BlogL'Hosfera: fer comunitat a partir de les TIC a l'Hospitalet de Llobregat

Colectic
Autor/a: 
Toni Téllez
Foto de grup el dia de la inauguració d'una exposició fotogràfica Font: BlogL'Hosfera
Foto de grup el dia de la inauguració d'una exposició fotogràfica Font: BlogL'Hosfera
'Postals de l'Hospitalet' treballa la memòria històrica a partir de la fotografia Font: BlogL'Hosfera
'Postals de l'Hospitalet' treballa la memòria històrica a partir de la fotografia Font: BlogL'Hosfera

BlogL'Hosfera: fer comunitat a partir de les TIC a l'Hospitalet de Llobregat

Autor/a: 
Toni Téllez
Colectic

Resum: 

Participació, treball en xarxa, Tecnologies de la Informació i la Comunicació, molta relació interpersonal i entre col·lectius i entitats, i molt aprenentatge conjunt... Una iniciativa tant original com ja consolidada.

BlogL'Hosfera és una xarxa de persones d'aquesta ciutat del Barcelonès que estan interessades en el desenvolupament d'activitats relacionades amb la societat digital. El projecte es duu a terme en el marc del programa Xarxa Òmnia de la Generalitat de Catalunya, que des de fa gairebé 20 anys lluita contra l'exclusió social i tecnològica, a diversos barris de la geografia catalana, a partir de més d'un centenar d'aules d'informàtica obertes a la comunitat, gestionades en la seva majoria per entitats.

Els punts Òmnia de l'Hospitalet que treballen comunitàriament a partir de BlogL'Hosfera són els d'Esclat Bellvitge, Casal Cívic Gornal, JIS/Arrels Torrassa, Fundació Akwaba Torrassa, Club d'Esplai Bellvitge, Esplai Pubilla Cases-Can Vidalet, Club d'Esplai La Florida i Centre Infantil i Juvenil Sanfeliu-Sant Ildefons. Des d'un bon començament del programa han vingut treballant en xarxa i es podria dir que el projecte BlogL'Hosfera és el que millor representa aquesta manera conjunta de fer.

BlogL'Hosfera comença el seu camí l'any 2009

De ben segur t'estaràs dient: "BlogL'Hosfera... Quin nom tan estrany...". Es tracta d'un curiós joc de paraules que posa en relació el concepte de blogosfera o univers de blogs (comunitat formada per un grup de blogs, bloguers i blogueres) i les inicials que representen el nom de la ciutat en la què es desenvolupa el projecte (L'H).

Fem una mica d'història

BlogL'Hosfera comença el seu camí l'any 2009 a partir de l’impuls d’un grup motor que inicialment estava format per les persones dinamitzadores de tres Punts Òmnia de l’Hospitalet. La Mila Serrano, que dinamitza el Punt Òmnia JIS/Arrels, ens explica que "no és casualitat que BlogL'Hosfera neixés el 2009, coincidint amb el desè aniversari dels Punts Òmnia a Catalunya. Ja tocava fer coses juntes i, sobretot, crear un projecte conjunt al territori, emfatitzant els barris i destacant el protagonisme i la participació amb la comunitat 'usuària'".

Per donar encara més perspectiva històrica, la Mila afegeix que al 2011 es van incorporar a BlogL'Hosfera el Punt Òmnia Pubilla Cases-Can Vidalet i la resta de Punts de la ciutat amb participacions puntuals.

Sí, però... Què es fa a BlogL'Hosfera?

Abans de respondre aquesta pregunta, perquè emmmarcades en la iniciativa s'han fet moltes coses, estaria bé saber què és el que més la caracteritza. El Carlos Ávila, dinamitzador del Punt Òmnia Club d'Esplai Bellvitge, ens diu que "una de les motivacions de BlogL’Hosfera és la de generar teixit comunitari a nivell de ciutat", a la qual cosa afegeix encara més objectius: "nodrir-se de les experiències, opinions i testimonis dels seus usuaris i usuàries, tot creant una memòria comunitària de temps passats". I no és poca cosa...

La Laura Herrero, que dinamitza el Punt Òmnia Club Infantil i Juvenil Sanfeliu-Sant Ildefons, reforça i complementa l'explicació del Carlos de la següent manera: "per a mi el que més bé defineix el projecte és el treball en xarxa, aprendre i enriquir-nos mútuament de la feina conjunta".

Una de les motivacions de BlogL’Hosfera és la de generar teixit comunitari.

Ara sí. El projecte BlogL'Hosfera ha estat i és un contenidor ple d'activitats que s'han dut i es duen a terme a partir d'aquesta filosofia de treballar en comú, de vertebrar i enriquir la comunitat. Fem un breu repàs de tot el que s'ha arribat a fer en els seus 10 anys de trajectòria.

En una primera etapa, des del 2009, es va començar celebrant el Dia Mundial d'Internet i les Jornades d'Internet al Carrer, rutes i trobades fotogràfiques pels barris de l'Hospitalet, 'install parties', jornades obertes sobre accions comunitàries, mercats d'intercanv i una campanya en contra de les retallades al 2011.

En una segona etapa, a partir de 2016, es comença a fer una assemblea presencial quinzenal, l'exposició 'Postals de l'Hospitalet', visites a les exposicions i institucions que treballen per la història de la ciutat, i xerrades divulgatives sobre la seguretat a Internet i a les xarxes socials.

Rosa Morte, una participant de 56 anys, comenta el següent: "Fa temps que vinc al Punt Òmnia de la Fundació Akwaba i m'encanta!. Vam començar el projecte de les postals de barri juntament amb el Punt de JIS-Arrels i quan es va estendre a tots els Punts Òmnia de l'Hospitalet va ser fantàstic". Hi afegeix que gràcies al projecte "hem estat testimonis dels canvis que ha sofert la nostra ciutat i sobretot coneixedores del patrimoni que hem de conservar. És una experiència molt enriquidora".

Per la seva banda, la Conchita Ovide, que té 62 anys i participa al Punt Òmnia Club Sanfeliu, expressa: "Per a mi la BlogLHosfera representa relació social i compartir activitats i aprenentatges amb altres persones. En concret, 'Postals de l’Hospitalet' és una mirada al passat, un projecte que trobo molt interessant".

Postals de l’Hospitalet

Al llarg del mes de març s'ha pogut visitar a la Biblioteca Tecla Sala la segona edició de l'exposició fotogràfica, col·lectiva i itinerant, ‘Postals de l’Hospitalet: l’Abans i l’Ara’, que és el resultat de tot un any de treball. Un dels seus objectius és donar peu a la recerca i la reflexió sobre la història dels barris, ajudant a prendre consciència del patrimoni comú.

L'exposició mostra el passat i el present dels barris de l'Hospitalet amb imatges històriques de diferents indrets, com Torre Barrina o la plaça de l'Ajuntament. Es tracta de fotografies que han estat realitzades pels mateixos veïns i veïnes que han participat en el projecte, i que serveixen per treballar la memòria històrica fent una foto amb el mateix enquadrament a un lloc que va ser fotografiat fa molts anys per poder contrastar l'abans i l'ara.

Afegeix un comentari nou