Àmbit de la notícia
Comunitari

Campanya informativa sobre el dret a avortar partir de les 22 setmanes de gestació

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Des de L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius lamenten que encara queden situacions que suposen barreres i vulneracions de drets.
    Font: CC
  • Manifestació del 8 de març per defensar els drets de les dones.
    Manifestació del 8 de març per defensar els drets de les dones. Font: CC
  • La pena per l’avortament oscil·la entre els 2 i 8 anys de presó i si es considera homicidi arriba a 50 anys.
    A països com El Salvador, la pena per l’avortament oscil·la entre els 2 i 8 anys de presó. Font: ABD Font: ABD

L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius difondrà missatges per donar visibilitat a la possibilitat que tenen les dones d'avortar legalment al llarg de tot l’embaràs, sota unes condicions que estan recollides a la llei que compleix deu anys.

Coincidint amb el desè aniversari de l'entrada en vigor de la Llei 2/2010 de Salut Sexual i Reproductiva i Interrupció Voluntària de l'Embaràs, L'Associació de Drets Sexuals i Reproductius inicia una campanya informativa sobre el dret a l'avortament a partir de les 22 setmanes de gestació. L'acció de l'entitat se centrarà en difondre missatges, tant al seu lloc web com a les xarxes socials, per visibilitzar una situació "totalment desconeguda per a la majoria de la ciutadania", tal com denuncien.

Des de l'entitat que defensa els drets sexuals i reproductius de les dones lamenten que, encara avui dia, i tot i l'avenç que ha suposat l'entrada en vigor de la llei, s'observen com les barreres per accedir a l'avortament a l'Estat espanyol són múltiples. La informació que reben les dones sobre aquest tema n'és una de les més importants, asseguren.

Tal com expliquen des de l'entitat, les dones, a l'Estat espanyol, poden avortar legalment al llarg de tot l'embaràs. Les condicions per dur a terme la interrupció d'un embaràs avançat queden recollides a la llei. Des de L'Associació de Drets Sexuals i Reproductius expliquen que, a partir de la setmana 22 de gestació, la llei restringeix l'accés a l'avortament. La possibilitat o no d'avortar depèn d'un comitè clínic hospitalari que ha de confirmar que el fetus presenta anomalies greus i incurables o incompatibles amb la vida.

Sílvia Aldavert, coordinadora de L’Associació, manifesta que l'entitat rep regularment consultes de dones "perquè no saben què fer en aquestes situacions". Segons Aldavert, en la majoria de casos es tracta d'embarassos desitjats als quals han detectat anomalies fetals en algun moment. Després de les proves i de prendre una decisió com la d'interrompre l’embaràs, la dona és obligada a passar per un comitè clínic que no sempre confirma el diagnòstic. "La negativa la pot obligar a marxar a altres països, en el millor dels casos”, afirma".

En aquest enllaç hi podràs trobar més informació sobre la interrupció voluntari de l'embaràs més enllà de les 22 setmanes de gestació.

Diverses exclusions de la llei

Les dones gestants de més de 22 setmanes és una de les diverses exclusions. Des de L'Associació s'explica que n'hi ha d'altres, com ara la dificultat amb les que es troben les adolescents menors d'edat per accedir a l'avortament sense consentiment de progenitors, o les persones sense targeta sanitària. L'entitat assenyala altres elements que suposen desigualtats en l'accés a la interrupció voluntària de l'embaràs, com la manca de coneixement del dret a l'avortament o la inequitat en la distribució territorial del recurs a l'avortament.

La presidenta de l'entitat, Imma Clarà, posa l'accent en les diverses situacions que suposen barreres i vulneracions de drets de les dones. "Encara no podem dir que el dret a l'avortament estigui garantit per a totes les dones", assegura Clarà, que afegeix que per solucionar aquestes situacions es necessita un canvi de llei "que permeti el lliure exercici del dret al propi cos amb independència de les setmanes de gestació".

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari