Associacions Veïnals reclamen més participació en la transformació de les Glòries

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Adam Peribáñez
 Font:
Font:
El projecte de Transformació de Glòries, focus de les demandes veïnals Font: Ajuntament de Barcelona
El projecte de Transformació de Glòries, focus de les demandes veïnals Font: Ajuntament de Barcelona

Associacions Veïnals reclamen més participació en la transformació de les Glòries

Autor/a: 
Adam Peribáñez
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Diferents Associacions Veïnals denuncien que el procés participatiu de transformació de les Glòries no ha complert amb els compromisos acordats des de 2007

El projecte de transformació de la zona de Glòries porta anys en el punt de mira de les associacions veïnals de la zona, que no han deixat de fer paleses les seves reivindicacions i demanar espais per a poder ser escoltades.

En aquest context, des del 2007 administració i associacions van seguint un procés participatiu establert per l’Ajuntament de Barcelona anomenat Compromís per Glòries (CxG), un conjunt d’acords fruit d’un procés de diàleg establert el 2005.

Aquest document inclou, entre altres, un cronograma d’accions i equipaments que s’allargava, en un inici, fins el 2014. El document també parla de les diferents mesures de participació ciutadana dins el procés d’elaboració del Pla de Mobilitat Urbana (PMU) i la Modificació del Pla General Metropolità) MPGM.

Després de mesos de dificultats degudes, en part a la situació provocada per la COVID-19, les associacions de veïns i veïnes dels barris de Poblenou, Fort Pienc, Sagrada Família i Clot-Camp de l’Arpa han convocat una roda de premsa per a denunciar la situació del procés participatiu i les mancances en equipaments als seus barris.

Adreçant-se sobre el procés participatiu inclòs en el CxG, expliquen que en un principi, malgrat que “mai s'ha complert del tot el què diu el Compromís” si que s’havia a, “un mínim acceptable de reunions”. Ara però, denuncien que en els darrers dos anys i, sobretot durant el passat 2020, el ritme de reunions, informació i participació ha arribat a nivells “inacceptables”.

En aquest sentit, argumenten que si hi hagués voluntat política es podrien trobar els mecanismes per a assegurar la participació, i posen com a exemple l’aplicació del PMU, els documents dels quals afirmen que els van arribar el dia abans de l’aprovació del Pla, que no va comptar amb les aportacions de les AV.

Un altre dels temes en els que fan èmfasi és la falta d’equipaments de barri, respecte a les propostes del document CxG, que en preveia uns 15, dels quals afirmen que “només n'hi ha 3 o 4 de fets”. Per a solucionar aquesta mancança han presentat un conjunt de reivindicacions centrades a consensuar i dialogar les prioritats, modificacions i projectes amb l’administració, així com renovar el compromís escrit del CxG incloent tots els equipaments per construir.

Les diferents AV, membres de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona, la FAVB, han reclamat una reunió urgent amb la segona Tinent d’Alcalde amb l’objectiu d’incloure les seves demandes en els propers plans municipals i d’equipaments

Afegeix un comentari nou