Àmbit de la notícia
Comunitari

#PlaçaIDRISSA, commemorar la resistència migrant en comptes de la tradició esclavista

Entitat redactora
Ravalnet
  • Acte per demanar el canvi de nom de la plaça Antonio López pel d'Idrissa Diallo

Tanquem els CIE promou una iniciativa ciutadana per canviar el nom de la plaça Antonio López pel d'Idrissa Diallo, jove guineà mort al CIE de Zona Franca. Ho considera un exercici de memòria i reparació.

La Nit de Reis de 2012 Idrissa Diallo va morir al CIE de Zona Franca de Barcelona. La seva mort va trencar amb el silenci mediàtic al voltant dels Centres d'Internament per a Estrangers (CIE) i va obrir un ampli debat al voltant de l'existència d'aquests. També va ser la llavor per aplegar diferents activistes en el col·lectiu Tanquem els CIE, que sis anys després engega, juntament amb la productora Metromunster, la campanya '#PlaçaIDRISSA' per canviar el nom de l'actual plaça Antonio López. Aquesta campanya és una de les tres iniciatives ciutadanes que pretenen participar a la multiconsulta que se celebrarà a Barcelona el mes de maig. Per tal que sigui així, ara necessiten recollir 15.000 signatures.

Des de Tanquem el CIE expliquen que Antonio López va fer gran part de la seva fortuna amb el comerç d'esclaus i consideren que el canvi de nom seria un exercici de memòria i reparació: "La finalitat és reparar simbòlicament la seva mort (la d'Idrissa Diallo), commemorar les lluites i resistències migrants i qüestionar i trencar el costum d’honrar la tradició esclavista catalana mitjançant estàtues i plaques a la nostra ciutat".

Dissabte, 13 de gener, a partir de les 18.30 hores, es farà un acte per donar a conèixer la campanya. Hi haurà música, actuacions i berenar. Serà a la pròpia plaça que pretenen rebatejar.

Un film sobre Idrissa i el racisme institucional

Idrissa Diallo va morir amb 21 anys, quan estava sota custòdia policial. La seva família no va rebre cap comunicació oficial de la seva mort i fins fa un any no se sabia on eren les seves despulles. La Directa va fer públic que es trobaven en un nínxol anònim al cementiri de Montjuïc, Barcelona.

Ara, el seu cos serà exhumat i repatriat a Guinea Conakry. Viatjarà amb un equip de Metromuster, que treballa en un film que explicarà la història d'Idrissa i aprofundirà en el passat colonial d’Europa: "Es tracta d’una crida a l’acció a través d’una responsabilitat col·lectiva que permeti acabar amb la barbàrie i denunciar el control migratori i el racisme institucional a escala europea".

Multiconsulta sobre la gestió pública de l'aigua, la gentrificació i la memòria històrica

La campanya #PlaçaIDRISSA és una de les tres iniciatives ciutadanes que pretenen presentar una pregunta a la multiconsulta ciutadana que l’Ajuntament de Barcelona celebrarà el mes de maig de 2018. Les altres dues són '#HabitemElSantPau: projecte pilot d’habitatge públic inclusiu' i 'Remunicipalitzem Barcelona'.

Totes tres han estat validades pel consistori i compten amb dos mesos perquè les refrendi la ciutadania. Fins al 15 de febrer, hauran d'aconseguir 15.000 signatures cadascuna. Aquestes hauran de ser en paper i de persones majors de 16 anys empadronades a la ciutat i que s'identifiquin amb el seu DNI o passaport. Per poder arribar a preguntar als veïns i veïnes de Barcelona sobre aquestes tres qüestions els caldrà primer presentar aquest suport ciutadà. La consulta es realitzarà el mes de maig a tots els barris de la ciutat.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari