col·lectius més abocats a la vulnerabilitat. El desconeixement i falta d'informació sobre el funcionament de la societat d'acollida, els obstacles per accedir als serveis existents, la precarietat, les dificultats de comunicació i comprensió mútua, la manca d’acompanyament social o la pervivència de prejudicis i estereotips són només algunes de les múltiples situacions a què han de fer front quan arriben a un nou territori.

“El procés d’acollida ja presenta dificultats en si, però està clar que hi ha moltes situacions que no ajuden a les dones migrades, en molts casos desconeixen com accedir als serveis socials i no saben on dirigir-se”, explica la Loubna El Hassani, presidenta dAmunt i Crits!, una entitat creada l’any passat per millorar l’acollida de les dones migrades a l’Alt Empordà i les comarques gironines.

Les dones referents comunitàries, una figura innovadora

L’associació Amunt i Crits! està formada per 10 dones amb experiència migratòria que exerceixen de pont per facilitar l’acollida de les nouvingudes. “Som dones referents comunitàries, un perfil professional innovador que té com a objectiu detectar les necessitats de les persones migrades, a partir de l’experiència pròpia, i orientar-les en el camí cap a una plena inclusió social”, exposa la Loubna.

El procés de creació de l’associació gironina ve de lluny. Va sorgir del Programa Dones Referents Comunitàries que va engegar el Consell Comarcal de l’Alt Empordà a principis del 2019. Dissenyat amb perspectiva de gènere, el programa es va orientar a reforçar l’empoderament d’un grup de dones de la comarca d’origen migrant de diferents creences, ètnies o orígens, amb la voluntat de facilitar processos d’intervenció comunitària amb diversos agents de la comarca per tal de reforçar la inclusió i cohesió social.

Al llarg de l’any que va durar el programa, finançat per la Convocatòria Interculturalitat i Acció Social de la Fundació Bancària La Caixa, un grup de dones migrants va realitzar una formació de 200 hores impartida per professionals de diferents serveis públics i entitats del país. “Ens vam formar en àmbits diversos com l’acció comunitària; gènere, interseccionalitat i violències; coneixement dels serveis públics, salut comunitària o acompanyament social, entre altres”, assenyala la presidenta d’Amunt i Crits!

Tot plegat va permetre millorar les competències i habilitats de les dones, el seu benestar emocional i les relacions socials, així com adquirir coneixements molt valuosos per dibuixar aquest nou perfil professional que són les dones referents comunitàries.

El programa va cloure amb diverses accions comunitàries dinamitzades per les dones que van arribar a més de 150 dones migrades de la comarca i prop de 60 professionals dels serveis socials i de salut.

Amunt i Crits dona continuïtat al programa

De la mateixa manera, aquest impuls les va empoderar per donar continuïtat al programa amb un projecte autònom i sostenible en el temps, que és l’associació Amunt i Crits! “Som un grup de 10 dones que viuen en diferents municipis de l’Alt Empordà i vam crear l’associació a principis del 2020, la majoria som del Marroc, però també n’hi ha d’origen senegambià”, explica la Loubna.

La presidenta d’Amunt i Crits! destaca que empoderar les dones migrades és un objectiu bàsic de la seva tasca: “Al principi les dones que atenem són molt vulnerables, però un cop s’adapten i coneixen els recursos existents ràpidament tot va molt millor”, assenyala. De la mateixa manera, continua la Loubna, “la seva experiència i coneixements impacten en altres dones migrades i aquestes, al seu torn, podran ajudar altres dones, és una cadena”.

I és que, el treball en xarxa és una de les claus de volta de la tasca que desenvolupen. “Les mateixes dones que formen l’associació vivim en diferents municipis i tenim les nostres pròpies petites xarxes organitzades, ens comuniquem via WhatsApp i tenim facilitat per detectar noves dones que necessiten la nostra ajuda”, assegura la Loubna, que lamenta que la pandèmia ha interromput la seva comesa.

I té raó, perquè els efectes derivats de la crisi de la Covid han dificultat molt la seva tasca, tal com ha passat amb moltes entitats. “Quin any hem escollit per posar en marxa l’associació”, exclama la Loubna. Malgrat tot, les necessitats continuen allà.

Des d’Amunt i Crits n’han detectat diverses, des de les més habituals, que tenen a veure amb l’assistència en temes burocràtics, com la regularització de papers, fins a l’acompanyament a famílies en situació de risc d’exclusió, a joves que migren sols, entre moltes altres. “Una de les mancances més clares és aquesta figura de mediadora, que faciliti l’acollida a les persones nouvingudes, les ajudi a comunicar-se, per exemple a l’escola o als serveis sanitaris”, diu la Loubna.

Precisament, l’associació participa activament en una altra iniciativa del Consell Comarcal, el programa Habiba Dones i Salut Comunitària a l’Alt Empordà, que es va iniciar el desembre passat i ja ha posat en marxa un procés de treball comunitari amb professionals de salut de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l’Escala i un grup de dones migrades per elaborar un diagnòstic sobre l’accés al sistema de salut de les dones migrades a la comarca, generar espais de treball comunitaris i les eines per acompanyar i empoderar les dones migrades com a actius en salut a la comarca.

En aquest sentit, l’associació ha facilitat la dinamització de les sessions de treball amb les dones migrades i els professionals de la salut.

A més, les dones referents comunitàries també han participat en el projecte transfronterer ProspecTsaso, on han exposat la seva experiència en seminaris organitzats a Figueres i Perpinyà sobre l’acollida de persones migrades a l’espai català transfronterer.

Dinamització comunitària i formacions a centres educatius

A banda, l’entitat treballa en diverses accions de dinamització comunitària, amb grups de mares d’escoles per reforçar la diversitat intercultural a les AMPAS, amb tallers de diversitat intercultural, gènere, salut sexual i reproductiva en centres educatius, així com tasques de mediació i traducció per a les persones nouvingudes.

Precisament, a les escoles i instituts les dones de l’associació han dut a terme sessions per sensibilitzar i trencar els prejudicis, els estereotips i les actituds racistes, fomentar la diversitat intercultural o parlar de temes com la mutilació genital femenina o els matrimonis forçats, entre altres. “Les mateixes dones poden parlar d’aquests temes amb coneixement de causa perquè han viscut experiències pròpies en aquest tipus de situacions”, remarca la presidenta de l’entitat.

La seva tasca pren més importància arran de la situació que vivim, enmig d’una pandèmia que està tibant les costures de la societat i posant en dificultats moltes famílies i col·lectius. “La crisi de la Covid i els seus efectes són molt preocupants, estan agreujant encara més les dificultats de la població migrada: molta gent s’ha quedat sense feina, els serveis ja no són presencials i la comunicació i l’accés és més difícil, la bretxa digital que comporta…”.

Per tot plegat, la voluntat de l’associació és seguir treballant per fer més fàcil l’acollida de les dones nouvingudes i acompanyar-les per detectar i pal·liar les seves necessitats i així millorar la seva vida quotidiana i afavorir la convivència i la cohesió social. De cara al futur més proper, un dels objectius d’Amunt i Crits! és trobar un espai físic per crear un centre d’acollida on les dones i famílies puguin dirigir-se directament.

Afegeix un comentari nou