Ateneu La Pólvora: "Quan comences a venir és fàcil que et vinguin ganes de formar-ne part"
Comparteix
Quatre dels membres que gestionen aquesta entitat del Moianès han volgut respondre les preguntes de l'entrevista de manera col·lectiva i explicar-nos com funcionen.
Quina és la missió de la vostra entitat?
Cal dir que l’Ateneu canvia de Junta cada dos anys, i cada Junta es marca els seus propis objectius. És fàcil que alguns de molt essencials es traspassin de Junta en Junta, però d’altres van canviant. Nosaltres us parlarem dels que ens portem entre mans aquests dos anys.
Els objectius de la nostra entitat són molts, i en tot allò que fem sempre n’abarquem de molt diversos. Parlem de tres grans objectius que marquen la programació d’activitats. En primer lloc, oferir un espai d’oci al poble per a joves de tots els àmbits, des d’una perspectiva no consumista i amb voluntat de convivència entre totes les persones que venen al local, fent que els diferents grups que vénen s’acabin relacionant entre ells.
En segon lloc, tenim l’objectiu de dotar d’eines als joves per desenvolupar les seves idees. Volem fer de l’Ateneu un lloc que tothom el senti seu i on tothom hi pugui dur a terme les seves idees. L’Ateneu no és una infraestructura en que només programem activitats nosaltres, sinó que animem i intentem donar un cop de mà a tot aquell que hi vol organitzar-ne. Per exemple, no fa gaire els alumnes de segon de batxillerat de l’institut van fer un concert al local per pagar-se el viatge de final de curs. Un altre exemple clar és que entre setmana, quan l’Ateneu no obre com a tal, diferents associacions fan els seus tallers al local.
El tercer i últim gran objectiu que ens hem marcat com a junta és el de la transformació social. Tots coincidim en que volem un futur millor per a la gent que ens envolta i creiem que l’Ateneu és una eina molt poderosa en aquest sentit. La sola convivència al local, o la formació que rebem des del quotidià fent de voluntaris o venint al local com a usuaris ja ens transforma.
Quina és la realitat que teniu en el vostre poble?
El nostre poble té pocs recursos econòmics i poques ofertes d’oci. Si que és veritat que a diferència d’altres pobles compta amb festes autogestionades com la Cabra d’Or o la Festa del Porc que tenen molt de ressò, però són en dies molt concrets i per a un públic també prou concret.
Nosaltres pensem que Moià té una manca d’oci per a joves a les tardes i caps de setmana, i si bé com ja hem dit el jovent s’ha organitzat per muntar algunes festes concretes, encara falta que se n'organitzin més per vestir d’oci el poble la resta de l’any.
Quants voluntaris teniu ara i quin paper juguen en el si de la vostra entitat?
L’Ateneu, entre la Junta i els socis i sòcies compromesos, compta amb una trentena de persones voluntàries. Els membres de la Junta es reuneixen cada setmana i prenen decisions sobre l’associació i planifiquen activitats. Aquests mateixos juntaires s’encarreguen d’organitzar i dur a terme les activitats que es proposen, i també acompanyen a les persones externes que volen organitzar activitats en el marc de l’Ateneu.
En segon lloc estan els socis compromesos, que acompanyen la Junta i també ajuden a organitzar activitats. Aquests socis juguen el paper d’obrir l’Ateneu i atendre l'espai i el servei de bar de forma voluntària. És per això que són la clau perquè l’Ateneu estigui obert totes les hores que hi està.
Per què creieu que els voluntaris i les voluntàries col·laboren amb vosaltres?
Creiem que col·laboren amb nosaltres perquè els interessa el projecte i li veuen utilitat. També perquè l’Ateneu uneix i quan comences a venir unes quantes tardes a la setmana és fàcil que et vinguin ganes de formar-ne part més enllà. Molts voluntaris i voluntàries comencen a ser-ho perquè volen organitzar activitats noves a l’Ateneu, ja sigui perquè els motiven temàtiques concretes que fins al moment no treballàvem, o simplement perquè volen ampliar i diversificar les activitats que organitzem.
També és veritat que l’Ateneu aporta coses a nivell personal, i també serveix per realitzar-se com a persona i per conèixer gent nova.
Quina creieu que serà la vostra realitat d’aquí a 10 anys?
Una de les coses que més defineix l’Ateneu és que canvia de junta cada dos anys, i que en cada junta hi entra gent nova i diferent de l’anterior. Aquest fet fa difícil de predir com serà l’Ateneu d’aquí a 10 anys. És per això que pensem que serà una miqueta el que volen ara els seus voluntaris, i una miqueta el que voldran tots els que hi aniran passant.
Quin ha estat per vosaltres el moment de més passió a l’entitat?
El moment de més passió a l’entitat va ser pel sopar jove de Festa Major. Aquest sopar l’organitza l’Ateneu a la plaça de l’Església. Consta d’un sopar que fem nosaltres mateixos, seguit d’un concert i un punxadiscos. Al principi ens feia molt de respecte organitzar aquesta moguda per tota la feina que comportava, i perquè ens feia por que no vingués gent, però quan vam ser allà i vam veure com s’omplia la plaça, com pràcticament s’acabaven els quilos i quilos de macarrons que havíem preparat, i com tothom s’ho passava tan bé fins al final de la nit, vam sentir una sensació de satisfacció impressionant.
Afegeix un nou comentari