Àmbit de la notícia
Comunitari

Anaïs Casanova: “En una setmana i mitja podem fer unes 30.000 mascaretes”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Dani Gallart
  • Actualment, són unes 230 persones voluntàries. Font: Mascaretes Solidàries Girona.
    Actualment, són unes 230 persones voluntàries. Font: Mascaretes Solidàries Girona. Font: Font: Mascaretes Solidàries Girona.
  • La missió principal és fer mascaretes, bates d’hospital i material d’ús sanitari. Font: Mascaretes Solidàries Girona.
    La missió principal és fer mascaretes, bates d’hospital i material d’ús sanitari. Font: Mascaretes Solidàries Girona. Font: Font: Mascaretes Solidàries Girona.
  • La iniciativa treballa en xarxa amb altres entitats com l'Associació de Veïns de Sant Narcís. Font: Mascaretes Solidàries Girona.
    La iniciativa treballa en xarxa amb altres entitats com l'Associació de Veïns de Sant Narcís. Font: Mascaretes Solidàries Girona. Font: Font: Mascaretes Solidàries Girona.

La voluntària de Mascaretes Solidàries Girona explica en què consisteix la iniciativa i com ajuden els equips sanitaris per combatre la Covid-19.

Com vau engegar la iniciativa?

És difícil d’explicar perquè són diverses iniciatives que es van engegar davant aquesta necessitat. Mascaretes Solidàries Girona està formada per persones a títol individual, tant del món de la moda i la costura com d’altres àmbits, dones jubilades que s’havien dedicat a cosir i ara ho tornen a fer, diverses entitats, empreses costureres i d’altres tipus com RobinHat que recull material o d’altres que ens ajuden a distribuir-lo. Cadascuna es va a posar a estirar fils per treballar tots plegats i ara cadascú aporta el seu granet de sorra.

Quin és l’objectiu?

La missió principal és fer mascaretes, bates d’hospital i material d’ús sanitari. Intentem detectar les necessitats prioritàries del moment i dintre de les nostres possibilitats les elaborem. Ens semblava important prioritzar material d’us sanitari perquè és un dels sectors que està patint més les conseqüències de la Covid-19 i a més tenim accés a aquest tipus de material més tècnic que aconseguim d’empreses del sector sanitari.

Treballeu en xarxa amb alguna altra iniciativa?

Sí. Nosaltres no som els únics que estem col·laborant a Girona. Existeix una altra campanya que es diu Mascaretes Solidàries, i també està l’Associació de Veïns de Sant Narcís, que cus mascaretes de cotó i tela d’ús personal. Nosaltres els ajudem amb la distribució i ells ens ajuden a cosir més mascaretes.

Quantes mascaretes podeu arribar a fer en un dia?

Cada persona treballa a un ritme diferent. Des d’una senyora gran que està a punt de complir 90 anys que fa una al dia i plega perquè ja no pot més fins a una cosidora professional que fa una bestiesa de mascaretes. Per fer-vos la idea, ara hem realitzat una comanda de 30.000 mascaretes que venen de la Diputació i calculem que en una setmana i mitja les haurem acabat totes.

Com les feu?

Les fem a mà. Ens arriben fotos de la gent que està cosint i hi ha màquines de tot tipus. Algunes podrien ser tranquil·lament dels avis dels meus avis i d’altres són la màquina de cosir que ara està d’oferta al supermercat i que l’ha comprat una senyora que vol ajudar. Hi ha tant màquines professionals com amateurs i gent amb tot tipus de perfils.

Quantes persones voluntàries hi formen part?

Actualment en som unes 230 entre cosidors, cosidores i les persones que les transporten. Tenim un gran volum de voluntaris i voluntàries i estem intentant absorbir a tota la gent nova que es vol sumar a la causa, però anem poc a poc perquè estem rebent moltes sol·licituds i no és fàcil gestionar tantes persones a la vegada.

Tothom qui vulgui donar un cop de mà ha d’emplenar un formulari d’inscripció que hi ha a la web. Només demanem que es tingui paciència en rebre la resposta, ja que anem introduint els nous voluntaris progressivament.

Per què ho feu?

En un confinament sense sortir de casa, fer accions solidàries que no estiguin directament relacionades amb el món digital és difícil, però no impossible. Ajudem perquè volem aportar la nostra feina sent solidaris en un moment crític per la nostra societat.

També, molta gent del món de la costura i la moda sent que té el deure d’aportar els seus coneixements i moltes de les cosidores que porten tota la vida en aquest sector que ha estat silenciat o poc valorat pel sorgiment de les grans indústries tèxtils ho veuen com una forma de reivindicar la importància de la seva feina i així ser escoltades. Tot plegat, fa que ens sentim molt satisfetes per poder ajudar a la causa amb la nostra feina.

Què és el que més us agrada de la iniciativa?

El fet de veure com la gent és capaç d’autorganitzar-se sense sortir de casa. Diuen que en moments excepcionals surten respostes excepcionals i és això el que estem veient aquests dies.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari