Àmbit de la notícia
Comunitari

Carme Calafat: “Els grups multifamiliars són un model revolucionari d'intervenció sanitària, social i comunitària”

Entitat redactora
Colectic - Comunitari
  • Una mare amb el seu fill
    El projecte promociona el benestar de les famílies Font: ABD

La directora de l’Àrea d’Infància i Família de l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) ens explica en què consisteix aquesta iniciativa que duen a terme en el marc del projecte 'Multiplicant Salut'.

Què són els Grups Psicoterapèutics Multifamiliars? Quins són els seus objectius?

El projecte 'Multiplicant Salut' de l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) pretén promocionar el benestar i augmentar el capital social en els barris amb major índex de vulnerabilitat a través de la participació comunitària. En concret, la iniciativa consisteix en crear espais grupals de trobada, de participació i de promoció del benestar social als barris mitjançant grups de persones i famílies que permetin l’intercanvi d'experiències en un clima de tolerància, confiança, confidencialitat i de llibertat.

Aquest espai de trobada i participació està protegit de qualsevol tipus de prejudicis i judicis i funciona com un laboratori natural que demostra a les persones participants que no estan soles, enriquint el seu context social. Només a través de la participació activa mitjançant un procés d'interacció grupal es possibilita la recuperació i millora de la persona. Com deia el psiquiatra i psicoanalista argentí, José Bleger, “l'ésser humà abans de ser persona és sempre un grup, però no en el sentit que pertany a un grup, sinó en el que la seva personalitat és el grup".

A qui s'adrecen el Grups Psicoterapèutics Multifamiliars?

Són espais oberts a la comunitat en el que tenen cabuda persones i grups familiars de totes les edats, característiques socioculturals i professions. Hi participen des dels més joves als més grans i, a més, també s'hi poden incorporar els professionals de la xarxa d'atenció. És a dir, educadors/es, psicòlegs/ges o treballadors/es socials referents de les famílies.

Volem trencar amb la intervenció grupal tradicional que està determinada per uns patrons que disgreguen a les persones en col·lectius, potenciant d'aquesta manera la desfragmentació social, la individualització dels problemes i, en conseqüència, l'esquinçament del teixit comunitari i l’estigmatització d’una determinat malestar i/o patologia.

A la vostra pàgina web descriviu el projecte com un "nou enfocament terapèutic que integra diversos models de teràpia per tal d’adaptar-se a les noves realitats socials". Ens ho podeu explicar una mica?

L'espai de trobada i participació reconeix sis característiques fonamentals i models de teràpia de referència: la teoria de la vinculació; la visió construccionista com a punt de partida i comprensió de la realitat; l’èmfasi en aspectes específics de la teràpia grup interactiva; el maneig de la teoria general de sistemes i la teoria de la comunicació humana; la inclusió dels elements contextuals socials a través de les altres famílies integrants del grup que aporten un aprenentatge social i la creació d'una xarxa social; i la integració en el marc de les diverses teories terapèutiques, la diversitat de professionals que intervenen i els diferents plans de l'ésser humà sobre els quals s'actua.

En definitiva, és un model d'intervenció sanitària, social i comunitària revolucionari i nou, és integrador dels aspectes sociològics i psicològics de l'ésser humà, en el qual totes les temàtiques humanes tenen cabuda. És a més un mètode senzill, pràctic i humà que suposa una manera més ecològica i democràtica d'entendre i actuar sobre les problemàtiques de l'ésser humà i que gràcies a la seva eficiència i baix cost podria arribar a expandir-se com un model universal d'atenció sociosanitària.

Quines eines faciliteu perquè les persones puguin afrontar situacions quotidianes i protegir-se davant de factors de risc?

Les sessions tenen una mateixa estructura i metodologia que afavoreix l'aflorament d'experiències, sentiments i vivències de les persones i la interacció entre elles generant un discurs compartit en el qual tots els assistents poden aportar, interpel·lar i sumar a partir del seu propi bagatge personal i familiar. D’aquesta manera, les persones participants són les protagonistes durant tot el procés i és la interacció entre elles el que fa possible la millora del benestar i la salut.

Igualment, en aquests espais se’ls ajuda a descobrir el seu propi poder, a identificar el que els impedeix usar-lo, així com a definir quin tipus de persona desitgen ser. A més, també se’ls convida a observar amb honestedat la seva conducta i estil de vida per poder prendre decisions sobre les formes en les que volen canviar. Finalment, utilitzem el seu propi bagatge personal com un instrument per al canvi terapèutic a través de compartir obertament la seva experiència de lluita en el món relacional, permetent així que els seus valors serveixin de desafiament per a les persones i les famílies del grup.

Com poden contactar amb vosaltres les persones que estiguin interessades a participar al projecte?

'Multiplicant Salut' es du a terme en un context obert a la comunitat, l'accés és lliure i gratuït, no hi ha filtre d'entrada i no és necessària una derivació, però sí una recomanació, per participar-hi. Poden contactar amb nosaltres als telèfons 93 289 05 30 o 647 03 30 26, o al correu electrònic grupomultifamiliar@abd-ong.org. Hi ha un vídeo a Youtube en el qual es pot consultar també més informació sobre el projecte.

Hi ha alguna cosa més que considereu important i vulgueu afegir?

Des de la nostra experiència, la participació grupal facilita el trencament de l’aïllament social i obre la possibilitat de convertir una dificultat individual en col·lectiva i d’alleugerir el patiment. Així doncs, es crea un sentit d'esperança, es disminueix l'aïllament de les persones alhora que es desenvolupen sistemes de suport i es proveeixen de noves oportunitats de modelatge i suport, i també es confronta a cadascun dels membres de la família en permetre que puguin posar paraules a les seves experiències subjectives.

No podem oblidar el que diu la declaració de Jakarta de l’Organització Mundial de la Salut (OMS): “La promoció de la salut és realitzada per la gent i juntament amb ella, sense que se li imposi ni es lliuri. Amplia la capacitat de les persones per actuar i la dels grups, organitzacions o comunitats per influir en els factors determinants de la salut”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari