Àmbit de la notícia
Comunitari

La crisi sociosanitària i el dèficit d'equipaments, principals reptes de l'AV Prosperitat

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Adam Peribáñez
  • La plaça Àngel Pestaña un dels nexes del barri
    La plaça Àngel Pestaña un dels nexes del barri Font: Ajuntament de Barcelona
  • La Plaça Harry Walker és un dels espais de reunió del barri
    La Plaça Harry Walker és un dels espais de reunió del barri Font: Ajuntament de Barcelonaç
  • La Vía Júlia és un dels eixos comercials del barri
    La Vía Júlia és un dels eixos comercials del barri Font: Ajuntament de Barcelona

l'Associació de Veïns del barri de La Prosperitat de Barcelona és una de les més actives de la ciutat, i actualment es troba en un procés d'actualització mentre segueix lluitant pels drets de veïns i veïnes

Quin paper ha jugat l'Associació de Veïns durant la situació de pandèmia per COVID-19?

Primer de tot, comunicar al barri que el local de l'AV havia de tancar però que l'associació continuava activa i que el veïnat hi podia contactar per telèfon o correu electrònic. Ens vam coordinar amb la resta d'equipaments (casals, serveis socials, centres de salut) per coordinar ajudes durant el confinament (compres, medicaments, acompanyaments). Vam crear un blog d'informació i recursos, i que també servís com un espai de trobada del barri. Durant el desconfinament, hem participat en la xarxa solidària que intenta donar resposta a la crisi sanitària i social.

 

Més enllà de la situació actual, quins son el reptes als que anfronta l'AV al barri?

La principal és fer front a la crisi sanitària, econòmica i social que ja es notava abans de la pandèmia, per la qual cosa hem demanat a l'Ajuntament un pla de xoc social. Ara acabem de saber que la Prosperitat entra en el Pla de Barris i això pot ajudar, però demanem que es tingui en compte tot el teixit associatiu per implementar-lo. També seguim de prop el funcionament dels serveis sanitaris i dels serveis socials, que s'han de reforçar.

El barri té un dèficit històric d'equipaments i seguim lluitant per aconseguir nous espais, com el Casal de joves (que porta prop de deu anys en barracons), o la construcció de nous equipaments a l'antic solar de l'antiga fàbrica Ideal Plástica Flor, que puguin cobrir deficiències dels equipaments actuals com el Casal de barri, el poliesportiu Valldaura o la falta d'un lloc adient per a la trobada veïnal i la cultura. També estem fent pressió per aconseguir un calendari i pressupost per retirar la teulada d'amiant de l'escola Prosperitat i l'Institut Galileo-Galilei.

 

En un barri amb un teixit associatiu tan dens, on encaixa l'AV?

Es complementa amb la resta d'entitats que hi treballen. En el cas de l'AV, té la peculiaritat que treballa la idea del barri com a un conjunt, de manera transversal, i també que vol estar present a les decisions que prenen les institucions i que ens afecten directament.

 

Quines son les particularitats i reptes a l'hora d'arribar als veïns i veïnes de La Prosperitat?

Vivim uns temps de baix nivell d'organització social en tots els àmbits, que la pandèmia ha reforçat. Hem d'inventar nous espais per retrobar-nos i també saber llegir què necessiten les noves generacions per implicar-se en la lluita social i veïnal.

 

L'AV tot just ha realitzat la seva Assemblea General. Com es planteja pla de treball per als propers mesos?

Amb molta il·lusió, perquè l'AV ha fet un procés d'enfortiment i renovació i s'hi incorporen a la junta sis persones noves, més joves i amb moltes ganes de treballar. Seran elles qui hauran de marcar el pla de treball per als propers anys, i els que hi hem estat fins ara, acompanyar i donar-los suport.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari