Aniria Greta a un voluntariat internacional?

Ravalnet
Un dels patis de la Model. Font: Ajuntament de Barcelona
Un dels patis de la Model. Font: Ajuntament de Barcelona

Aniria Greta a un voluntariat internacional?

Ravalnet

Resum: 

Torna la jornada 'Capgirem el món. Revoluciona't per la justícia social', aquest cop des de La Model, amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans.

Voluntariat internacional i lluita contra l'emergència climàtica poden anar de la mà o són, d'entrada, un oxímoron? El debat centra l'edició d'enguany de la jornada 'Capgirem el món. Revoluciona't per la justícia social', organitzada per Lafede.cat, el Consell Nacional de Joventut de Catalunya i el Consell de Joventut de Barcelona, aquesta vegada presencial i des de l'antiga presó Model, amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans.

La cita, que se celebra el divendres 10 a la tarda amb l'objectiu d'apropar la justícia global al jovent, comptarà amb una fira de propostes de voluntariat internacional i local on hi haurà presents una quinzena d'entitats, els monòlegs feministes de Març Llinàs i Maria Orio, i el concert de Maio.

El debat central comptarà amb la participació de Fridays for future Barcelona, Servei Civil Internacional i Alba Sud, i estarà moderada pel periodista de Crític expert en temes ambientals, Manel Riu.

Una conversa que s'ha materialitzat a partir d'un procés participatiu entre les tres entitats impulsores del qual n'ha sortit un decàleg del voluntariat responsable.

Cal entendre'l com un procés que implica preparació, estada i retorn. També consideren que l'entitat ha d'oferir formació especialitzada, que el voluntariat ha de respondre a una demanda local, evitar l'assistencialisme i establir relacionar horitzontals.

S'ha de concebre com un intercanvi d'experiències, s'han de tenir en compte les causes estructurals de les desigualtats, ha de contribuir a l'empoderament de la població beneficiària, l'entitat organitzadora ha de quantificar l'impacte ambiental, i actuar amb coherència, ètica i transparència, a més de vetllar per una comunicació transformadora i responsable.

Tot i així, l'interrogant persisteix i val la pena escoltar la taula rodona que proposen aquestes entitats: "Aniria Greta a fer un voluntariat internacional?"


Afegeix un comentari nou