Ana Contreras: "El treball en xarxa ens permet replicar pràctiques que han millorat les vides de les dones"

Colectic - Comunitari
Ana Contreras, presidenta de Drom Kotar Mestipen Font: Drom Kotar Mestipen
Ana Contreras, presidenta de Drom Kotar Mestipen Font: Drom Kotar Mestipen
II Congrés Internacional de les Dones Gitanes Font: Drom Kotar Mestipen
II Congrés Internacional de les Dones Gitanes Font: Drom Kotar Mestipen
 Font:
Cartell del II Congrés Internacional de Dones Gitanes que va tenir lloc el 23 i 24 de març a Barcelona
Fotograma del vídeo sobre el II Congreso Internacional de Mujeres Gitanas Font: Drom Kotar Mestipen (Youtube)
Fotograma del vídeo sobre el II Congreso Internacional de Mujeres Gitanas Font: Drom Kotar Mestipen (Youtube)

Ana Contreras: "El treball en xarxa ens permet replicar pràctiques que han millorat les vides de les dones"

Colectic - Comunitari

Resum: 

Parlem sobre com col·laboren les entitats de dones gitanes d'arreu d'Europa amb la presidenta de l'associació Drom Kotar Mestipen, Ana Contreras.

350 dones d'una quinzena de països van compartir dos dies intensos en el II Congrés Internacional de Dones Gitanes, que es va celebrar el 23 i 24 de març a Barcelona. Van enfocar el congrés amb una mirada positiva, pensant en tot el que s'està fent per millorar la situació de les dones gitanes.

L'associació Drom Kotar Mestipen va organitzar la trobada. És una entitat que busca resoldre les necessitats de les dones gitanes de base per transformar la seva realitat. La seva presidenta, Ana Contreras, ens explica com ha anat el congrés i com col·laboren les entitats de dones gitanes d'arreu d'Europa.

El Congrés Internacional de les Dones Gitanes és una trobada pionera. Què el caracteritza?

Encara que existeixen molts congressos de dones gitanes, aquest en particular està pensat per les dones gitanes, amb elles i per a elles, perquè puguin parlar des de la base. La prioritat és que puguin venir totes aquelles que tenen menys possibilitats d'assistir a un congrés. La nostra feina es caracteritza per centrar-se a buscar i parlar de solucions i possibilitats d'èxit per a totes les dones. La imatge de desigualtat ja fa molt de temps que la tenim. Busquem solucions per canviar la realitat de les dones que encara viuen en situacions de vulnerabilitat.

En paraules d'una de les participants d'Albània: "Per primera vegada hem tingut participació les dones de base. Després de l'èxit d'aquest congrés, segur demà naixerà un altre moviment”.

Quines han estat les conclusions del congrés?

La solidaritat entre dones i l’educació com a element bàsic per a superar les desigualtats. Ens reafirmem en la necessitat de treballar en xarxa. Treballar d’aquesta manera ens permet replicar en altres comunitats les pràctiques que tenen èxit a nivell internacional i que han aconseguit millorar les condicions de vida de les dones.

Vuit anys separen el primer congrés del segon. Hi ha hagut canvis significatius durant aquest temps?

Sí, molts. D'una banda, ara existeix una idea més de canvi en positiu, mirant les possibilitats i no tant les dificultats. Han vingut més dones, i de més països. D'altra banda, ara hi ha més dones que tenen accés a informació i amb més ganes de participar, així com més dones amb titulació que treballen per al seu poble i per ajudar altres dones. A partir del primer congrés s'ha anat consolidant la xarxa. Fa vuit anys, Drom Kotar Mestipen no era coneguda i avui dia hem creat una xarxa que s’ha enfortit amb aquest segon congrés.

Durant aquests anys, s'han desenvolupat diferents projectes entre entitats europees. Ens expliques algun?

Després del primer congrés, vam crear moltes sinergies amb entitats europees i es van desenvolupar molts projectes, com ara, ROM-ACT. Pretenia ampliar l’accés als sistemes d’acreditació de l’aprenentatge entre les dones gitanes, tant a nivell formal com a nivell informal. La finalitat bàsicament era promoure la seva inclusió educativa, social i laboral. Una de les expectatives era donar resposta a les necessitats de les persones no acadèmiques i els grups més desfavorits dins d’Europa. I les expectatives es van complir: es van realitzar cinc informes nacionals i un informe Europeu i les persones participants i representants de centres d’educació van fer recomanacions polítiques.

Un altre projecte de gran impacte va ser ROM-UP!. Es va implementat en sis països (Espanya, Bulgària, Grècia, Romania, Irlanda i Bèlgica), amb el suport de la Comissió Europea. Va servir per crear la Xarxa Gitana Internacional dirigida a difondre el coneixement d'experiències educatives d'èxit que ja havien demostrat ser científicament eficaços per al progrés.

Una de les nostres característiques és que treballem d'acord amb les evidències, ja que ens assegura que això ja ha funcionat. Durant el congrés, Loli Santiago explicava que a partir de l'aplicació de les actuacions educatives d'èxit, la comunitat d'aprenentatge Mediterrani ha passat de ser un centre de fracàs a ser una escola referent. La participació i la formació de familiars gitanos ha suposat una revolució.

El segon congrés ha donat peu a noves col·laboracions?

Moltes! Durant l’etapa de difusió del congrés, la participació de les dones i de les entitats ha generat una il·lusió molt gran de crear noves col·laboracions amb entitats més diverses, tant a nivell estatal com europeu. Aquestes col·laboracions es concretaran en projectes conjunts, en una xarxa oberta a través de la nostra web i de noves participacions en seminaris, congressos i grups de treballs, que segurament donaran tants fruits com ho van donar en el primer congrés.

Afegeix un comentari nou