Aquest Nadal 09, forma’t en el lleure!

Aquest Nadal 09, forma’t en el lleure!

Resum: 

Si vols un Nadal diferent, si vols aprendre durant les vacances, no dubtis més i apunta’t als cursos d’educació en el lleure. Podràs obtenir el diploma de monitor/a o director/a en el lleure, a més a més de participar a diversos monogràfics de temàtiques variades. A continuació t’expliquem en què consisteixen aquests cursos, quan i on es realitzen, i com pots apuntar-t’hi.

Si col•labores amb una entitat d’educació no formal o d’educació en el lleure, ja saps que és molt important tenir el diploma de monitor/a o, si és el cas, el de director/a. Això et permetrà tenir uns recursos i una formació que farà que la teva feina sigui molt més rigorosa i eficaç.

La Secretaria de Joventut de la Generalitat regula la formació necessària per obtenir aquests diplomes, reconeix les escoles que poden fer aquesta formació i expedeix el carnet corresponent un cop l’escola reconeguda certifica que l’alumne/a ha superat el curs.

És molt importat que sàpigues que diverses normatives vigents (principalment la d’activitats d’educació en el lleure amb menors de 18 anys) estableixen l’obligació de tenir la titulació corresponent (monitor/a o director/a segons el cas). Així, per a activitats com colònies, casals d’estiu, campaments, rutes, monitors de menjador, et cal tenir la titulació adient, tant si ets voluntari/ària com si t’hi dediques professionalment.


Curs de monitor/a d’activitats en el lleure infantil i juvenil:

Aquest curs està dirigit a persones majors de 18 anys que tinguin experiència en el camp de l’educació en el lleure. La durada màxima del curs és de 275 hores (100h dedicades a l’apartat teòric-pràctic, 150h de pràctiques i 25h de treball personal). El diploma de monitor/a en educació en el lleure autoritza a exercir com a tal en colònies, campaments, rutes, camps de treball, etc.

Temari del curs:

 Educar en el lleure
 Pedagogia i plantejament educatiu en l’esplai
 Psicologia evolutiva
 Integració i marginació
 Psicopedagogia de l’expressió
 Sanitat i seguretat
 Natura (excursionisme i descoberta)
 Educació del Transcendent
 Jocs
 Plàstica
 Animació en cançons i danses
 Tallers diversos d’expressió i animació
 Infraestructura i activitats (preparació, realització i avaluació)
 Conclusions (avaluació i revisió)

El curs de monitor/a en el lleure està regulat pel Decret 213/1978, del 9 de juny, de reconeixement d’escoles d’educadors en el lleure infantil i juvenil, al punt 4.2. Algunes universitats reconeixen amb crèdits de lliure elecció els diplomes de monitor/a emesos a partir de l'1 de gener de 1999.

Si vols, pots consultar el calendari de cursos de monitors/ores d'educació en el lleure a l’espai “Agenda” de Xarxanet.org.

Curs de director/a en el lleure infantil i juvenil:
Aquest curs té una durada mínima de 370 hores repartides en 170 hores d'etapa teòrico- pràctica, 175 hores de pràctiques i 25 hores de treball personal. Segons el punt 4.3 del Decret 213/1987, de 9 de juny de reconeixement d'escoles d'educadors en el lleure infantil i juvenil és condició indispensable per matricular-se al curs de director/a ser diplomat com a monitor/a en el lleure infantil i juvenil o tenir més de 23 anys, acreditar una experiència suficient en l'exercici de l'educació en el lleure, posseir el títol de batxillerat superior o formació professional de segon grau o equivalent, o estar en possessió del títol de diplomat en professorat d'EGB o en pedagogia o ciències de l'educació.

Els objectius d’aquest curs són conèixer la realitat actual i les perspectives de futur de les activitats de lleure infantil i juvenil a Catalunya, les tasques bàsiques a realitzar per tal de dissenyar, realitzar i avaluar activitats de lleure infantil i juvenil (atenció i cura dels infants i adolescents, desenvolupament d’un programa d’activitats, infraestructura necessària per al seu desenvolupament, direcció de l’equip dirigent o de recursos humans), aportar criteris pedagògics sobre l’orientació de les activitats de lleure en els aspectes (formatius per als infants, joves i per a l’equip dirigent, de seguretat i protecció dels menors, de sostenibilitat ambiental de les activitats) i capacitar en l’ús de determinades eines i desenvolupar determinades habilitats pròpies del responsable d’activitats de lleure infantil i juvenil.


El curs de directors s’adreça a monitors amb experiència i interès per aprofundir en l’educació en el lleure o a persones que ocupen diferents càrrecs en els centres d’esplai i altres entitats d’educació d’infants i joves en el temps lliure: coordinadors de nivells, coordinadors pedagògics, responsables d’activitats...

Si vols, pots consultar el calendari de cursos de monitors/ores d'educació en el lleure a l’espai “Agenda” de Xarxanet.org.

Algunes universitats reconeixen amb crèdits de lliure elecció els diplomes de monitor/a i de director/a emesos a partir de l'1 de gener de 1999.

Si vols veure en imatges què fa un monitor/a i un director/a d'educació en el lleure infantil i juvenil, mira't el següent vídeo, una peça que s'inclou dins la inciativa "I tu què fas? Vine al cau/esplai" de la Secretaria de Joventut i diverses entitats del sector:

Si vols més informació, consulta el següent ellaç (fragment del programa de TV3 "La nit al dia" de la Mònica Terribas).

Monogràfics:

Per completar la teva formació també pots assistir als monogràfics que ofereixen les diverses entitats de formació en el lleure. El contingut d’aquests cursos són complementaris als de monitor/a i director/a en el lleure infantil i juvenil, aportant així, un valor afegit al coneixement dels diplomats.

Tot i que, normalment, els cursos monogràfics estan oberts a tots els públics sense límit d’edat o de nivell d’ensenyament, cal consultar les indicacions de l’entitat que els imparteix per inscriure’s. Consulta algunes de les ofertes de monogràfics a l'apartat "Agenda" de Xarxanet.org.

Afegeix un comentari nou